SPARTA

Sparta naar Voren! met voormalig talent David Abdul: 'Ik was niet geschikt voor profvoetbal'

David Abdul in een nieuwe Sparta naar Voren!
David Abdul in een nieuwe Sparta naar Voren! © Rijnmond
Na negen jaar is oud-Spartaan David (Appie) Abdul weer eens een weekje in Nederland. Afgelopen zondag was hij op Het Kasteel, deze woensdag schuift de huidige technisch directeur van de Arubaanse voetbalbond aan in een nieuwe Sparta naar Voren!. Onder meer om te praten over het huidige Sparta en zijn vroeg gestopte carrière.
Uiteraard is Sparta-PEC Zwolle onderwerp van gesprek in de podcast. "Het was bizar hoe wij deze wedstrijd verloren", begint Ruud van Os. "Tot aan en ook in de rust was de sfeer op de Denis Neville er eentje van hoop", vertelt Anton Slotboom. "Daarna sloeg het om, in de tweede helft werd het verschrikkelijk. Nu is het al dagenlang gemopper."
"Ik heb van Sparta genoten in de eerste helft", zegt Abdul, die dus voor het eerst in bijna tien jaar weer eens op Het Kasteel was. "De afwerking was niet optimaal. Joshua Kitolano speelde een heerlijke wedstrijd, maar hij laat zijn man één keer lopen en die gaat erin. Dat was een enorme klap voor Sparta. In de tweede helft viel alles uit elkaar."

Rol Rijsdijk

"We hebben veel gelijkwaardige of mindere ploegen laten lopen. We presteren regelmatig onder ons kunnen", zegt Slotboom, die zich afvraagt in hoeverre dat op het conto van trainer Jeroen Rijsdijk te schrijven is.
"Wat Maurice Steijn toevoegde is gif. Welke thuiswedstrijd hebben wij dit seizoen het gemene Sparta van Steijn terug gezien? Waarbij we de tegenstander de strot afbijten. Je staat nu twintig minuten voor tijd 0-2 achter en gooit de handdoek. Zo voelde het."
Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk
Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk © VK Sportphoto/Mischa Keemink
Van Os is het er niet mee eens. "Gif is zo'n containerbegrip. Aten ze dan vorig jaar de biefstuk rauw ofzo? Als je vergelijkt tussen vorig jaar en nu is het heel simpel: die Vito van Crooij heeft het allerbeste seizoen van zijn leven gehad en Koki Saito was geweldig in vorm. Dit seizoen is Van Crooij weg en was Saito maandenlang geblesseerd."
"Ik vind het lastig te beoordelen of een trainer echt goed is. Is Rijsdijk een mindere trainer dan Steijn? Ik waag het te betwijfelen. We hebben nog niet in de ideale elf gespeeld, vorig jaar speelden we bijna 34 wedstrijden in de ideale elf. Een trainer die niet meer over Van Crooij en vier maanden niet over Saito kan beschikken, daar neem ik het voor op."
Abdul heeft nog de volle 100 procent vertrouwen in Rijsdijk. "De lat is omhoog. Ik heb altijd bij Sparta gespeeld toen we in de onderste regionen stonden. We staan nu negende, en vorig jaar zesde. Dus waar hebben we het over."

Speciale band

Hij is inmiddels 34, maar stopte een kleine tien jaar geleden al met profvoetbal. Desondanks koestert Abdul nog altijd warme gevoelens voor Sparta. Zoals de supporters dat voor hem doen. Afgelopen zondag ging hij veelvuldig op de foto.
David Abdul met Reyer Jan van Veldhuizen
David Abdul met Reyer Jan van Veldhuizen © Awé Krijger Fotografie v.o.f.
"Ik bleef vroeger altijd hangen na de training, samen met mijn goede vriend Nathan Rutjes. Ik had echt een speciale band met de supporters. We bleven buiten om met de supporters te praten, in plaats van onszelf af te zonderen. Berichten van supporters aan mij op Facebook beantwoordde ik ook allemaal."

Hartkloppingen

Abdul stond ooit te boek als groot talent. Zo werd hij in 2008 kampioen met de A1 van Sparta, in een team met verder onder anderen Kevin Strootman en Nick Viergever. Toch liet hij de club een paar jaar later achter zich. Hij had last van hartkloppingen, die hem als voetballer in de weg zaten. Bij Sparta dachten ze aan psychische problemen.
"Het was altijd: David heeft weer iets. Dat waren een paar mensen binnen de club, maar dat laat ik achter me. Ik kreeg heel veel last van hartkloppingen, daardoor werd ik ook duizelig op trainingen. Op een gegeven moment werd het mentaal, je kunt je niet meer focussen op voetbal."
"Ik denk dat het met de druk om echt te presteren te maken had. Ik was zonder familie uit Aruba in Nederland en moest het maken. Je moet zoveel voor je lichaam doen als profvoetballer. Het is niet makkelijk om zomaar profvoetballer te zijn. Ik was niet geschikt. Zeker mentaal niet."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl