BELEDIGING

Zes dagen cel voor man die op Lijnbaan door luidspreker roept dat homo's 'zullen branden in de hel'

Lijnbaan in centrum Rotterdam | Foto:
Lijnbaan in centrum Rotterdam
De rechtbank heeft de 24-jarige Samuel O. tot zes dagen cel veroordeeld voor het beledigen van homoseksuelen. Hij riep in januari vorig jaar op de Lijnbaan in Rotterdam met een luidspreker dat alle homo's zondig zijn en branden in de hel.
Op die bewuste dag in januari werden voorbijgangers van de Lijnbaan opeens opgeschrikt door de man, die daar met een microfoon en luidspreker stond te roepen. Hij riep onder meer dat het de schuld is van de ouders wanneer iemand homoseksueel of lesbienne is. Omstanders ergerden zich aan de man en waarschuwden de politie. Die nam de man mee.
Samuel O. verdedigde zich tijdens zijn politieverhoor door te zeggen dat hij niet discrimineerde, maar simpelweg de Bijbel citeerde en het woord van God predikte. Daarbij verwees hij naar verzen uit 1 Korinthe 6.
De rechtbank wijst erop dat de man ter plekke geen Bijbel bij zich had en zijn teksten ook niet in een kerkelijke context uitsprak.

Grenzen overschreden

De man wilde zich beroepen op de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting, maar volgens de rechter hebben die vrijheden ook grenzen. Grenzen die de man duidelijk heeft overschreden. "Dat zijn uitlatingen zeer kwetsend zijn voor homoseksuelen blijkt ook uit de getuigenverklaring en de aangifte die tegen hem is gedaan."
Volgens de rechtbank is er nog een lange weg te gaan voordat iedereen, ongeacht ras, geaardheid, godsdienst of geloofsovertuiging, zich veilig kan voelen en zichzelf mag zijn. "Dat laatste is nog steeds niet overal zo in ons land en gedrag als dat van verdachte kan dat verergeren."

Geen plannen om te stoppen

De verdachte werd in september 2022 ook al eens opgepakt in Arnhem voor vergelijkbare uitspraken. Tegenover de rechtbank gaf hij aan geen plannen hebben om daarmee te stoppen, gesteund door het woord Gods. De rechter hoopt dat de celstraf daarom een 'preventief effect' heeft.
De rechtbank heeft besloten hem geen geldboete van 300 euro op te leggen, zoals het Openbaar Ministerie had geëist, maar een celstraf. “Een geldboete of taakstraf zijn niet passend omdat de verdachte weinig te besteden heeft en geen feitelijke verblijfplaats heeft in Nederland.”
Samuel O. komt uit Nigeria en zit in een asielprocedure, maar onduidelijk is waar hij zich op dit moment bevindt. Hij was twee weken geleden niet aanwezig bij zijn rechtszaak in Dordrecht en heeft geen advocaat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl