SPIJKENISSE

Auw! Kaakchirurg trekt bij twee patiënten de verkeerde kies

Kaakoperatie
Kaakoperatie © Pexels/Andrea Piacquadio
Een kaakchirurg van het Spijkenisse MC heeft bij twee patiënten een verkeerde kies getrokken. Volgens het ziekenhuis is de kwestie met beide patiënten goed afgehandeld. De chirurg werkt nog steeds in het ziekenhuis.
De zaak kwam begin vorig jaar aan het rollen. Op 6 februari trok de chirurg in de operatiekamer de verkeerde kies bij een patiënt die onder algehele verdoving was. Een maand later, op 7 maart, was het weer raak. Toen verwijderde hij bij een patiënt in de polikliniek de verkeerde verstandskies. In plaats van de kies rechtsonder trok hij de kies rechtsboven. Volgens het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zou de chirurg niet goed hebben overlegd met de patiënt, waarna de verkeerde kies werd getrokken.
Het Spijkenisse MC zegt dat er na de eerste fout een gesprek is geweest met de chirurg. Zowel het ziekenhuis zelf als de inspectie begonnen een onderzoek. Er werd gekeken hoe de kaakchirurg functioneerde en of hij de procedure tijdens de behandeling wel goed volgde.
Volgens de inspectie heeft de kaakchirurg de patiënten na zijn fout niet goed genoeg geïnformeerd en begeleid. Op zijn beurt vond de kaakchirurg het onderzoek van het ziekenhuis erg vervelend, vooral de manier waarop hij werd ondervraagd.

Onder toezicht

Het ziekenhuis heeft uiteindelijk volgens de inspectie genoeg verbeterd. Toch blijft het Spijkenisse MC nog even onder toezicht staan. De inspectie kijkt de komende tijd hoe het gaat met onder meer ziekenhuisprotocollen, het bevorderen van een veilige meldcultuur, het betrekken van de kaakchirurgen en het nemen van verantwoordelijkheid richting patiënten.
De kaakchirurg en zijn team hebben volgens de inspectie voldoende verbeterkracht getoond. Volgens de IGJ is geen sprake van een situatie die een bedreiging voor de patiëntveiligheid zou kunnen betekenen.
Bestuurder Tessa van Maanen van het Spijkenisse Medisch Centrum zegt in een reactie: "Wij betreuren ten zeerste dat er iets mis is gegaan in ons zorgproces. Spijkenisse Medisch Centrum streeft naar de beste kwaliteit van zorg en maximale patiëntveiligheid. Helaas komt het incidenteel voor dat er menselijke fouten worden gemaakt. Er is zorgvuldig onderzoek uitgevoerd en vanzelfsprekend direct melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. We hebben onmiddellijk actie ondernomen en maatregelen getroffen door onder meer onze procedures aan te scherpen. Wij doen er alles aan om fouten in de toekomst te voorkomen en de beste kwaliteit van zorg te leveren."

Rapportcijfer 9,2

De afdeling kaakchirurgie van het Spijkenisse MC heeft na 170 beoordelingen op de zorgkaart van de Patiëntenfederatie Nederland een gemiddeld cijfer van 9,2.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl