nieuws

De vragen van 12 januari 2019

Mensen in het publiek van live@rijnmond.nl klappen
Mensen in het publiek van live@rijnmond.nl klappen
De vragen stroomden weer flink binnen in Vraag het de Bieb. Zo was er een aantal 'televisievragen', kwam er een vraag voorbij over Napoleon en vroeg iemand zich af wat nou dat getik in het stoplicht is.
Televisie
Een handvol televisievragen in deze editie van Vraag het de Bieb! Meneer Schot uit Spijkenisse vroeg zich af waarom televisiepresentatoren vaak 'ik ga' zeggen, terwijl er vaak een camera- en geluidsman mee is. "Waarom wordt er dan niet 'wij gaan' gezegd?", vraagt meneer Schot zich af.
Antwoord: Dit gebeurt vanuit praktisch oogpunt, omdat het televisieprogramma vanuit het perspectief van de presentator wordt verteld. Daarom zegt die vaak 'ik ga' in plaats van 'wij gaan'. De techniekmensen (camera en geluid) zijn zelden in beeld en op die ook manier niet belangrijk voor de kijker. De presentator neemt de kijker mee op reis, op een intieme manier. En om die magie te houden heeft hij het over ‘ik’ en laat de echte magiemakers hun werk doen achter de schermen.
Annelies de Weerd uit Rotterdam had de vraag wanneer het tweede gedeelte van Groot Niet Te Vermijden op TV Rijnmond wordt uitgezonden. Op Nieuwjaarsdag zond TV Rijnmond het eerste gedeelte uit, maar de tweede aflevering kwam nog niet op de beeldbuis.
Gre Hogendooren uit Rotterdam-Charlois wilde weten waarom mensen in het publiek van televisieprogramma's voor zichzelf klappen. Is dat verplicht? Of heeft het met ijdelheid te maken?
Antwoord: Er is een studie geweest naar applaus. Daar komt uit dat mensen eigenlijk eerder met de groep mee applaudisseren dan dat ze hun eigen waardering uiten. Je zou kunnen zeggen dat applaudisseren aanstekelijk is. Je ziet best vaak dat degene die in zo’n programma applaus krijgt spontaan gaan meedoen. Ze schrikken wel als ze realiseren wat ze aan het doen zijn. Het is niet verplicht, ook geen ijdelheid maar onbewust gedrag.
Napoleon
Meneer Reitsma had een vraag over Napoleon. De Franse keizer is in 1811 in Nederland geweest en Reitsma heeft wel eens vernomen dat Napoleon toen in het Schielandhuis heeft overnacht. Maar dat komt nergens terug. Klopt dit wel?
Troep of Troepen?
Jan-René Gerritse schoof bij radiopresentator Erik Lemmers aan in de Centrale Bibliotheek. Hij valt namelijk over een woord in de Nederlandse taal.
Zo hoorde hij dat er bij protesten van gele hesjes in Frankrijk '89.000 ordetroepen' op de been waren. Maar Gerritse zegt dat het gaat over 89.000 personen. "Vroeger gebruikte men ook wel het woord 'manschappen', maar dat is in onbruik geraakt. Want als je één van die 89000 individueel neemt, dan zeg je toch niet daar staat één troep", constateert Gerritse. Hij wil weten hoe dat in elkaar zit.
Antwoord: Troep verwijst naar een groep, meestal militairen. Maar het meervoud van troep, ‘troepen’ wordt ook gebruikt om een groep individuen binnen zo’n groep aan te duiden.
Je duidt een collectie als groep aan zonder aan te geven hoeveel. Net zoiets als je ingewanden of hersenen. Daar zet je ook geen aantallen voor. Het woordenboek der Nederlansche Taal typeert dit als een Plurale Tantum. Dankzij de invloed van het engels zijn we telwoorden gaan combineren met ‘troepen’. Dus komt het vaak voor dat 1500 troops bij ons nu ook 1500 troepen zijn.
Stranden
Jan van Lieshout uit Schiedam wilde weten waarom op Terschelling geen machines worden gebruikt, waarmee de stranden van Hoek van Holland worden schoongemaakt.
Vooruitverwarming
Meneer Daniels uit Rotterdam-Noord had dan weer een vraag over de auto. Waarom wordt er geen voorruitverwarming in auto's gemaakt? Er is wel stuur- en stoelverwarming en dergelijke, maar volgens meneer Daniels geen voorruitverwarming.
Vogels
Meneer Groeneveld uit Rotterdam-Vreewijk heeft sinds de jaarwisseling nog geen vogels gezien. Hij vraagt zich af waar die zijn gebleven.
Antwoord: Vuurwerk laat vogels ontzettend schrikken. Ze ‘vluchten’ dan met z’n allen zo’n halve kilometer de lucht in. Een deel van de vogels blijft wel een half uur rondvliegen. Rond 01.00 uur zijn de meeste vogels wel weer aan de grond. Maar niet alle vogels kunnen in het donker navigeren en kunnen in paniek raken. Er zijn ook veel vogels die uitwijken naar de onbewoonde gebieden zoals de Waddenzee, Noordzee of het IJsselmeer.
Getik
Deze keer kwamen ook mensen gezellig naar de Centrale Bibliotheek om een vraag te stellen. Zo wilde de 7-jarige Oscar graag weten wat het tikkende geluid in stoplichten, voor blinden en slechtzienden, is.
Antwoord: Het gaat om een rateltikker dat in het stoplicht zit. Die tikt sneller als het licht groen is en langzaam als het licht op rood staat. De rateltikker werkt meestal van 19:00 uur tot 22:30 uur, waarbij het geluid dan zachter staat. Omdat de rateltikker overlast kan veroorzaken, wordt die niet standaard gebruikt.
Grieperig
Annelies Killian vraagt: Er is een nieuwe griepgolf. Ouderen en mensen die in de gezondheidszorg werken en mensen die kwetsbaar zijn krijgen in het najaar een griepprik. Zat het virus dat voor deze griep zorgde ook in de griepprik? Ik denk dat de farmaceutische industrie die griepprik gewoon bedacht heeft om er zelf wijzer van te worden. En verder is het gewoon een gok of het de juiste virussen zijn waar ze op werken.
Antwoord:
Het griepvirus dat dit jaar voor de griep zorgde zit meestal niet in de griepprik. Jaarlijks rond eind februari bepalen de specialisten van de Wereldgezondheidsorganisatie welk soort vaccin er globaal gebruikt gaat worden. Maar virussen muteren en evolueren dus het is een best lastige beslissing. Een keer in de zes jaar kunnen ze er wel eens naast zitten.
Eilandbewoners
Richard Rietdijk vraagt: 'Met het oog op Brexit... Dat Engeland letterlijk zich verwijdert doordat de kustlijn afslijt door corrosie. In Hoeverre zal Engeland zich letterlijk verwijderen van Europa per jaar? Hij heeft wel eens vernomen dat dat 4 tot 5 cm per jaar kan zijn. En vraag 2 is dan: Doordat er dan meer water door het kanaal gaat, wat heeft dat te maken met de temperatuur van het water?'.
Antwoord: Doordat Engeland de afgelopen tijd nogal wat te verduren heeft gehad met heftig weer, is er al behoorlijk wat schade aan de kustlijn. Het is lastig een gemiddelde te noemen, omdat het ook afhangt van het weer. We hebben ergens een gemiddelde gezien van 70 cm. per jaar, maar de Burling Gap ( aan het Noordzeekanaal) is, in 2017, binnen 3 maanden 5 meter verloren!
De temperatuur van het water is, sinds 1988, aan het stijgen door de klimaatverandering en het is moeilijk na te gaan wat voor invloed de erosie hierop heeft.
Luister elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur naar Vraag het de Bieb op Radio Rijnmond voor vragen en antwoorden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl