EXCELSIOR

Excelsior lijdt gevoelige nederlaag op bezoek bij Almere City

Stije Resink schreeuwt het uit na de gelijkmaker voor Almere City tegen Excelsior
Stije Resink schreeuwt het uit na de gelijkmaker voor Almere City tegen Excelsior © Orange Pictures - Andre Weening
In de eredivisie heeft Excelsior vrijdagavond een dure tik geïncasseerd. Almere City won op eigen veld de kraker in de onderste helft van de competitie met 2-1.
Niemand kon eromheen voor aanvang van het cruciale duel met Almere City: Excelsior speelde ‘gewoon’ met Couhaib Driouech in de basis tegen de promovendus in Flevoland. Een transfer naar PSV of Feyenoord ging niet door, maar de buitenspeler van de Kralingers gaf aan deze belangrijke wedstrijd gewoon te willen spelen. Hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen prees de mentaliteit van zijn snelle flankaanvaller bij ESPN en benadrukte nogmaals dat hij blij is dat Driouech voor Excelsior behouden is gebleven.
Niels van Duinen over afketsen deal Couhaib Driouech: 'Geen prijs kan tegen de doelstelling van Excelsior op'
Veel aandacht voor de Kralingers dus, meer dan de club wellicht gewend is. Maar vrijdag moest de knop weer om. Almere City had slechts één punt minder dan Excelsior en een resultaat tegen het team van voormalig trainer Alex Pastoor werd gezien als een ‘moetje’. De bezoekers traden trouwens zonder Lance Duijvestijn aan. Donderdag kwam de aanvallende middenvelder over van – inderdaad – de tegenstander uit Flevoland.
Marinus Dijkhuizen over Couhaib Driouech: 'Hij gaf aan naar PSV te willen, dat begrijp ik'
De start van de wedstrijd was voor de thuisploeg. Namens Almere City gaf Peer Koopmeiners met zijn poging enkele waarschuwingssignalen. Excelsior schrok daar niet wakker van. De promovendus stichtte halverwege de eerste helft een aantal keren gevaar. Eerst redde Excelsior-doelman Stijn van Gassel prachtig op een vrije trap van Stije Resink. Even later knalde Thomas Robinet de bal hoog over.

Excelsior in aanvallend opzicht onmachtig

Het lag voor de hand dat niet Excelsior, maar Almere City de leiding in de wedstrijd zou nemen. Maar niets was minder waar. De Kralingers verschenen voor het eerst voor de goal van het thuisteam en sloegen direct toe. Siebe Horemans zette aan de rechterkant goed door, waarna Troy Parrott de 0-1 en zijn zevende treffer van het seizoen maakte.
Excelsior viert de 0-1 van Troy Parrott tegen Almere City
Excelsior viert de 0-1 van Troy Parrott tegen Almere City © Orange Pictures - Andre Weening
De verrassende openingsgoal bleek niet de aanzet tot beter voetbal. Sterker nog, de Kralingers ontsnapten bij een grote kans voor Jochem Ritmeester van de Kamp. De middenvelder van Almere City trapte de bal hard op de paal. Daarna lieten de bezoekers na om de score te verdubbelen. Oscar Uddenäs drukte voor het doel niet goed af. De thuisploeg had daarentegen het vizier wél op scherp staan. Resink kopte een scherp aangesneden vrije trap van Koopmeiners hard raak (1-1).
Vlak na de pauze incasseerde Excelsior een tik. Julian Baas pakte na een overtreding op Koopmeiners zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Hij mist daarom de komende thuiswedstrijd tegen FC Twente. Een streep door de rekening van hoofdtrainer Dijkhuizen, die krap in de middenvelders zit.
Julian Baas plaatst schorsing in perspectief: 'Vervelend, maar de wedstrijd erna moeten we tegen concurrenten'
In aanvallend opzicht speelde Excelsior in de tweede helft weinig klaar. Bij Almere City zorgden Rajiv Van la Parra en Yoann Cathline voor dreiging. De laatstgenoemde vond uiteindelijk wél het doel. Daar had hij wel wat geluk bij, maar zijn afgeweken schot betekende wel de 2-1.
Dijkhuizen moest iets forceren en haalde in de slotfase Baas en Driouech naar de kant. Dat veranderde de zaak in eerste instantie niet. Totdat invaller Noah Naujoks een enorme kopkans miste. Excelsior zette aan voor een slotoffensief, maar de gelijkmaker kwam er niet meer. Cisse Sandra maaide in de blessuretijd de grootste mogelijkheid over. Na dit verlies zakken de Kralingers naar een dertiende plaats in de eredivisie. Almere City gaat dan weer over Excelsior heen.

Almere City - Excelsior 2-1 (1-1)

26' 0-1 Troy Parrott
43' 1-1 Stije Resink
68' 2-1 Jochem Ritmeester van de Kamp
Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, Widell, Pierie (63' Seymor), Zagré (83' Sanches Fernandes); Baas (74' Naujoks), Goudmijn, El Yaakoubi; Driouech (74' Omorowa), Parrott, Uddenäs (63' Sandra)
Kijk hieronder de NOS Sport-samenvatting terug:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl