nieuws

Honderden deelnemers aan stille tocht voor vermoorde jonge vrouwen in Rotterdam

Honderden mannen en vrouwen hebben zaterdagavond in Rotterdam meegelopen in een stille tocht tegen geweld tegen vrouwen. Mensen droegen spandoeken bij zich met namen van in Rotterdam vermoorde vrouwen. In enkele weken werd de stad opgeschrikt door moorden op drie jonge vrouwen, een 29-jarige vrouw in Zuidwijk, een studente in Kralingen en de 16-jarige Humeyra.
De stoet ging vanuit de Werkhoefstraat door de Essenburgstraat, waar anderhalve week geleden de 16-jarige Humeyra werd doodgeschoten. Daarna verplaatsten de honderden deelnemers zich via de Beukelsdijk naar de Coolsingel. De straten waren afgesloten voor het verkeer.

In de stoet liepen ook Rotterdamse raadsleden en wethouders mee. Zij hielden toespraken en Aboutaleb herhaalde zijn eerder gedane oproep dat hij het geweld tegen vrouwen wil aanpakken. Hij wil dat een aantal gemeenteraadsleden en initiatiefnemers van de tocht in het nieuwe jaar naar oplossingen gaan zoeken.
Naast Humeyra liet deze maand ook Sarah Papenheim (21) het leven door geweld. Zij werd doodgestoken in een studentencomplex in Rotterdam- Kralingen. De politie hield kort daarna een 23-jarige man aan, die in hetzelfde complex woonde.
In Rotterdam-Zuidwijk kwam eind november de 29-jarige Bianca van Es door geweld om het leven. Voor dit misdrijf zit, net als in de zaak-Humeyra, haar ex vast.