nieuws

Rotterdamse rechercheurs verhoren terreurverdachte in Mainz

Rotterdamse rechercheurs zijn afgereisd naar het Duitse Mainz om de terreurverdachte te verhoren die zaterdag werd opgepakt. Het gaat om een Syriër, die in Rotterdam woont.
Hij werd zondag in Duitsland voorgeleid en de rechtbank heeft besloten dat hij vast blijft zitten. De beslissing over het overbrengen van de man naar Nederland wordt niet verwacht voor het einde van komende week, zo meldt de procureur-generaal in het Duitse Koblenz. Tot die tijd blijft hij in hechtenis in Duitsland.
De man verbleef in het appartement van een neef in Mainz en was ongewapend toen hij werd gearresteerd. Onderzoek heeft geen aanleiding gegeven te denken dat deze neef betrokkenen was bij de zaak of er zelfs van op de hoogte was.

Terreuraanslag

De arrestatie in Mainz was onderdeel van een grotere anti-terreuractie. In Rotterdam werden zaterdag nog vier verdachten opgepakt bij invallen in woningen aan onder meer de Söderblomplaats en Stresemannplaats in Ommoord. Het gaat ook hier om mannen met een niet-westerse achtergrond tussen 20 en 30 jaar oud.
Ze zijn zaterdag verhoord en die verhoren gingen zondag verder. "Wij focussen ons de komende tijd op ons onderzoek en zoeken naar duiding over de aard van de dreiging", aldus een politiewoordvoerder.

Veiligheidsmaatregelen

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zegt dat de aanhoudingen geen aanleiding zijn om de veiligheidsmaatregelen rondom de oud-en-nieuwviering in de stad te verzwaren.
"Oud en Nieuw is voor ons altijd een gevoelig evenement met heel veel mensen en u mag ervan uit gaan dat als ik zeg 'het kan doorgaan', dat ik ook het volste vertrouwen heb dat het door kan gaan en dan sta ik ook weer tussen de mensen."