FEYENOORD

Driemaal is scheepsrecht: waarom Feyenoord nu wel wint van AS Roma

Mats Wieffer grijnst na zijn winnende goal tegen AS Roma
Mats Wieffer grijnst na zijn winnende goal tegen AS Roma © VK Sportphoto/Yannick Verhoeven
Voor de derde keer in drie seizoenen tijd gaat het Feyenoord van Arne Slot de degens kruisen met het Italiaanse AS Roma. De vorige twee keer was deze tegenstander het eindstation in Europa, maar dit keer is er vertrouwen dat het wél de kant van Feyenoord op valt.
De trots overheerst in Tirana, een uur nadat Feyenoord op 25 mei 2022 de finale van de eerste editie van de Conference League heeft verloren. Duizenden fans van Feyenoord zijn in de hoofdstad van Albanië, waar de Rotterdamse club zojuist de eerste Europese finale in twintig jaar heeft gespeeld.
AS Roma bleek nipt te sterk. Eén slippertje achterin bij een diepe bal. Eén tegengoal. Het geslepen team van trainer José Mourinho wint de beker, want hoewel Feyenoord in de tweede helft paal en lat raakt, scoort het niet. Enkele spelers van Feyenoord zijn in tranen, wetende dat dit hun enige kans was op een Europese hoofdprijs.
"We begonnen nog best aardig, de eerste vijf à tien minuten. Maar het is ons amper gelukt om tot een kansrijke situatie te komen." Arne Slot schiet al snel in zijn analyserende rol, alsof hij al weet dat hij een seizoen later weer tegen deze tegenstander moet spelen.
"In de tweede helft deden we het beter, gingen we vaker van kant naar kant en hebben we de ruimtes benut. Maar niet met het resultaat waar het in voetbal om gaat. Dus de jongens zijn onwijs teleurgesteld, net als wij en iedereen die Feyenoord een warm hart toedraagt."

Weer net niet tegen AS Roma

Op 13 april 2023 laat Mats Wieffer De Kuip ontploffen met een geweldige goal. Het zorgt voor een 1-0 overwinning op datzelfde AS Roma in de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Europa League. Feyenoord wil revanche voor de verloren finale een seizoen eerder. Trainer José Mourinho gebruikt die revanchegevoelens als tactiek op de persconferentie na de wedstrijd in De Kuip.
"De verloren finale kan je niet meer winnen, dat is geweest. Wedstrijden die je hebt verloren kan je daarna nooit meer winnen. En we zijn nu pas halverwege, Feyenoord heeft nog steeds niets."
Mourinho heeft, helaas, het laatste woord. AS Roma is fel en fanatiek en Feyenoord heeft het zwaar bij de return in Rome. Toch staat het ook daar 'slechts' 1-0 en kan Feyenoord zich knap terug knokken in de wedstrijd. Het loon naar werken komt met een cruciale goal van Igor Paixão. 1-1. Feyenoord lijkt door te stoten naar de halve finale.
Het goudhaantje in het Stadio Olimpico.
Het goudhaantje in het Stadio Olimpico. © VK Sportsphoto \ Yannick Verhoeven
Toch gaat het nog mis en zit Orkun Kökcü als een gedesillusioneerde captain een uur later op de persconferentie in het Stadio Olimpico: "Het is vooral een teleurstelling omdat we laat in de wedstrijd nog op 1-1 komen en het dan twee of drie minuten voor tijd weggeven. Dat is wel een pijnlijk moment…"
Feyenoord incasseerde namelijk nog de 2-1 van Paulo Dybala en in de verlenging knakt het team Slot en maakt Roma nog wat goals. Twee enorme mentale dreunen van dezelfde tegenstander en alsof de duvel ermee speelt: Feyenoord speelt deze week wéér een tweeluik met AS Roma. Deze keer in de tussenronde van de Europa League. Toch is er veel vertrouwen in Rotterdam dat het deze keer anders af gaat lopen.

