nieuws

Nieuw belastend materiaal tegen Vlaardinger Q.

1ericjanq.jpg
1ericjanq.jpg
ROTTERDAM - Justitie beweert dat ze nieuw belastend materiaal in handen heeft in de zaak tegen Erik Jan Q. uit Vlaardingen. Maandag is in de extra beveiligde rechtbank van Rotterdam de zaak tegen hem begonnen.
Hij wordt verdacht van het voorbereiden van terroristische aanslagen. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er in de bossen bij Arnhem verdachte spullen gevonden die van Q. zouden zijn. Onder die spullen zijn uitgebreide handleidingen om van chemicaliën explosieven te maken. Q. geeft toe dat de spullen van hem zijn, maar dat hij niet van plan was de handleidingen ook te gebruiken.
Justitie vermoedt dat Q. het had gemunt op doelen in het Botlekgebied, Hotel New York en de rechtbank in Rotterdam. Omdat de rechtbank in Rotterdam bij de zaak betrokken is, zijn alle dossiers overgedragen aan rechters in Den Haag. Dat moet de schijn van partijdigheid voorkomen.
Q. ontsnapt in 2001 uit de gevangenis, nadat hij was veroordeeld voor een reeks gewelddadige overvallen, onder meer op het Grenswisselkantoor op het Rotterdamse CS. In 2007 wist justitie de voortvluchtige Q. alsnog op te pakken.