EXPLOSIE ROTTERDAM

Liveblog: Locoburgemeester Robert Simons prijst handelen hulpverleners

Er wordt onderzoek gedaan naar de vermiste slachtoffers van de explosie aan de Schammenkamp
Er wordt onderzoek gedaan naar de vermiste slachtoffers van de explosie aan de Schammenkamp © MediaTV
Drie dagen na de explosie aan de Schammenkamp in Rotterdam Zuidwijk zijn twee vermisten nog steeds niet gevonden. Nabestaanden hebben het lichaam van één vermist slachtoffer uit het puin weten te halen. Veel van het puin dat door de explosie is ontstaan, ligt ook deze donderdag nog op straat. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

19:00 - Locoburgemeester Robert Simons prijst handelen hulpverleners

Locoburgemeester Robert Simons sprak donderdagmiddag met betrokkenen en bewoners in een wijkhub. Hier kwam onder andere het regelen van onderdak aan mensen die hun huis zijn verloren aan bod. Later heeft hij de hulpverleners een hart onder de riem gestoken. “Ik heb gezegd dat hun inzet zeer wordt gewaardeerd. Het is een enorm ingewikkelde klus en ze doen het goed.”
Woensdagavond liepen de gemoederen hoog op bij de plek van de explosie. De familie van de nog altijd vermiste Ilyas en Mustafa willen koste wat het kost dat hun lichamen zo snel mogelijk gevonden worden. Maar de hulpdiensten vonden het te gevaarlijk om de rampplek te betreden.
“Het is natuurlijk een duivels dilemma”, zegt Simons daarover. “Alle experts zeiden dat het pand weleens als een kaartenhuis zou kunnen instorten. Je wilt niet nog een ramp hebben als er al een ramp is. De politie moet handelen naar de situatie zoals hij daar ontstaat. Dat hebben ze gewoon uitstekend gedaan.”
Toch begrijpt hij de emoties van die dierbaren Ilyas en Mustafa goed. “Als je daar staat, denk je: wat als hier mijn geliefde zou liggen?”
Op de kritiek dat burgemeester Aboutaleb geen contact met de familie van de vermisten heeft opgenomen, wil Simons niet echt ingaan. “Onze burgemeester is in Zuid-Amerika. Ik ben de locoburgemeester, dat is alles wat ik erover kan zeggen.”

16:14 - Familieleden Ilyas hebben kritiek op Aboutaleb: 'Heeft geen contact opgenomen'

Familieleden van de 22-jarige Ilyas zijn ten einde raad. Ze willen niets liever dan hun dierbare vinden. “Het duurt te lang”, vindt Ilyas’ nichtje Chaima. “We staan hier al vier dagen. We slapen om 06:00 uur en worden om 09:00 uur wakker. Dan staan we hier heel de dag met de hoop dat hij eruit komt.”
Een andere nicht, Yasmina, neemt het Aboutaleb kwalijk dat hij nog geen contact heeft opgenomen. “Dat is heel erg jammer van onze burgemeester. Er is geen steun, hij heeft überhaupt geen berichtje gestuurd of een belletje gepleegd.”
Chaima vindt dat de hulpverleners te ruw te werk gaan. Volgens haar hadden ze beloofd om dat niet te doen. “Ik begrijp dat ze hun werk doen. Maar waar gaan we nu mijn neef vinden? Ze zijn al verbrand, dat is één. En dan nu al die stenen op hen. Dat kan niet.”
Ook Yasmina heeft er een hard hoofd in. “Het lichaam zat onder het vuur. We hadden nog gehoopt dat we misschien botten konden vinden, maar nu met dit puin.. Ik weet niet of we überhaupt wat gaan krijgen.”
Het liefst zouden ze zelf in het puin zoeken. “Maar dat kan niet. Het is een nachtmerrie. We willen hem gewoon zo snel mogelijk hebben.”
Het is voor de familie heel belangrijk dat ze Ilyas kunnen begraven. “Het is mooi om te zien dat ze Kamran hebben gevonden. Daar zijn we blij mee. Maar wij willen ook onze geliefde hebben, zodat we hem kunnen begraven en wij ook die geruststelling hebben.”
Hoe pijnlijk het voor de familie is, valt volgens Chaima niet te beschrijven. “Je zou in onze schoenen moeten staan om de pijn te moeten voelen die wij voelen."
Chaima, het nichtje van de vermiste Ilyas (22).
Chaima, het nichtje van de vermiste Ilyas (22). © Rijnmond

14:20 - Politie: 'Omstanders en ramptoeristen, kom niet hierheen'

De politie roept op om niet naar de rampplek te komen. "Nabestaanden zijn welkom om mee te kijken. We nemen hen per minuut mee wat we hier aantreffen. Omstanders en ramptoeristen kunnen we hier echt niet gebruiken", benadrukt politiewoordvoerder Gijs van Nimwegen.
Politiewoordvoerder Gijs van Nimwegen
Politiewoordvoerder Gijs van Nimwegen © Rijnmond
Volgens hem is het moeilijk om te zeggen op de politie na de verwoestende explosie goed heeft gehandeld. “Dit soort explosies en incidenten met zoveel gevolgen, emoties, onzekerheid en angst, maken we gelukkig niet zo elke dag mee in Rotterdam", benadrukt Van Nimwegen. "Je handelt op het moment waarvan je denkt: zo moet het en zo pakken we het beste aan. Laten we ons eerst concentreren op het vinden van de vermisten."
Het is onduidelijk hoe snel de twee vermisten gevonden kunnen worden. De politie heeft als prioriteit om 'een einde te maken aan de onzekerheid bij de nabestaanden'. "Dat kan binnen een kwartier of uren zijn, maar voor hetzelfde geld staan we hier nog dagen", zucht Van Nimwegen.

12:45 - Zoekactie begonnen naar vermiste mannen aan de Schammenkamp

De reddingswerkers zijn donderdagmiddag om 12:15 uur gestart met het zoeken naar de twee vermiste slachtoffers op de Schammenkamp in Rotterdam-Zuidwijk. Op afstand kijken familieleden van Ilyas en Mustafa toe. Zij voelen zich boos, machteloos en radeloos, vertelt verslaggever Jelle Gunneweg ter plaatse.
De families hebben kritiek op de hulpdiensten. Zij vinden dat de reddingsactie te laat op gang is gekomen. “De families zeggen dat ze weten waar ze liggen. De honden sloegen erop aan”, meldt Gunneweg. “’Waarom duurt het dan zo lang? Waarom is de grijper op zo’n brute manier bezig om alle brokstukken te verwijderen?’, klinkt het bij hen.”
“Nu lijkt het zover dat de laatste noodzakelijke laag eraf is om op zoek te kunnen gaan naar de vermisten en hun lichamen kunnen bergen”, meldt de politie. Die benadrukt dat het instortingsgevaar de dagen hiervoor groot was, waardoor het niet veilig genoeg was om het verwoeste gebouw te betreden.
Ook vragen de families zich hardop af waarom burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam niets van zich laat horen. Ook al is hij momenteel in Colombia, volgens de nabestaanden had de burgemeester minstens kunnen bellen. Verder willen zij dat GIRO 555 wordt geopend en dat er een gedenkteken voor de slachtoffers komt.

11:30 - 'Situatie donderdagmiddag veilig genoeg om te zoeken'

De politie gaat ervan uit dat het donderdagmiddag veilig genoeg is om te gaan zoeken naar de twee vermisten na de explosie aan de Schammenkamp in Rotterdam-Zuidwijk. De laatste onveilige delen van het pand worden nu weggehaald.
De drie woningen boven het ontplofte bedrijfspand zijn gesloopt.
De drie woningen boven het ontplofte bedrijfspand zijn gesloopt. © MediaTV - Killian Lindenburg
Sinds de explosie van eerder deze week werden drie mensen vermist. Familieleden hebben één van hen woensdag tussen het puin vandaan gehaald. Nabestaanden hebben kritiek op de zoektocht van de politie. Dat duurt veel te lang. De politie zegt dat ze door instortingsgevaar niet eerder kunnen beginnen met zoeken.

7:00 - Rust keert terug, werkzaamheden gaan door

In tegenstelling tot woensdagavond is het donderdagochtend erg rustig op de Schammenkamp. Afgezien van enkele politiebusjes en aanwezige puinruimers, is er verder niemand op het terrein. Woensdagavond liepen de gemoederen hoog op door een grote bouwkraan die het dak aan het ruimen was. Donderdag wordt die weer ingezet. Momenteel zijn er zeker een tiental mensen weer aan het werk.
Er staat op het moment niemand rondom het verwoeste pand. Voorbijgangers die op de fiets naar hun werk gaan kijken op, maar vooralsnog blijft het verder dus rustig.

23:00 - ME grijpt in bij verwoest pand

De politie en ME hebben ingegrepen nadat omstanders de confrontatie zochten uit onvrede over de sloopwerkzaamheden aan de Schammenkamp in Zuidwijk. Eerder vanavond was het ook al onrustig. Familie van de nog twee vermiste slachtoffers wilde niet dat er met een kraan gesloopt zou worden. Zij vrezen dat de lichamen van hun geliefden daardoor verminkt raken en ze niet meer herkenbaar zijn.
De sloopwerkzaamheden waren eerder vanavond al even stilgelegd. Nadat de kraan het werk hervatte, brak een omstander door de afzetting van de politie heen. Deze man werd door politie en ME tegengehouden en tegen de grond gewerkt. Dat lokte woede uit bij de groep omstanders. Er werd geschreeuwd en een aantal brak door de hekken heen. Twee personen kropen onder brandweerwagens om verdere sloop te blokkeren. Daarop greep de ME in. Er zijn meerdere mensen meegenomen door de politie.
Iets na middernacht lijken de gemoederen wat bedaard en is een aantal familieleden vertrokken. De werkzaamheden gaan vannacht door. De woningen boven de ontplofte werkplaatsen worden voorzichtig gesloopt om het bergen van de lichamen van de twee vermisten mogelijk te maken. Het is volgens de politie nu te onveilig om bedrijfspanden te betreden omdat het gebouw op instorten staat.
Politie werkt een omstander die door de hekken is gebroken, tegen de grond
Politie werkt een omstander die door de hekken is gebroken, tegen de grond © JB Media
Een omstander is onder een brandweerwagen gekropen en politie probeert hem daar weg te krijgen
Een omstander is onder een brandweerwagen gekropen en politie probeert hem daar weg te krijgen © JB Media

22:00 - Sloopwerkzaamheden stilgelegd door onrust

De sloopwerkzaamheden van het pand aan de Schammenkamp zijn woensdagavond stilgelegd. Dat is gedaan vanwege een onrustige situatie op de plek. Familie en nabestaanden van de laatste twee vermiste slachtoffers hebben geprobeerd het afgesloten terrein te betreden. "Het werk is even stilgelegd, want als er mensen proberen het terrein op te komen, is het niet veilig werken", licht een woordvoerder van de politie toe.
Tientallen mensen staan achter de hekken van de rampplek. Ook politie is aanwezig. Daarnaast is de Mobiele Eenheid (ME) ter plaatse, maar dit team is niet speciaal opgeroepen. "Het is standaardprocedure", vertelt de politie daarover. "Ze zijn er niet om klappen uit te delen, om het zo maar even te zeggen. Maar als er naar vermisten wordt gezocht tussen het puin, is de ME daarbij standaard aanwezig", legt hij uit.
Delen van het pand worden stuk voor stuk gesloopt. Pas daarna is de plek veilig genoeg voor mensen om op zoek te gaan naar de vermiste lichamen. Wanneer de werkzaamheden weer doorgaan, is niet bekend.

20:00 - USAR-reddingsteam heeft verkenningen gedaan

Reddingswerkers van USAR hebben woensdagavond verkenningen gedaan op het terrein rondom de Schammenkamp. Volgens een woordvoerder van USAR gaat het team niet over tot actie. "Daarvoor is het pand te instabiel", legt zij uit.
Het USAR-reddingsteam op de rampplek in Rotterdam-Zuidwijk.
Het USAR-reddingsteam op de rampplek in Rotterdam-Zuidwijk. © JBMedia
Het Nederlandse zoek- en reddingsteam wordt normaal gesproken ingezet bij internationale rampen, zoals bij aardbevingen. Zo werd het team ingezet bij de aardbevingen in Turkije en Syrië in februari vorig jaar.
Het pand in Rotterdam-Zuidweg wordt nu brok voor brok gesloopt. Zodra er daarna geen instortingsgevaar meer is, kunnen mensen de plek betreden en zoeken naar de laatste twee vermisten.
Het pand wordt brok voor brok gesloopt.
Het pand wordt brok voor brok gesloopt. © JBMedia

18:25 - Politie zoekt avond en nacht door naar vermisten

De politie zoekt woensdagavond en in de nacht door naar de andere vermisten na de verwoestende explosie in Rotterdam-Zuidwijk. Twee personen worden op dit moment nog vermist. "We stoppen niet voordat we hebben gevonden wie we nog willen vinden", zegt de politie.

16:30 - Witte tent en een koranvers voor uit puin gehaalde lichaam Kamran

Tientallen mensen zijn op de rampplek van de explosie aanwezig om hun laatste eer te bewijzen aan het eerste gevonden slachtoffer. Een imam leest verzen uit de koran voor richting het slachtoffer en de nabestaanden.
Er staat een witte tent gereed en een imam en de broers van Kamran halen het lichaam weg.

15:45 - Familie en hulpdiensten halen lichaam vermiste Kamran onder puin vandaan

Familieleden hebben woensdag op aanwijzing van aanwezige hulpdiensten het lichaam van de vermiste Kamran (43) onder het puin vandaan gehaald. Dat gebeurde nadat twee familieleden van Kamran opnieuw het verwoeste terrein van het appartementencomplex betraden. De spanning liep hoog op, waarna is besloten om tot actie over te gaan.
Twee mannen hebben op aanwijzingen van de forensische opsporing zelf het lichaam van Kamran vrij gekregen door het puin van hem af te tillen. Zodra er een lijkwagen is, kan het slachtoffer worden weggereden, onder begeleiding van zijn familie.
Familie van de vermiste Kamran en hulpdiensten zoeken tussen het puin
Familie van de vermiste Kamran en hulpdiensten zoeken tussen het puin © Rijnmond

14:55 - Sporenonderzoek gestart

Het sporenonderzoek is gestart. De Forensische Opsporingsdienst en het Nederlands Forensisch Instituut doen onderzoek naar de oorzaak van de verwoestende explosie aan de Schammenkamp.
Enkele brokstukken worden in zakjes bewaard en er worden foto's gemaakt rondom het getroffen appartementencomplex. Ook worden er in een busje monsters afgenomen, om te onderzoeken of er sporen van de explosie te achterhalen zijn.
[article:Een gasfles, een gaslek of een vat chemicaliën: wat ontplofte er in Rotterdam-Zuidwijk?:1769988]

13:30 - Familie vermiste Kamran (43) vindt hem zelf onder het puin

Het geduld van de familieleden van een vermoedelijk slachtoffer van de explosie aan Schammenkamp is op. Zodanig, dat zes mensen door de afzetting zijn gelopen om zelf te zoeken. De politie is nog niet naar binnen gegaan vanwege instortingsgevaar van het pand. Er hebben al wel honden gezocht. De mannen zeggen dat ze hun familielid onder het puin hebben gezien.
De familieleden van een van de mogelijke slachtoffers gingen op eigen houtje het met hekken afgesloten terrein op. Ze zeggen dat ze hun familielid onder het puin hebben gevonden. De politie is met veel agenten aanwezig om de mannen van de locatie weg te krijgen. Ooggetuigen melden dat de emoties hoog oplopen.

12:25 - Hulpdiensten gaan getroffen pand 'secuur' afbreken

De hulpdiensten starten woensdagmiddag een afbrekingsactie bij het getroffen appartementencomplex in de straat. Beetje bij beetje zal het pand worden afgebroken. Dit wordt zeer secuur gedaan om instorting te voorkomen. Dit kan nog enkele dagen gaan duren.
Vanwege instortingsgevaar kan er in het pand nog steeds niet worden gezocht naar de drie vermiste personen. Speurhonden hebben dinsdag wel wat geroken en zijn een aantal keer aangeslagen, maar vonden verder niks.
Mede daarom wordt deze actie op touw gezet. Deze is ook bedoeld om sporen te verzamelen om de oorzaak van de brand te kunnen achterhalen.
De politie wil benadrukken dat de actie frustrerend kan zijn voor de nabestaanden van de vermiste personen vanwege de duur ervan, maar zegt genoodzaakt te zijn om het op deze manier te doen.

11:45 - Brandweer blust na in pand

De brandweer is einde ochtend even opnieuw ter plaatse bij het pand in de Schammenkamp. De meldkamer kreeg een melding binnen dat er rook uit het appartementencomplex zou komen.
De brandweerlieden hebben drie zogeheten hotspots gevonden en hebben op afstand geblust. Het pand ingaan is nog steeds geen optie vanwege instortingsgevaar. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio verwacht dat het blussen kort gaat duren.

08:20 - Moeder en zoon weer thuis geslapen na explosie

Mohamed (10) en zijn moeder Sevic hebben sinds de explosie voor het eerst weer thuis geslapen. Zij wonen in de flat schuin tegenover het getroffen pand in de Schammenkamp. "Ik heb niet zo goed geslapen", vertelt moeder Sevic tegen Rijnmond.
"Ik was toch nog best bang, ik had echt hartkloppingen." Haar zoon, die deze ochtend naar school gaat, herkent dat wel. "Het was ook angstaanjagend, dat grote vuur. Toen mama moest huilen maandag heb ik haar getroost en haar gerust gesteld." Zijn moeder en hij konden snel na de klap naar familie, waar ze maandag op dinsdag ook hebben geslapen.
Mohammed en zijn moeder Sevic hebben vannacht voor het eerst weer thuis geslapen.
Mohammed en zijn moeder Sevic hebben vannacht voor het eerst weer thuis geslapen. © Rijnmond

07:10 - Eerste medewerkers van de Plus aan het werk

De Plus-supermarkt naast het getroffen pand gaat woensdag weer open na dinsdag gesloten te zijn. De eerste medewerkers verzamelen zich voor de deur om naar binnen te gaan. "Het is een dubbel gevoel: het is echt mijn winkeltje geworden en ik wil graag weer werken, maar het is ook zo heftig wat hier is gebeurd", vertelt een vrouw tegen Radio Rijnmond.
De brand die maandag woedde, leek bijna uit te slaan richting de supermarkt. Dat kon voorkomen worden. "Er waren wel wat ruiten vernield en er was rook in de winkel. Een schade-expert heeft geconcludeerd dat er geen roetdeeltjes aanwezig zijn, daarom gaan we vandaag weer open." De groentes kunnen dus rustig gegeten worden.
De blaadjes op de foto verwijzen dus naar dinsdag. De winkel is daadwerkelijk woensdag weer open.

07:00 - Families drie vermisten 's nachts lang geweest in straat

Dinsdag op woensdagnacht zijn de families van de drie vermisten naar de Schammenkamp in Rotterdam gekomen. Dat vertelt een agent tegen onze verslaggever Jelle Gunneweg, die woensdagochtend in de straat aanwezig is. "Hun families zitten nog met zoveel vragen over waar hun naaste is. Dat is pijnlijk om te horen."
Drie agenten bewaken de afgesloten straat in Zuidwijk om plundering te voorkomen. Twee dagen na de explosie ziet de straat er nog uit als vlak na de klap: de bestelbus ligt nog op zijn kop en een groot deel van het puin ligt er nog. "Op dit stukje grasveld waar ik nu sta, liggen nog de schoenen en de trui van de man die uit het vuur van de garage kwam gelopen. Zelfs de verbanddoos staat er nog.
Een deel van de mensen is elders in de straat terug naar huis. Dat is bij de linker flat schuin tegenover de garage, waar de ruiten niet eruit zijn geknald. Aan de andere kant zijn veel woningen dichtgetimmerd.
Ook twee dagen na de explosie is er nog veel puin te vinden in de straat.
Ook twee dagen na de explosie is er nog veel puin te vinden in de straat. © Rijnmond

De laatste stand van zaken:

De politie kon dinsdag nog steeds het pand niet in om te zoeken naar de vermisten. De constructie van het appartementencomplex is door de explosie enorm verzwakt, waardoor het onveilig is om hier mensen naar binnen te sturen. Speurhonden van de politie zijn dinsdag wel een aantal keer aangeslagen. Dat betekent niet altijd dat de honden een lichaam van een dodelijk slachtoffer hebben gevonden, zegt de politie. Het kunnen bijvoorbeeld ook kleine lichaamsdelen zijn waar de honden op aanslaan.
Een woordvoerder van de brandweer zegt dat er rekening moet worden gehouden met het feit dat de drie personen de explosie niet hebben overleefd. Er is dinsdagmiddag wel met een drone gekeken of zij gelokaliseerd kon worden, maar dat heeft niks opgeleverd
Van de 44 huizen die zijn ontruimd na de explosie maandagavond, zijn 12 tot 15 woningen zo zwaar beschadigd dat ze voorgoed onbewoonbaar zijn. Het gaat om de huizen die boven de ontplofte garage zitten.
Lees hier het liveblog van dinsdag terug.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl