Rotterdamse atletiektrainer misbruikte jarenlang jonge meisjes

Een atletiektrainer uit Rotterdam heeft de afgelopen 35 jaar ongehinderd diverse minderjarige meisjes die hij onder zijn hoede had misbruikt. Dit leidde mogelijk in meerdere gevallen tot zwangerschappen bij de jonge sportsters.

De 58-jarige man was actief bij atletiekvereniging CAV Energie uit Barendrecht en later bij Haag Atletiek.Afgelopen zomer legde de man een volledige bekentenis af bij de tuchtcommissie van het Instituut Sport en Rechtspraak (ISR). Dit gebeurde na een onderzoek van het ISR naar zijn 'grensoverschrijdende gedrag' sinds 1983. 

Uit documenten van het ISR blijkt dat de man tussen 1983 en 1987 onbeschermde geslachtsgemeenschap had met minderjarige meisjes. Ook maakte hij zich schuldig aan "grensoverschrijdende massages" en keek hij met jonge meisjes naar dierenporno. De laatste gevallen van ontucht die in het onderzoek worden genoemd, komen  uit 2017. 

Geroyeerd 

De man is voor het leven geroyeerd als lid van de Atletiekunie (KNAU). De atletiekorganisatie heeft geen aangifte gedaan. Directeur Pieke de Zwart van de Atletiekunie bevestigt tegen RTV Rijnmond dat dit niet is gebeurd, omdat dit enkel door slachtoffers kan worden gedaan.

,,Wij zouden ook liever hebben gezien dat het een strafrechtelijke kwestie was geworden en dat het niet bij een tuchtzaak was gebleven, want wat is gebeurd is natuurlijk verschrikkelijk," stelt De Zwart. "Een lid levenslang royeren is de hoogste straf die de bond zelf kan opleggen."

Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam bekijkt of er aangiftes of meldingen over deze zaak zijn binnengekomen. Niet uitgesloten is, dat de slachtoffers niet naar de politie zijn gestapt. “Het gaat over een langere periode, dus dat kost tijd om goed uit te zoeken”, zegt een woordvoerder van het OM. “Ook kan meespelen dat bepaalde feiten zijn verjaard.” 

RET

 De man is werkzaam als buschauffeur bij de RET. Het bedrijf heeft hem uit het rooster gehaald en op non-actief gesteld. "Naar aanleiding van het nieuws hebben we dit besloten. We zijn geschrokken", laat een woordvoerder van de RET weten.

Geschokte reacties


De toenmalige voorzitter van atletiekvereniging CAV Energie uit Barendrecht maakte in 2009 al eens bij de Atletiekunie melding van grensoverschrijdend gedrag van de trainer, maar de sportbond deed daar nooit onderzoek naar. "Ik heb mij daar destijds over verbaasd", zegt oud-voorzitter André Klomp. 

Via Twitter reageert Reshma Roopram, wethouder Zorg en Welzijn van de gemeente Barendrecht, geschokt op het nieuws. Ze vindt het een kwalijke zaak dat er niet eerder onderzoek is gedaan naar de trainer. 

Preventie

 Naar aanleiding van het misbruik gaat de KNAU een preventieplan binnen verenigingen updaten en uitrollen. De Zwart: "Daar zijn we sinds de uitspraak deze zomer mee bezig. We willen meer bewustzijn creëren en praktische handvatten geven." Zo worden verenigingen erop gewezen dat er altijd twee vertrouwenspersonen aanwezig moeten zijn op de club. Ook het belang van opvragen van referenties bij oude clubs wordt benadrukt. 

VOG 

Opvallend is dat de trainer in 2017 voor korte tijd kon terugkeren bij de atletiekvereniging C.A.V. Energie, ondanks zijn verleden bij de club. Op de website laat het bestuur weten dat deze samenwerking tot stand kwam toen hij een VOG kon overleggen. Toen er vanuit Haag Atletiek signalen kwamen dat hij daar op non-actief was gesteld vanwege grensoverschrijdend gedrag, is de samenwerking direct beëindigd.

Directeur De Zwart van de Atletiekunie wijst erop dat iemand die door een tuchtcommissie is veroordeeld nog altijd een Verklaring Omtrent het Gerdrag (VOG) kan krijgen. De Zwart zou graag zien dat justitie ook inzage krijgt in tuchtrechtelijke veroordelingen, zodat ontuchtplegers geen VOG kunnen krijgen. Dan wordt het voor sportverenigingen en andere organisaties makkelijker om ontuchtplegers te weren. 

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: