BEWEEGWEEK

Eerste editie Rijnmond Pop-up Run: van startende loper tot zeventiger met rollator

Daan Verberne leidt de warming-up van de Rijnmond Pop-up Run
Daan Verberne leidt de warming-up van de Rijnmond Pop-up Run © Rijnmond
Onder zonnige omstandigheden werd zondag de eerste editie van de Rijnmond Pop-up Run gelopen. Rijnmond en Golazo, de organisatie achter de NN Marathon Rotterdam organiseerden deze gratis trimloop speciaal voor beginnende en recreatieve lopers. Zo'n tweehonderd mensen liepen mee, onder wie veel beginnende atleten én mensen met een bijzonder verhaal.
Stipt om 10:00 uur startte de warming-up bij atletiekvereniging PAC Rotterdam in Kralingen. Daarna vertrok de grote groep lopers op de opzwepende klanken van Radio Rijnmond richting de Kralingse Plas voor een trainingsloop van ongeveer vijf kilometer. Voor sommigen een afstand die ze met twee vingers in de neus lopen. Voor anderen een flinke beproeving.
Van amateur tot marathonloper: dit was de eerste Rijnmond Pop-up Run

Lopen met rollator

Neem bijvoorbeeld Thomas Ederzeel. De 76-jarige Rotterdammer kampte jarenlang met een alcoholverslaving en lichamelijk ongemak. Maar na een afkickperiode en een operatie hervond hij zijn levenslust achter de rollator. "Ik ben nu drie jaar clean en ik voel me als herboren. Helaas kan ik niet meer hardlopen zoals vroeger, maar toch probeer ik met mijn rollator veel te bewegen. Ik ben al eens naar Delft gewandeld en vandaag probeer ik ook echt een beetje te trimmen. Heerlijk."
Thomas Ederzeel pakt wat welverdiende rust op zijn rollator na de Rijnmond Pop-up Run.
Thomas Ederzeel pakt wat welverdiende rust op zijn rollator na de Rijnmond Pop-up Run. © Rijnmond

Jonge hardloper

Het hardloopevenement brengt ook jonge sporters op de been. De dertienjarige Franky IJtsma uit Rotterdam is een beginnende loper. Zijn moeder Nathalie vertelt: "Hij zit op zeilen en komt eigenlijk nog wat conditie tekort. Het is een sport waar je veel uithoudingsvermogen voor nodig hebt. We lopen sinds kort dus samen, steeds iets langere afstanden." Vijf kilometer is volgens Franky zelf goed te doen: "Ja, die afstand had ik al eens eerder gelopen. Maar wel leuk om het samen met zoveel mensen te doen."
Nathalie en Franky IJtsma voorafgaand aan de Rijnmond Pop-up Run.
Nathalie en Franky IJtsma voorafgaand aan de Rijnmond Pop-up Run. © Rijnmond

Support voor beginnende loper

Natuurlijk zijn er ook volwassen beginners aan de start. Zoals de Turkse deelnemer Enis Kenis, die bijgestaan wordt door zijn partner Rabia Orhan en vriend Edwin Sluijter. "Enis is nog niet zo lang in Nederland. Hij is de taal aan het leren en ook het hardlopen is nieuw voor hem. Dus ik dacht: een mooi begin", zegt Rabia trots. Edwin vult aan: "Ik ben vroeger nog met Rijnmond meegegaan naar de marathon van New York, dus dit leek ons heel gezellig. En mooi om Enis op deze dag te kunnen supporten."
Rabia, Enis en Edwin supporten elkaar tijdens het hardlopen.
Rabia, Enis en Edwin supporten elkaar tijdens het hardlopen. © Rijnmond

Trainen voor 'de tien'

Toen Johan van de Zande over de Rijnmond Pop-up Run hoorde op Radio Rijnmond, pakte hij direct de telefoon om zijn dochter Chantal te bellen. "Ik ben zelf helaas geblesseerd", vertelt de Barendrechter. "Maar Chantal is aan het trainen voor de tien kilometer. Dus dit is een perfecte opbouw." Zijn dochter lacht: "En ik kan hierna zo door naar mijn werk in het Maasstad Ziekenhuis. Echt super leuk om dit te doen." Halverwege de Kralingse Plas duikt vader Johan opeens op. "Kom op, Chantal", roept hij trots naar zijn dochter, die uiteindelijk zonder problemen de finish bereikt.
Chantal van de Zande met vader Johan als trouwe supporter aan haar zijde.
Chantal van de Zande met vader Johan als trouwe supporter aan haar zijde. © Rijnmond

Begin van een traditie?

Wilbert Lek, de nieuwe directeur van de NN Marathon Rotterdam ziet vanaf 10:30 uur tevreden hoe de eerste deelnemers al de finish bereiken. "Het is echt ontzettend leuk om te zien hoe divers deze groep mensen is. We zijn dit nieuwe initiatief gestart met Rijnmond en dan moet je maar wachten of het aanslaat. Maar dit overtreft wel de verwachtingen. Wat mij betreft is er een nieuwe traditie geboren."
Marathon-directeur Wilbert Lek deelde na afloop bidons en energierepen uit aan de deelnemers.
Marathon-directeur Wilbert Lek deelde na afloop bidons en energierepen uit aan de deelnemers. © Rijnmond

Medaille als verrassing

Alle deelnemers ontvangen na afloop een flesje drinken, een energiereep, een bidon van Rijnmond én als verrassing een medaille. Ook Ruud van Os, hoofdredacteur van Rijnmond, neemt de medaille trots in ontvangst. Hij eindigt weliswaar in het achterveld, maar is toch tevreden. "Het is toch prachtig dat we letterlijk mensen in beweging brengen? En eerlijk is eerlijk, ik ben zelf ook blij dat ik gelopen heb. In de stralende zon met dat prachtige uitzicht op de skyline. Het was een mooie afsluiting van de Beweegweek bij Rijnmond."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl