Krant moet artikelen over Rotterdams raadslid rectificeren

De Turkse krant Sabah moet een aantal artikelen over Turan Yazir uit maart 2017 rectificeren. Het toenmalige Rotterdamse raadslid was er in de krant van beschuldigd mede-aanstichter te zijn van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Ook zou hij de volgens de krant de geestelijk leider zijn van de Gülen-beweging in Nederland.

De rechter vindt dat Sabah de beschuldigingen niet goed heeft onderbouwd. Daarom moet de krant er openlijk afstand van nemen. Weigert de krant te rectificeren dan kost dat Sabah 25 duizend euro.

Het bedrag komt bovenop een eerdere dwangsom die Sabah moet betalen van 100 duizend euro. "Ik voel mij erg gesterkt door deze uitspraak en ben hier erg blij mee", reageert Yazir. 

Bedreigd

In 2017 legde het Rotterdamse CDA-raadslid Yazir vier maanden lang zijn raadswerk neer, omdat hij na de mislukte staatsgreep in Turkije ernstig werd bedreigd. Bij zijn terugkeer in de raad kreeg hij een staande ovatie.

Inmiddels gaat het beter met het gezin van Yazir. "Het gaat goed. Het is rustiger geworden dan voorheen", zegt hij. 

Sabah - betekenis: Morgen - is een invloedrijk medium. De krant is eigendom van de Turkuvaz Media Group. Topman daarvan is Serhan Albayrak, de broer van de schoonzoon van president Erdogan. In Nederland is Sabah online te lezen.

Fonds

De aan Sabah opgelegde dwangsommen moet worden uitbetaald aan de gemeente Rotterdam. Die heeft het voornemen dit geld in een fonds stoppen voor bedreigde politici. "Dat geld zal worden ingezet voor vergelijkbare gevallen, als ik het heb meegemaakt. Dus politici die op onrechtmatige wijze worden beschuldigd en daarmee rechtszaken kunnen aanspannen."

Yazir doet een oproep aan andere bedreigde politici: "Als je op een onrechtvaardige wijze wordt beschuldigd, daar moet je voor opkomen. Dus durf je nek dan ook uit te steken om je gelijk te halen. Daar zou zo'n fonds bij kunnen helpen."

De gemeenteraad van Rotterdam moet ter zijner tijd nog wel instemmen met het inrichten van het fonds. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Politiek010
Deel dit artikel: