nieuws

Getuige wijst Leon van M. aan in moordzaak Caroline van Toledo

De herdenkingssteen van Caroline van Toledo
De herdenkingssteen van Caroline van Toledo
In de zaak van de moord op Caroline van Toledo uit 2005 is een nieuwe, belastende verklaring afgelegd. Een getuige wijst Leon van M.(41) aan als dader.
Eerder hadden twee andere getuigen hem al genoemd en wijst DNA in zijn richting. In de nieuwe verklaring staat dat Leon en zijn broer Erik-Jan naar het huis van Caroline van Toledo in Oostvoorne waren gegaan voor drugs, zogeheten downers, om rustig te worden. Van Toledo werkte in een apotheek.
Het slachtoffer zou zijn mishandeld en in de kofferbak van haar auto zijn gestopt, omdat zij dachten dat zij dood was. Daarna was de auto in het Kruininger Gors in brand gestoken door Leon. De vader van Leon zou de benzine hebben geleverd en erbij hebben gestaan.

Oostenrijk

Verdachte Leon van M. is woedend over deze nieuwe verklaring. "Dit is echt kul. Ik overweeg aangifte te doen wegens smaad en laster. Mijn vader kan er niet bij zijn geweest. Die was in Oostenrijk. En ik heb niets met mijn broertje.”
Opvallend is dat deze getuige al in mei en juli met de recherche heeft gesproken, maar dat zijn verhaal als 'kluisverklaringen' zijn opgeslagen. In augustus is hij opnieuw verhoord en dat is nu wel aan het dossier toegevoegd.
Advocaat Pieter Hoogendam: "De recherche-leider zei eerder dat hij de verklaring van deze getuige niet wil gebruiken. Waarom dan nu ineens wel? Is dit misschien de zoveelste gelukszoeker?" De nieuwe verklaring is ook belastend voor de broer en vader van Leon van M., maar justitie heeft niet bekend gemaakt dat zij ook worden vervolgd.

Enkelband

Van M. heeft altijd ontkend dat hij Caroline van Toledo heeft vermoord. Hij is vorig jaar augustus voorlopig
. Hij draagt sindsdien een enkelband en mag niet in Oostvoorne komen. De verdachte vroeg de rechter dinsdag om versoepeling van de voorwaarden.
"Door die enkelband mag ik maar vier uur per dag het huis uit. Dat belemmert mij om werk te zoeken. Dat ik Oostvoorne niet in kan, is ook een probleem omdat mijn moeder daar woont en erg ziek is."
De Rotterdamse rechter besloot toch de enkelband en het locatieverbod te handhaven. "U moet goed begrijpen dat de enkelband een alternatief is voor de voorlopige hechtenis. En er zit ook een andere kant aan de zaak: ik moet met de belangen van de nabestaanden rekening houden. Die zien u niet graag in Oostvoorne."
Vanaf 2 april wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Er zal een hele dag worden ingeruimd voor het ondervragen van deskundigen, die het DNA-bewijs hebben beoordeeld. Ook de drie getuigen die belastend hebben verklaard, worden waarschijnlijk opgeroepen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl