nieuws

Aboutaleb: in gesprek met rappers over verheerlijken geweld

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam wil in gesprek met rappers over het verheerlijken van geweld in rapmuziek. Dat zei hij donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak voor de Rotterdamse gemeenteraad.
Hij vindt dat de rappers hun verantwoordelijkheid moeten nemen en zelf in actie moeten komen om het bezitten van een vuurwapen en ophemelen van vuurwapengeweld te stoppen. "Met rappers die daarvoor openstaan, wil ik in gesprek. Ik zal dat initiatief nemen", zei de burgemeester.
Aboutaleb deed deze uitspraak niet zozeer naar aanleiding van de dood van rapper Feis. De Rotterdammer werd in de nieuwjaarsnacht doodgeschoten op de Nieuwe Binnenweg. "Die onderzoeken lopen nog. Ik wil op geen enkele manier een link leggen tussen dit pleidooi en die gebeurtenis. Het is van mij al een langer lopend idee, om te kijken of we hier iets mee kunnen doen."

Ook wil de burgemeester de barricade op om straffen voor wapenbezit te verzwaren. "Straffen op wapenbezit zijn te laag, dat is mij een doorn in het oog", zei Aboutaleb.

Rouwrand

Daarnaast haalde Aboutaleb de zaak van de 16-jarige Humeyra aan, die bijna een maand geleden werd doodgeschoten op het Rotterdam Design College. “Daarmee had december een rouwrand. Ook het geweld tegen hulpverleners neemt niet af. Dat geweld moeten we stoppen.”
De burgemeester stond ook stil bij het Rotterdam Project, het tv-programma van Beau van Erven Dorens over daklozen. “De deelnemers Patrick, Souf en Hilde hebben de weg naar boven gevonden en gaan met goede moed het nieuwe jaar in", zegt Aboutaleb. Dit programma toonde aan dat dakloosheid niet het probleem is, maar het gevolg van heel veel andere dingen. Daarom stoppen wij met het opleggen van boetes.”
Lees meer: Aboutaleb: geen boetes meer voor daklozen
Aboutaleb noemde de reacties op die uitspraak hartverwarmend. “We zijn van plan snel alternatieven te bedenken. Het Rijk is ook geïnteresseerd.”

Vooruitblik

Hij keek ook vooruit naar 2019. “Met miljardeninvesteringen wordt Zuid in de vaart der volkeren opgestuwd. Naast grote projecten als Hart van Zuid, Feyenoord City, Stadionpark en de uitbreiding van Ahoy, komen er ook veel nieuwe woningen bij op Zuid. De Maastunnel gaat dit jaar weer open en ja, zelfs de Hoekse Lijn gaat rijden.”
Aboutaleb sprak zijn zorgen uit over toenemende polarisatie en deed een oproep te zoeken naar consensus. “Je kunt niet alleen claimen, maar je moet ook bereid zijn een ander iets te gunnen”, zei Aboutaleb. “Dat vraagt om leiderschap van ons allemaal. Hier in dit huis, en in de stad. Bij sportverenigingen, scholen, theatergezelschappen, moskeeën en kerken.”

Jubileum

Aboutaleb werd zelf nog in het zonnetje gezet vanwege zijn 10-jarig jubileum als burgemeester van Rotterdam. Nestor Robert Simons bood hem een bos bloemen aan: “Over de hoogtepunten van zijn burgemeesterschap hoef ik u zelf niets te vertellen, dat doet hij zelf al voldoende”, zei hij met een kwinkslag.
Loco-burgemeester Wijbenga memoreerde aan de tijd dat Aboutaleb en hij allebei in Amsterdam werkten. Na de moord op Theo van Gogh begon de zware beveiliging voor Aboutaleb. "2 november 2004 was de dag dat zijn leven ingrijpend veranderde. Het begin van veel grotere offers dan eigenlijk fatsoenlijk zijn voor een openbare functie. Maar sindsdien heb ik hem ook leren kennen en waarderen in zijn grote inzet om in een spanningsvolle tijd vrede in een stad te houden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl