nieuws

Van der Staaij (SGP) blijft achter Nashville-verklaring over homo's staan, Rotterdamse fractie niet

SGP-voorman Kees van der Staaij blijft achter de zogeheten Nashville-verklaring staan, het pamflet van orthodoxe christenen tegen homo's en het homohuwelijk. De Vlaardinger is één van de ondertekenaars van de Nederlandse vertaling van het Amerikaanse document.
De verklaring maakt veel los. Niet alleen onder de homogemeenschap, maar ook in kerkelijk Nederland. Onder anderen Van der Staaij is fel bekritiseerd, ook door minister Van Engelshoven (Cultuur).
Van der Staaij zegt dat zijn partij nooit een geheim heeft gemaakt dat ze tegen het homohuwelijk te zijn.
Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, heeft maandag afstand genomen van de verklaring. "Jezus’ eerste boodschap voor deze wereld is niet een lijst met do’s en don’ts, maar een hartelijke uitnodiging die duidelijk maakt dat iedereen welkom is bij Hem", zegt Segers.
De ambassadeur van de Gay Pride, Francis van Broekhuizen, heeft inmiddels aangifte gedaan tegen Van der Staaij wegens groepsdiscriminatie. In Amsterdam hebben de Protestantse kerken met elkaar afgesproken om maandagmiddag de regenboogvlag te hijsen, als statement tegen de verklaring.
Lees meer: Pamflet tegen homo's en lhbti's ondertekend door talloze predikanten uit regio

Rotterdam

Ook de ChristenUnie-SGP in de Rotterdamse gemeenteraad staat niet achter de verklaring. Volgens fractieleider Tjalling Vonk polariseert een dergelijke verklaring juist, terwijl ze in Rotterdam willen verbinden.

Ellen Verkoelen van de Rotterdamse fractie van 50Plus heeft aan het college van B&W schriftelijke vragen gesteld. Ze wil weten hoe het stadsbestuur, waarin ook de ChristenUnie-SGP zit, over dit pamflet denkt en of er afstand genomen wordt van deze verklaring.
In het coalitieakkoord dat deze zomer is gesloten, heeft Rotterdam juist uitgesproken om meer te doen om de acceptatie van LHBTI-groepen te verbeteren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!