nieuws

'Leden stembureaus zijn te weinig getraind'

stemmentellen.cropresize.tmp.jpg
stemmentellen.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Gemeenten hebben leden van stembureaus te weinig getraind in aanloop naar de afgelopen gemeenteraads-verkiezingen. Dat zegt staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken in het VNG-magazine.
Bijleveld vindt dat gemeenten daar lering uit moeten trekken voor 9 juni, wanneer er vervroegde Kamerverkiezingen zijn. De staatssecretaris gaat evalueren wat gemeenten hebben gedaan met informatie die ze toegestuurd hebben gekregen. Zo was er voor ieder stembureaulid een dvd met praktische oefeningen. ,,We hebben aangegeven hoe de hokjes geplaatst moeten worden en waar het stembureau op moet toezien. Het is gewoon fout als er twee mensen tegelijk in een hokje staan, dat mag niet. Daar moet de voorzitter van het stembureau op toezien'', aldus de staatssecretaris.
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen was er in verschillende gemeenten sprake van onregelmatigheden. Zo hebben tijdens het stemmen meerdere mensen tegelijkertijd in een stemhokje gestaan, onder meer in Rotterdam, waar een hertelling van de stemmen nodig bleek.