Exit Mourinho bij AS Roma

Neem de trainerswissel in Rome. Plaaggeest José Mourinho is weg. Ontslagen wegens tegenvallende resultaten. Arne Slot zal er niet rouwig om zijn. Tegen wil en dank werden zijn uitspraken een 'vete' tussen hem en de succestrainer.
Mourinho speelt een heel ander soort voetbal dan wat Slot met zijn teams tracht te doen. Slot kijkt graag naar Manchester City. "Je zou iets vaker naar ons moeten kijken!," bijt Mourinho hem toe in de catacomben na de gewonnen kwartfinale. Het is amusant en gênant tegelijk, maar dergelijke beelden hoeven we bij deze nieuwe confrontatie dus niet meer te verwachten.
José Mourinho coacht tijdens de Romeinse derby tussen AS Roma en Lazio Roma
José Mourinho coacht tijdens de Romeinse derby tussen AS Roma en Lazio Roma © Orange Pictures - Federico Proietti
Daniele De Rossi is de opvolger van Mourinho en komt als trainer niet in de buurt van de ervaring van 'The Special One'. Als speler heeft hij wel veel duels voor Roma op zijn naam staan, waaronder het gewonnen tweeluik met Feyenoord in 2015.
Hij tracht zijn team iets meer te laten voetballen, om een kentering in de slechtere prestaties van dit seizoen te bewerkstelligen. Op 16 januari vloog Mourinho eruit, na een 3-1 nederlaag bij AC Milan en een teleurstellende negende plek op de ranglijst van de Serie A. Hoewel Mourinho de Conference League won en het jaar erna pas na strafschoppen de Europa League finale verloor, vonden de directeuren in Rome dat zijn tijd en werkwijze voorbij was.
Ook in de spelersgroep heeft De Rossi wat impulsen gekregen. Oud-PSV’er Angeliño is een oude bekende. De aanvallend ingestelde back wordt gehuurd van RB Leipzig. En ook verdediger Dean Huijsen wordt tot aankomende zomer gehuurd van competitiegenoot Juventus.
De 18-jarige centrale verdediger is een Nederlander, maar woont al vanaf zijn vijfde in het buitenland. Hij is trouwens niet ingeschreven voor de Europese duels. Dat geldt wel voor Tommaso Baldanzi. De grootste wintertransfer in Rome, aangezien er tien miljoen euro werd afgetikt bij Empoli voor de 20-jarige aanvallende middenvelder.
Met enkele nieuwe spelers en een aangepast strijdplan is AS Roma aan de beterende hand in de Italiaanse competitie. Het team van De Rossi won van Hellas Verona, Salernitana en Cagliari en staat weer rondom de top 5.

Vertrouwen bij Feyenoord na de Champions League

Belangrijker dan hoe het in Rome gaat, is wat Feyenoord zelf te brengen heeft. Feyenoord zal de landstitel niet prolongeren en moest afscheid nemen van de Champions League. Maar de cijfers in Europa mogen zorgen voor hoop en vertrouwen. Atlético Madrid was twee keer te sterk, maar zowel Celtic als Lazio Roma zouden met de uitslagen in de poule in een knock-outduel uitgeschakeld zijn.
"Als er één ploeg verdiend had om te winnen, waren wij dat." Trainer Arne Slot viel na de duels in de Champions League in herhaling. Slot had het gevoel dat Feyenoord meer uit de groepsfase had kunnen halen. Dat wordt bevestigd door de statistieken.
Santiago Gimenez en Calvin Stengs feliciteren elkaar na een doelpunt van Feyenoord tegen Lazio in de Champions League
Santiago Gimenez en Calvin Stengs feliciteren elkaar na een doelpunt van Feyenoord tegen Lazio in de Champions League © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Zo loste Feyenoord in alle wedstrijden meer schoten dan de tegenstander. Feyenoord is de enige ploeg die dat deze groepsfase lukte, weet statistiekenbureau Opta. Daarnaast staat de ploeg in de top drie wat betreft minste schoten tegen en in de top vijf als het om minste schoten op doel tegen gaat. Het ging voor Feyenoord echter mis op een cruciaal punt, het omzetten van die schoten in doelpunten.
Waar Feyenoord ook in uitblonk, was het veroveren van ballen hoog op het veld, resulterend in gevaarlijke situaties voor de tegenstander. Feyenoord kwam in open spel tot 59 balheroveringen in de laatste veertig meter van het veld, slechts vier ploegen deden dat vaker. Maar wederom was het eindresultaat pover. Feyenoord kwam niet direct uit deze situaties tot scoren, iets wat vijftien andere teams dit toernooi wel lukte.
Ook individueel zijn Feyenoorders hoog in verschillende lijstjes terug te vinden. Calvin Stengs is de speler die dit Champions League-seizoen de meeste kansen creëerde. Stengs deelt de eerste positie met Ivan Rakitic (Sevilla) en Luis Alberto (Lazio). Ook Mats Wieffer krijgt een eervolle vermelding. Met zijn vijftig balveroveringen hoeft hij alleen Lucas Torreira (Galatasaray, 61 balveroveringen) voor zich te dulden.

'Nu moeten we AS Roma pakken'

Op het aantal punten en de gemiste kansen na is er dus genoeg positiefs te melden over de Rotterdamse Champions League-campagne en de kansen in de Europa League tegen AS Roma. Dat is nodig, want de kans op ultieme revanche leeft bij de spelers van Feyenoord die het vorige seizoen, laat staan de laatste twee seizoenen, ook al bij Feyenoord speelden.
Justin Bijlow en Gernot Trauner over loting Feyenoord
"Ja", zegt bijvoorbeeld Justin Bijlow gedecideerd. "Nu moeten we ze pakken." Hij zal door een blessure het tweeluik helaas moeten missen. Gernot Trauner is er ook niet bij, maar blikte na de loting al vooruit.
"Het klonk een beetje als een grap", begint de Oostenrijker. "We zijn naar Rome geweest, niet alleen voor AS Roma, maar ook voor Lazio. Dit wordt de vierde keer."
"We hadden waarschijnlijk liever een keer ergens anders gespeeld, want het lijkt alsof we alleen naar Rome gaan. Maar het is een goede uitdaging voor ons en deze keer verslaan we ze", zegt Trauner overtuigend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl