Waarom drinken we koude drank vaak uit glas en warme drank uit keramiek?

De eerste uitzending van het jaar is een feit! De kick-off van 2019 zat vol vragen, feiten, muziek en zelfs poëzie. Zo bracht DJ Okkie een originele cover aan het licht en toonde gebiedsnetwerker en inmiddels gepensioneerde Joop van der Hor zijn dichtkunsten.

Schokkend

Mario van de Velde vroeg zich af waarom je soms een schokje (statische elektriciteit) krijgt als je de kraan open draait?

Antwoord: Dan is diegene zelf statisch. Schoenen met kunststof of rubberen zolen geleiden niet, waardoor je lichaam de statische geladenheid niet kwijt kan. Wanneer je een object of een persoon aanraakt, kan de elektriciteit je lichaam opeens wel verlaten en dat geeft een schokje. 

Kletskop

Mevrouw Den Ouden vergezelde ons in de bieb en vroeg: "Waar komt de naam kletskop vandaan? En dan niet het koekje maar een zweer die je in de Tweede Wereldoorlog opliep als je luizen had."

Antwoord: Het komt waarschijnlijk uit eind 1800 en is afkomstig van het Hoogduitse “Glatzkopf”. Men bedoelde daar eerst een kaal hoofd mee. Het is later een benaming geworden voor iemands hoofd dat aangetast is door het ‘hoofdzeer’. Een naam voor een eczeem achtige aandoening ‘Favus’ wat veel bij kinderen voorkwam. ​​​​​​​

Hoe oud?

Jaap Gelderblom heeft tijdens de jaarwisseling eens goed de champagnefles bekeken en dit leidde tot de volgende vraag: "Op een fles champagne staat altijd vermeld hoeveel er in zit en wat het alcoholpercentage is, maar het jaartal van botteling staat er niet op. Waarom niet? En hoe weet je dan hoe lang hij houdbaar is?" 

Antwoord: In de meeste ‘gewone’ supermarkt champagne zonder jaartal zit een grote hoeveelheid ‘Pinot Meunier’. Daardoor rijpt deze champagne snel maar is hij ook wel snel, na 9 maanden, niet echt lekker meer, dus die drink je na aankoop op. De ‘vintage champagnes bevatten geen ‘pinot meunier’ en zijn wat langer houdbaar maar hij wordt niet beter door hem langer te bewaren, eerder slechter. De prestige champagnes zijn van de beste druiven gemaakt en die kun je wel 10 tot 15 jaar bewaren. 

*PANG* 

Herman Harmsen wilde weten hoe men aan het de term 'losse flodder' is gekomen?

Theeglas versus koffiebeker

Linda de Gouw uit Rotterdam drinkt net zoals de meeste van ons koffie uit een mok en frisdrank uit een glas. Maar waarom doen wij dat eigenlijk? "Waarom drinken we koude drank vaak uit glas en warme drank uit keramiek? En waarom geldt dat vaak niet voor thee?"

Antwoord: Vroeger waren glazen nog niet hittebestendig en kon men geen thee drinken uit glas.. Maar tegenwoordig wel en geven mensen de voorkeur aan thee uit een theeglas. Het heeft verschillende voordelen. Je kan aan de kleur van de thee zien hoe sterk hij is én een glas is makkelijker schoon te krijgen. De aanslag (tannine) van thee is makkelijker van het glas te wassen dan uit een keramische mok.

Totale willekeur

André ten Brinke reist regelmatig met het openbaar vervoer. Een ritprijs zou op een traject altijd hetzelfde zijn toch? André heeft proefondervindelijk vastgesteld dat dit niet het geval is: "Hoe kan het dat als ik incheck met de tram, hetzelfde stuk, (van Kruisplein naar Pieter de Hoochweg) er altijd een verschillend bedrag wordt afgeschreven?"

Antwoord: 
Als je instapt wordt er instapgeld gerekend. Daarbovenop betaal je per afgelegde kilometer. Het totaal wordt van je kaart afgeschreven als je uitstapt. Stap je weer in binnen 35 minuten, dan betaal je niet weer instapgeld maar alleen de afgelegde kilometers. 
Het zou 1,45 moeten kosten.


Afrondingsverschillen 

Petra Kiers vroeg via Facebook: "Waarom hebben benzine, diesel en gasprijzen bij de pomp altijd drie cijfers achter de komma? En waarom eindigt dit altijd op een '9'? Zo tankte zij voor  €1,429. Waarom is dit niet bijvoorbeeld €1,427 of gewoon afgerond naar €1,43?

Bakkie pleur

Ongetwijfeld zat Carl Groeneveld deze ochtend aan een straf bakje. Dit leidde tot zijn vraag: "Er wordt vaak gesproken over Italiaanse koffie, maar zijn er dan ook koffievelden in Italië?"

Koffieplantages staan voornamelijk in landen met een tropisch klimaat
Italiaans staat voor de bereidingswijze.


Luister elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur naar Vraag het de Bieb op Radio Rijnmond voor vragen en antwoorden.

Meer over dit onderwerp:
vraagtdebieb
Deel dit artikel: