Zijn complete geheugen was na hersenletsel weg, Izaak Havelaar trouwde opnieuw met zijn vrouw

Izaak Havelaar, geboren en getogen Dordtenaar, was een vrolijke en ondernemende man. Nadat hij een paar jaar geleden door een herpes virus een hersenontsteking kreeg, herkende hij echter zijn eigen vrouw niet meer. Hoe is het als je je hele geheugen kwijt raakt?

Havelaar sprak daarover bij een themabijeenkomst van de patiëntenvereniging Stichting Hersenletsel.

140.000 mensen worden jaarlijks getroffen door hersenletsel. Hoe ze daarmee om gaan is bij iedereen verschillend. Havelaar werd door foto's geholpen om nieuwe herinneringen te krijgen. Hij trouwde zelfs symbolisch opnieuw met zijn vrouw.

Opnieuw geboren

Eind 2001 werd hij ziek. "Ik kreeg hoofdpijn en koorts en op een gegeven moment ging het lampje uit, ik werd wakker in het ziekenhuis." Hij heeft af en toe moeite om op woorden te komen en zijn richtingsgevoel is weg.

Havelaar: "Alles wat ik voor 2001 heb gedaan is weg. Met mijn korte termijn geheugen gaat wel goed, behalve als ik het heel erg druk is, zoals op een verjaardag."

"Ik ben opnieuw geboren, moest mijn leven opnieuw beginnen. Ik zat op zangkoren, was toneelspeler. Dat heb ik allemaal opnieuw moeten leren. Ik heb gelukkig een vrouw die alles weet wat ik vroeger gedaan heb."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Dordrecht
Deel dit artikel: