nieuws

Inge de Bruijn uitgeroepen tot beste zwemster van decennium

Inge de Bruijn.cropresize.tmp.jpg
Inge de Bruijn.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Inge de Bruijn is uitgeroepen tot beste zwemster van het afgelopen decennium. De Nederlandse viervoudig olympisch kampioene kreeg de meeste stemmen in een verkiezing van de internationale zwemfederatie FINA.
De ruim tweehonderd aangesloten nationale zwembonden en een panel van 's wereld meest erkende zwemdeskundigen gaven de inmiddels gestopte De Bruijn 27,9 procent van de stemmen, iets meer dan de Oekraïense Jana Klotsjkova.
Bij de mannen was de verkiezing een stuk minder spannend. De Amerikaan Michael Phelps werd met overgrote meerderheid (75,4 procent) uitgeroepen tot beste zwemmer van de periode 2000 tot en met 2009. Drievoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband eindigde in de verkiezing als derde met 3,3 procent van de stemmen.
Ook olympisch kampioen Maarten van der Weijden werd in de categorie openwater zwemmers derde. Waterpoloster Daniële de Bruijn, die met het Nederlands team olympisch kampioen werd in Beijing, kreeg 13,5 procent van de stemmen. Dat was ook goed voor de derde plaats.