RECHTSZAAK

Samuel roept in het centrum van Rotterdam dat homoseksuelen moeten branden in de hel

Het centrum van Rotterdam
Het centrum van Rotterdam © Rick Huijzer
Het winkelend publiek op de Rotterdamse Lijnbaan wordt op 21 januari 2023 opgeschrikt door een schreeuw, elektrisch versterkt. Een man staat met een microfoon en luidspreker en verkondigt een boodschap: alle homoseksuelen moeten branden in de hel.
Marko Senda, de echtgenoot van cabaretier Richard Groenendijk, is een van de mensen die zich eraan ergert en de politie waarschuwt. De dan 23-jarige Samuel O. wordt meegenomen en voor de rechter gedaagd vanwege groepsbelediging.
Een jaar later, op deze maandag 22 januari 2024 staat de man terecht, maar zelf is hij er niet. De rechter laat de zaak toch doorgaan: bij twee eerdere oproepen was hij ook niet verschenen. De verdachte komt uit Nigeria en zit in een asielprocedure.

Uit naam van God

Waar hij nu verblijft, is onduidelijk, maar er is in de tussentijd wel contact met hem geweest: hij zegt het woord van Jezus en God te prediken en doet dat uit volle overtuiging. "Ik spreek uit naam van God en die beschouwt homoseksuelen als zondige mensen."
In Arnhem was hij in september 2022 al eens opgepakt voor het prediken van haat, in januari 2023 gebeurt hetzelfde in Rotterdam. Zijn boodschap: homoseksuelen en lesbiennes zijn zo niet door God gemaakt en mogen hier ook niet zomaar rondlopen. Hij verwijt het de ouders dat ze hun kinderen zo hebben opgevoed dat ze homoseksueel zijn geworden.
De officier van justitie vindt niet dat de man zich kan verschuilen achter Bijbelteksten. “Er is vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting, maar die zijn begrensd. De verdachte heeft ook geen letterlijke teksten aangehaald, hij had niet eens een Bijbel bij zich. Dit waren zijn eigen woorden die onnodig grievend zijn voor een groep mensen.”

Boete

Voor de ‘zaak Arnhem’ kreeg Samuel O. een voorwaardelijke boete van 500 euro. Voor ‘Rotterdam’ eist het OM een boete van 300 euro. Geen taakstraf, want vanwege de asielprocedure is onduidelijk of hij die kan uitvoeren.
Normaal gesproken zouden dan een advocaat en de verdachte weerwoord bieden in de rechtszaal, maar de eerste is er zoals gezegd niet en van een advocaat is ook geen sprake geweest.
De officier van justitie heeft wel een boodschap namens de verdachte: hij wil in Nederland blijven, heeft geen spijt en is van plan door te gaan met zijn haatprediking.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl