FEYENOORD

Analyse: 'Met een kleine knipoog zeggen we dan: dit Feyenoord leek een beetje op het AS Roma van Mourinho'

Euforie bij Feyenoord na de 1-0 bekeroverwinning op PSV
Euforie bij Feyenoord na de 1-0 bekeroverwinning op PSV © VK Sportphoto/Yannick Verhoeven
Gebalde vuisten en groot enthousiasme in De Kuip: éindelijk slaagde Feyenoord er dit seizoen in om vrijwel onverslaanbare PSV van zich af te schudden. Het resultaat mag er zijn: de 1-0 zege brengt de Rotterdammers in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker. En dat gebeurde op een manier waar trainer José Mourinho trots op zou zijn, oordeelde analyticus Emile Schelvis.
Het maakte niet uit hoe, als die overwinning maar over de streep werd getrokken, zegt Schelvis. Hij zag een hoofdrol voor doelman Justin Bijlow, maar was ook te spreken over het spel van de andere defensieve pionnen. "Waar ik ook van genoten heb, is dat we Geertruida en Hartman weer gewoon als verdedigers hebben gezien. Als mensen die er in eerste instantie ook voor zijn hun directe tegenstander uit te schakelen. Ook Hancko en Trauner hebben heel gedisciplineerd gespeeld. De verdediging verdient vandaag echt een heel, heel dik compliment."
Tegelijkertijd zag Schelvis ook dat Feyenoord de wedstrijd eigenlijk al veel eerder in het slot had moeten gooien. "Ze hebben best behoorlijk wat mogelijkheden gehad in de tweede helft om een rustiger gevoel te creëren. Maar ik vind het ook niet erg dat ze dat niet hebben gedaan, want daardoor bleef het echt hartverscheurend spannend tot het laatst."

Mourinho

Het spel van Feyenoord deed Schelvis woensdagavond denken aan de spelopvatting van een oude bekende. "Met een kleine knipoog zeggen we dan: het leek een beetje op het AS Roma van Mourinho. Een vleugje Mourinho voor Arne. Nou, heeft 'ie toch nog wat van hem overgenomen. Ik ben benieuwd of hij ervan heeft genoten. Ik zou bijna zeggen: hoe kun je niet genieten van deze 1-0 overwinning? Wetend dat 'ie zo belangrijk is. Maar het is toch ook niet helemaal zijn voetbal, toch?"
Op één slippertje na keept Feyenoord-doelman Justin Bijlow een sterk bekerduel met PSV
Op één slippertje na keept Feyenoord-doelman Justin Bijlow een sterk bekerduel met PSV © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Voor de supporters én de spelers zou het een rotzorg zijn, en waarschijnlijk geldt dat in dit geval ook voor Slot. "Die hele Kuip explodeerde van vreugde, gewoon omdat iedereen wel besefte dat dit een belangrijk moment is", legt Schelvis uit. "Laten we wel wezen: hoelang is het geleden dat Feyenoord in De Kuip een belangrijke wedstrijd heeft gewonnen? Dat was tegen Lazio. Nu hebben ze PSV, het ongenaakbare PSV, toch een klein tikkie gegeven."

Grote vreugde

En daarom was de blijdschap na afloop ook zo begrijpelijk, vond Schelvis. "De ploeg kwam echt dansend van het veld, in de wetenschap dat het zo ontzettend belangrijk was om vandaag de overwinning te pakken. Niet alleen omdat het de opmaat is naar waarschijnlijk de totale bekerzege. Feyenoord moest weer even iets neerzetten om met vertrouwen naar de rest van de competitie, maar ook de Europa League tegen AS Roma toe te leven. Dit geeft een gevoel van energie. Die energie hebben ze echt, zo aan het begin van die beslissende maanden, bikkelhard nodig."
Luister hieronder naar de volledige analyse van Emile Schelvis na Feyenoord-PSV (1-0):

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl