Geuzenpenning naar Mexicaan Alejandro Solalinde Guerra

De Geuzenpenning gaat dit jaar naar de Mexicaanse padre Alejandro Solalinde Guerra. Dat heeft de stichting Geuzenpenning vrijdag bekendgemaakt in Vlaardingen. Solalinde is de oprichter van het opvanghuis Hermanos en el Camino (Broeders Onderweg).

De 73-jarige man biedt met zijn opvanghuis een veilige plek aan migranten die een levensgevaarlijke reis ondernemen naar de Verenigde Staten. Daar kunnen ze even op adem komen, ook krijgen ze voedsel en onderdak. 

Voor de grens van de Verenigde Staten zitten al maanden wanhopige migranten die vanuit Mexico over willen steken. Ze zoeken een beter leven voor hen en hun familie. Velen halen die grens niet eens. Solalinde kon dat leed niet langer aanzien en zet zich al jaren in om hun lot te verbeteren. 

Bedreigingen

Het opvanghuis wordt niet door iedereen gewaardeerd. "De grootste uitdaging die ik moet overwinnen is de intimidatie, het treiteren en het constante gebrek aan respect van mensen die niet willen dat mijn missie om migranten te helpen slaagt", vertelt Solalinde. De priester wordt zelf ook bedreigd, in 2012 moest hij Mexico nog ontvluchten na een reeks doodsbedreigingen. 

De Geuzenpenning is bedoeld om vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen. Eerder mochten onder meer mensenrechtenadvocaat Radhia Nasraoui, mensenrechtenactivist Thomas Hammarberg en advocaten Alice Nkom en Michel Togué de penning in ontvangst nemen. 

De uitreiking is op woensdag 13 maart 2019 in de Grote Kerk van Vlaardingen.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Geuzenpenning vlaardingen migranten
Deel dit artikel: