BROEKPOLDER

Arie (83) is vrijwilliger op veerpont en zoekt collega’s: 'Niemand heeft hier haast'

Schipper Arie Portengen op pontje De Kwakel
Schipper Arie Portengen op pontje De Kwakel © Twee
Met zijn 83 jaar is Arie Portengen één van de oudste schippers van pontje De Kwakel. Het veer voor fietsers en voetgangers vaart elke zomer door de Vlaardingse Broekpolder. Al bijna 25 jaar vaart Arie heen en weer.
Maar of het pontje ook komende zomer kan worden ingezet, is nog maar de vraag. De Kwakel dreigt uit de vaart genomen te worden vanwege een tekort aan schippers, meldt streekomroep Twee. Elk jaar van april tot en met oktober worden recreanten overgezet door de vrijwillige schippers.
Arie Portengen neemt Twee mee aan boord van De Kwakel. Vanaf het water is de rust en ruimte van De Broekpolder te zien. Marc Dijkgraaf is net als Pontengen vrijwilliger op de pont, ook hij is schipper.

'Altijd gezellig'

Dijkgraaf: "We hebben allemaal mensen aan boord die eigenlijk geen haast hebben, iedereen geniet van de omgeving en iedereen heeft het naar zijn zin dus het is altijd gezellig hier." Portengen beaamt dat: "De mensen zijn altijd blij."
De schippers hebben elke zomer dan ook genoeg passagiers. "In de drukke jaren maakten er denk ik wel 30 duizend mensen gebruik van het pontje", zegt Portengen. De Kwakel is al 60 jaar in de vaart. Voordat het scheepje naar Vlaardingen kwam, zette het passagiers over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Op zoek naar vrijwilligers

"Het is een oude dame, ze is wat windgevoelig maar voor de rest is het een goed schip", vindt Dijkgraaf. De twee schippers zijn dus op zoek naar collega’s die net als zij als vrijwilliger willen varen op De Kwakel. "Ze moeten een vaarbewijs hebben en met mensen om kunnen gaan", laat de 83-jarige Arie Portengen weten. Hij gaat zelf in elk geval nog door als schipper: "Zolang ik kan!"
Dit is een verhaal in samenwerking met onze mediapartner Twee

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl