EXPLOSIE ROTTERDAM

Kamran (43) wordt vermist na de explosie: 'We weten dat hij binnen was'

Dinsdagmiddag hebben honden gezocht tussen het puin.
Dinsdagmiddag hebben honden gezocht tussen het puin. © Rijnmond
Sinds de explosie die maandagavond voor een enorme ravage zorgde, mist Razwan (41) zijn broer Kamran (43). Kamran is één van de drie vermisten die vermoedelijk onder het puin liggen. Speurhonden zochten vandaag tussen de brokstukken. "Die hebben meerdere keren geblaft, maar ze kunnen er verder nog geen uitspraken over doen", vertelt Razwan.
Plotseling kreeg Razwan maandagavond een telefoontje van een vriend van hem. "Hij heeft hier een burgerzaak. Mijn broer woont vlakbij hem. Hij zei: 'De loods van je broer staat in brand'", vertelt hij. "Ik heb toen meteen mijn broer gebeld. Zijn telefoon ging wel over, maar hij nam niet op. Toen ben ik rechtstreeks naar zijn huis gegaan om te kijken of hij daar was."

Busje

Kamrans vrouw deed open en vertelde dat hij niet thuis was. "Hij was volgens haar naar een afspraak", begint Razwan. Snel ging hij naar het bedrijf van zijn broer aan de Schammenkamp. "Alles stond in brand." Razwan belde personeel van zijn broer. Zij vertelde hem dat Kamran in zijn eentje naar een afspraak zou zijn gegaan in Alkmaar. "Maar zijn busje stond hier nog voor de deur."
Razwan deed navraag en ontdekte dat zijn broer bij het bedrijf was gebleven. "Hij zou van 20:00 tot 21:00 uur een afspraak hebben met een dame in Alkmaar. Dat was blijkbaar te ver en hij was een beetje moe. Toen heeft hij gezegd: zullen we het alsjeblieft via videobellen doen? Toen is hij naar zijn kantoor gegaan."

Ruis

Na een slapeloze nacht kwam Razwan dinsdagochtend in contact met de vrouw met wie zijn oudere broer de dag ervoor een afspraak had. "Zij heeft verteld dat het gesprek om 20:00 uur is begonnen." Dat gebeurde online via een videoverbinding. "Volgens haar viel de verbinding weg om iets voor 20:30 uur. Ze hoorde alleen nog maar ruis en zag niets meer. Toen heeft ze hem proberen terug te bellen, maar de telefoon ging niet meer over."
Speurhonden zoeken naar vermisten.
Speurhonden zoeken naar vermisten. © Rijnmond
"De explosie gebeurde rond 20:30 uur, dus de kans is groot dat hij gewoon binnen zat en alles heeft meegemaakt", zegt Razwan aangeslagen. "Vrienden van mij die daar wonen, hebben verteld dat ze hem niet naar buiten hebben zien komen. Ze wisten niet dat hij binnen zat, anders zouden ze wel de deur hebben geopend en hem eruit hebben getrokken."
Toen Razwan rond 20:45 uur aankwam in de straat, was er niets meer dat hij kon doen. "De afzetlinten waren al geplaatst. Ik heb meerdere keren aangegeven dat ik daar voor mijn broer was, maar we mochten nergens komen."

Vrouw en drie kinderen

Kamran heeft een vrouw en drie jonge kinderen, vertelt zijn broer. "De oudste is 12 jaar", vertelt Razwan. "We hebben de kinderen nu nog niet verteld wat er allemaal gebeurd is. De oudste denkt gewoon: vader is even weg, maar komt wel weer terug. Dus dat moet nog komen, dat gesprek."
De plek waar Kamran maandagavond aan het werk was.
De plek waar Kamran maandagavond aan het werk was. © Rijnmond
Razwan vertelt dat hij en zijn broer uit een groot gezin komen, met elf kinderen in totaal. Hij en zijn broer hebben nog drie broers en zes zussen. Ze wonen bijna allemaal in Rotterdam-Zuidwijk.
Zijn broer omschrijft Kamran als een 'spontane grappenmaker'. "Altijd lachen, sociaal. Liefhebber van voetbal. Als trainer is hij actief geweest bij de voetbalclub van zoontje. En woensdag speelt hij zelf voetbal met ons", schiet hem als eerste te binnen. "De overige dagen is hij lekker thuis met het gezin. Het is gewoon een hele lieve, rustige jongen."
Enorme explosie richt ravage aan in Rotterdam-Zuidwijk
Enorme explosie richt ravage aan in Rotterdam-Zuidwijk © Rijnmond
Hoewel Razwan wacht op meer duidelijkheid, houdt hij al rekening met het ergste. "We hebben duidelijkheid in de zin van: we weten dat hij binnen was. Dat is al duidelijk, want dat heeft de klant al bevestigd", zegt hij. "Normaal is hij nooit na vijven op kantoor. Maar toevallig gisteren wel", verzucht hij. "We wachten nu eigenlijk vooral op zijn lichaam. Dat willen we nog wel krijgen of in ieder geval zien."
Speurhonden zoeken in het puin naar de vermisten.
Speurhonden zoeken in het puin naar de vermisten. © JBMedia

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl