FEYENOORD

Driemaal is scheepsrecht: Feyenoord trakteert PSV op zeldzame nederlaag en bereikt kwartfinale KNVB Beker

Quinten Timber haalt namens Feyenoord uit voor de 1-0 in de bekerwedstrijd tegen PSV
Quinten Timber haalt namens Feyenoord uit voor de 1-0 in de bekerwedstrijd tegen PSV © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Feyenoord heeft PSV op de eerste nederlaag binnen de landsgrenzen getrakteerd in exact één jaar tijd. Nadat de Rotterdammers in twee eerdere ontmoetingen moesten buigen voor de koploper van de eredivisie, was drie keer scheepsrecht door een rake schuiver van Quinten Timber. Daardoor bereikte Feyenoord de kwartfinale van de KNVB Beker, waarin over twee weken AZ de tegenstander is.
Luister hieronder naar de compilatie van Feyenoord-PSV (1-0) op Radio Rijnmond:
Op de kop af één jaar geleden, op 24 januari 2023, verloor PSV voor het laatst van een Nederlandse tegenstander. Verrassend genoeg was het FC Emmen, de huidige nummer tien van de Keuken Kampioen Divisie, die erin slaagden de Eindhovenaren opzij te zetten. Sindsdien raasde PSV door de eredivisie en werd in mei voor het tweede jaar op rij de KNVB Beker gewonnen.
Arne Slot na Feyenoord-PSV (1-0): 'Het lag weer dichtbij elkaar'
In het lopende seizoen moest Feyenoord al twee keer buigen voor PSV - in de strijd om de Johan Cruijff Schaal en in de competitie - maar Feyenoord liet zich dat geen derde keer gebeuren.

Twee rechtsbacks

Voor de wedstrijd tegen PSV toverde Arne Slot een konijn uit de hoge hoed, al was dat niet zozeer uit luxe. Met Lutsharel Geertruida en Bart Nieuwkoop stonden twee rechtsbacks op het wedstrijdformulier. Laatstgenoemde speelde verrassend als rechtsbuiten. Een keuze die Slot maakte omdat het voor Javairô Dilrosun lang geleden was dat hij meerdere wedstrijden in korte tijd had gespeeld én met het oog op de fitheid van Calvin Stengs, zo verklaarde hij voor de camera's van ESPN.
Feyenoorder Bart Nieuwkoop speelt tegen PSV als rechtsback en strijdt hier om de bal met Sergiño Dest
Feyenoorder Bart Nieuwkoop speelt tegen PSV als rechtsback en strijdt hier om de bal met Sergiño Dest © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Stengs stond wel aan de aftrap, evenals linksback Quilindschy Hartman, achter wiens naam ook al een vraagteken stond. Prettig voor Feyenoord is dat de spoeling de komende weken weer wat minder dun wordt, nu Yankuba Minteh en Ramiz Zerrouki terugkeren na de uitschakeling van respectievelijk Gambia en Algerije.
Bart Nieuwkoop speelde rechtsbuiten bij Feyenoord: 'Als hij me vaker wil opstellen, dan is dat goed'
Maar daar had Feyenoord tegen PSV in ieder geval nog niets aan. Na een eerste doelpoging van Santiago Giménez liet Justin Bijlow de bloeddruk bij velen even flink stijgen. De doelman liet een terugspeelbal van de voet springen, haalde de bal net voor de lijn weg, maar leidde daarmee wel een grote kans in voor PSV. Uiteindelijk was het Johan Bakayoko die de bal naast trapte en De Kuip opgelucht adem haalde.

Timber

PSV, de winnaar van de laatste twee edities van de KNVB Beker, was na een kwartier opnieuw dichtbij een doelpunt. Guus Til kopte uit een voorzet van Hirving Lozano op de buitenkant van de paal.
Quinten Timber jut het publiek op na de 1-0 voor Feyenoord in de bekerwedstrijd tegen PSV
Quinten Timber jut het publiek op na de 1-0 voor Feyenoord in de bekerwedstrijd tegen PSV © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Via een afstandsknal van David Hancko liet Feyenoord de tanden weer eens zien, al kon de poging Joël Drommel nauwelijks verontrusten. Igor Paixao was daarna een stuk dichterbij de openingsgoal, maar de Braziliaan zag zijn schot net naast het doel zeilen. Wel werd Feyenoord duidelijk sterker, iets wat de Rotterdammers na iets meer dan een halfuur ook daadwerkelijk omzetten in een voorsprong. Quinten Timber kreeg na een aanval over meerdere schijven veel ruimte om uit te halen. Dat deed hij vervolgens doeltreffend in de linkerbenedenhoek, waar Drommel geen kans had.
Het was aan Bijlow te danken dat de thuisploeg ook met een voorsprong ging rusten. Guus Til gaf Gernot Trauner het nakijken, maar werd ternauwernood gestopt door de doelman van Feyenoord.

Kansen over en weer

Dat de strijd nog zeker niet gestreden was, bleek vroeg in de tweede helft. Opnieuw was PSV gevaarlijk, ditmaal via Bakayoko, Til en Hirving Lozano. Aan de andere kant was met name Mats Wieffer dichtbij de tweede treffer van de avond. Tot tweemaal toe was een grote kopkans uit een corner niet aan de middenvelder besteed.
PSV-aanvaller Johan Bakayoko stuit op Feyenoord-keeper Justin Bijlow
PSV-aanvaller Johan Bakayoko stuit op Feyenoord-keeper Justin Bijlow © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Daardoor bleef het spannend in De Kuip en leek PSV uit een razendsnelle counter, afgerond door Til, op gelijke hoogte te komen. Het Brabantse feestje ging echter niet door omdat Til buitenspel stond op het moment dat invaller Noa Lang hem de diepte instuurde. Diezelfde Lang was korte tijd later niet te spreken over het oordeel van scheidsrechter Dennis Higler. Hij wilde een strafschop na een sliding van Wieffer, maar kreeg in plaats daarvan een gele kaart.
Het spel golfde op en neer. Zo was ook Gernot Trauner dichtbij zijn eerste treffer in het shirt van Feyenoord, maar voorkwam Drommel dat met een knappe save.
PSV slaagde er daarna niet meer in om groot gevaar te creëren, waardoor de bezoekers voor het eerst dit seizoen een nederlaag slikten tegen een Nederlandse opponent. De grootste kans was in de blessuretijd zelfs nog voor Dilrosun, maar de inzet van de invaller was veel te slap.
Voor Feyenoord gaat het bekertoernooi over twee weken al verder, als AZ op woensdag 7 februari naar De Kuip komt.

Feyenoord - PSV 1-0 (1-0)

31' 1-0 Quinten Timber
Opstelling Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman; Wieffer, Timber, Stengs; Nieuwkoop (72' Dilrosun), Gimenez, Paixão (89' Lingr)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl