EXPLOSIE ROTTERDAM

Politie zoekt hele nacht naar vermisten explosie: 'We stoppen niet tot we ze hebben gevonden'

Politie zoekt vanavond en vannacht door naar vermisten explosie Schammenkamp
Politie zoekt vanavond en vannacht door naar vermisten explosie Schammenkamp © Rijnmond
De politie zoekt woensdagavond en in de nacht door naar de andere vermisten na de verwoestende explosie in Rotterdam-Zuidwijk. Twee personen worden op dit moment nog vermist. "We stoppen niet voordat we hebben gevonden wie we nog willen vinden", zegt de politie.
De lichamen van een veertiger en een twintiger zijn nog niet terecht. De jongere broer van het jongste nog vermiste slachtoffer is compleet van slag. Vanmiddag wilde hij ook al het rampterrein op, maar is toen tegengehouden door de politie.
Woensdag is het lichaam van één van de drie vermisten al geborgen. Dat gebeurde nadat familie van het 43-jarige slachtoffer Kamran twee keer zelf het afgesloten terrein betrad, op zoek naar hun dierbare. Zij herkenden hem toen onder het puin aan zijn broek en schoenen. De emoties liepen hoog op en familieleden hebben 's middags met hulp van hulpdiensten het lichaam van Kamran onder het puin vandaan gehaald.
Familie en hulpdiensten dragen het lichaam van Kamran.
Familie en hulpdiensten dragen het lichaam van Kamran. © Rijnmond

Monsterdilemma

"Het is voor ons een monsterdilemma geweest", vertelt de politie. "Staan we dit toe of staan we dit niet toe? Ook vanwege het gevaar voor het leven van de rest van de familie", licht ze toe. Volgens experts is het pand 'levensgevaarlijk beschadigd', vertelt ze. "Er hoeft maar iets te gebeuren en het stort als een kaartenhuis ineen."
De ravage na de verwoestende explosie.
De ravage na de verwoestende explosie. © Rijnmond
Toch is de politie blij dat het gelukt is om het lichaam van Kamran uit het puin te halen. "Gelukkig hebben we de familie toch kunnen faciliteren hierin en is het goed gegaan. We hebben een zo waardig mogelijke berging kunnen faciliteren."

Emoties

Voor de opgelopen emoties heeft de politie dan ook alle begrip. Uiteindelijk schoten hulpdiensten woensdagmiddag de familie van Kamran te hulp bij het bergen van het lichaam. "Zodat het zo voorzichtig mogelijk, maar vooral ook zo snel mogelijk kon gebeuren. Hoe langer zoiets duurt, hoe meer er ook beschadigd kan raken. Ook is de kans groter dat er meer in elkaar stort dan wenselijk", legt de politie uit. "Gelukkig ging het uiteindelijk best snel."
Ondanks de frustratie waar begrip voor is, spreekt de politie van een 'onwenselijke situatie'. "U moet ook begrijpen: als het je eigen familielid is, dan zet je dat veiligheidsperspectief even aan de kant. Maar als hulpverlener denk je er anders over en heb je ook echt een verantwoordelijkheid naar je werk. Maar ook naar je thuis, want je wilt ook weer veilig thuiskomen." De politie wil zich nu houden aan hun plan. "We willen zo rustig mogelijk en veilig mogelijk te werk gaan in de hoop dat we daarmee ook de overige vermisten zo snel mogelijk vinden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl