Bewoners wekelijks op pad met de wijkagent tegen drugsoverlast

"Het is altijd weer een supriseshow wat we tegenkomen", zegt een de vrijwilligers van de wijksurveillance in Rotterdam-Centrum. Sinds voorjaar 2018 surveilleert een groep bewoners elke week met wijkagent Marc van Duin.

"In de afgelopen jaren zagen we een enorme toename van drugsoverlast en toen dacht ik, actie", zegt vrijwilliger Woosje. Een groep van 14 bewoners doet regelmatig mee aan de surveillance. En ze komen vaak van alles tegen.

Deze avond blijft het bij het aanspreken en het helpen van daklozen en een aantal bekeuringen voor foutparkeren op de Nieuwe Binnenweg. "Maar begin van de avond had een agent in burger al een dealer met een grote hoeveelheid cocaïne te pakken", zegt Hennie van Schaik van de gebiedscommissie die ook betrokken is bij het initiatief. 

Via de gebiedscommissie kreeg de buurwacht portofoons en zaklampen. Vanavond is ook raadslid Kevin van Eikeren van de PvdA op bezoek. "Ik ben hier om te kijken hoe we deze mensen, die zich inzetten voor hun wijk, nog beter kunnen ondersteunen", zegt Van Eikeren.

Wat hem betreft kan elke wijk wel een buurtwacht gebruiken. "Dit vergroot het eigenaarschap van mensen over hun buurt. Natuurlijk ligt de veiligheid allereerst bij de politie, die is nog steeds onderbemand. Dat vinden wij waardeloos, maar het is goed als bewoners zelf ook een oogje in het zeil houden."

Meer over de buurtwacht zaterdag in Politiek010 vanaf 17.00 uur elk uur op TV Rijnmond

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Politiek010
Deel dit artikel: