FEYENOORD

Wordt deze Feyenoord-Sparta uniek over de grens? 'Ueda, Saito en Mito zijn publiekslievelingen in Japan'

| Foto:
| Foto:
De Rotterdamse derby tussen Feyenoord en Sparta kan zondag mogelijk op veel belangstelling vanuit Azië rekenen. Vanuit Japan om precies te zijn. Met Ayase Ueda, Koki Saito en Shunsuke Mito staan er misschien drie spelers uit dat land op het veld in De Kuip. En dat is uniek.
Tot nu toe is Ayase Ueda nog een man van weinig woorden, maar ook weinig daden bij Feyenoord. "Ik heb geen aanpassingstijd nodig, ik ben er klaar voor om te gaan spelen", vertelde hij kort na zijn komst naar Rotterdam, begin augustus. "Ik voel geen druk. Ik heb wel zin om te gaan presteren en veel doelpunten te gaan maken. Een aantal dat ik nastreef? Zoveel mogelijk."
Na twintig wedstrijden in het shirt van Feyenoord staat de teller op één voor de 25-jarige spits, die afgelopen zomer met een kleine tien miljoen euro de duurste inkomende transfer ooit werd bij de Rotterdammers. Dat heeft natuurlijk ook te maken met eerste spits Santiago Gimenez, achter wie Ueda een reserverol moet vervullen. Bovendien was de Japanner de afgelopen weken op de Azië Cup, waar hij met zijn land werd uitgeschakeld in de kwartfinale en vier keer scoorde in vijf wedstrijden.
Ueda werd ruim 25 jaar geleden geboren in de Japanse stad Mito. Shunsuke Mito, de gelijknamige vleugelaanvaller van Sparta, en Koki Saito zijn respectievelijk vier en drie jaar jonger. Hun status in Japan is niet zo groot als die van Ueda, weet Toru Nakata. Hij werkt als Japanse sportjournalist al een kleine 25 jaar in Nederland en schrijft voor het magazine Footballista.

Grote verwachtingen van Ueda

"Ze zijn alle drie publiekslievelingen in Japan", zegt Nakata. "Maar de verwachtingen van Ueda zijn groot, dankzij zijn variatie in schoten en zijn enorme duelkracht in de lucht. Hij is buitencategorie."
Feyenoord nam Ueda afgelopen zomer over van Cercle Brugge. "België is een heel moeilijk land voor spitsen, vanwege de veelal afwachtende tactieken en egoïstische spelers. Een spits moet zijn eigen kansen creëren om een doelpunt te maken. Dat deed Ueda in België (23 doelpunten in 42 wedstrijden, red.). Japanse voetballiefhebbers keken er via streams volop naar."
Ayase Ueda na één van zijn vele doelpunten voor Cercle Brugge
Ayase Ueda na één van zijn vele doelpunten voor Cercle Brugge © Jimmy Bolcina / Orange Pictures
Van de drie Japanse spelers bij Feyenoord en Sparta is Koki Saito al het langst in Rotterdam. Sparta nam hem in de zomer van 2022 over van het Belgische Lommel, dat Saito anderhalf jaar eerder had overgenomen van Yokohama FC. Een club die Nakata vergelijkt met Excelsior. "Een kleine club in een grote stad." Shunsuke Mito werd afgelopen transferwinter overgenomen van het Japanse Albirex Niigata.
"Zij hebben een andere status dan Ueda", zegt Nakata. "Deze jongens zijn lokale helden in Japan. Supporters van Yokohama FC en Niigata voelen zich als ouders van deze spelers."
Jonge supporters met de Japanse vlag tijdens Sparta-PEC Zwolle
Jonge supporters met de Japanse vlag tijdens Sparta-PEC Zwolle © VK Sportphoto/Mischa Keemink
Als grootste talent van de Japanse J1 League kwam Mito in de laatste dagen van het vorige jaar naar Sparta. "De eredivisie past perfect bij mij. En Sparta is een ideale club om als eerste buiten Japan te spelen", vertelde hij in zijn eerste interview met Rijnmond. Met behulp van Sparta's inspanningsfysioloog Kogei Sagara, tegenwoordig ook tolk van beroep.
Diezelfde Sagara stond op het Spaanse trainingskamp van Sparta afgelopen januari naast Saito, die in een interview vertelde blij te zijn met de komst van landgenoot Mito. "Misschien krijgen we nu steeds meer aandacht vanuit Japan", aldus Saito. "Supporters uit Japan, dat zou leuk zijn voor Sparta."
Dat er vanuit Japan aandacht is voor hun verrichtingen in Rotterdam, hoeven Saito en Mito niet te betwijfelen. Zo bereikt elke post op X (voorheen Twitter) van Sparta waarin één of beide aanvallers vermeld zijn, gemiddeld veel meer mensen. Inclusief vele Japanse reacties. Of het nou om een wissel, opstelling of cursus Japans voor Dylan van Wageningen gaat.
Net als Saito kende Mito een heerlijk debuut voor Sparta. Waar eerstgenoemde twee assists gaf tegen FC Volendam, scoorde laatstgenoemde meteen tegen Fortuna Sittard. Nu Saito weer helemaal terug is na lang blessureleed, lijken de twee behendige vleugelaanvallers de komende tijd allebei verzekerd van een basisplaats bij Sparta.
Shunsuke Mito helpt Koki Saito overeind tijdens Sparta-PEC Zwolle
Shunsuke Mito helpt Koki Saito overeind tijdens Sparta-PEC Zwolle © VK Sportphoto/Mischa Keemink

Nourdin Boukhari 2.0

"Tijdens Sparta-PEC Zwolle was een samenwerking tussen Saito en Mito echt zichtbaar", zegt Toru Nakata. "Beide spelers zijn snel, technisch sterk en stralen veel spelplezier uit. Ze zijn allebei een soort Nourdin Boukhari 2.0, maar dan zonder haarband", doelt Nakata op de huidige assistent-trainer van Sparta.
"Dankzij de rentree van Saito is Sparta weer een creatieve ploeg geworden met accenten van de J1 League", vervolgt Nakata. "Korte combinaties, sierlijke bewegingen en technische trucs. Maar nog wel zonder rendement. Rendement is de sleutel tot succes in de eredivisie, met name voor Mito. Ik verwacht dat ze snel een mooie goal maken samen, met een no-look-pass van Mito, gevolgd door een schot met curve richting de tweede paal van Saito."
Mogelijk floreren Saito en Mito komende zondagavond al in de stadsderby tegen Feyenoord. Waar zij wel zeker lijken van speeltijd, is dat voor Ueda een ander verhaal. De spits heeft al het hele seizoen clubtopscoorder Santiago Gimenez voor zich, die wel in een mindere fase zit.
Ayase Ueda lost Santiago Gimenez bij Feyenoord af tijdens het bekerduel met AZ
Ayase Ueda lost Santiago Gimenez bij Feyenoord af tijdens het bekerduel met AZ © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
"Er wordt vaak gezegd dat de eredivisie een paradijs is voor spitsen", aldus Nakata. "Maar tot nu toe maakte Ueda maar één doelpuntje. Hij heeft wel vertrouwen getankt tijdens de Azië Cup. Nu moet hij zich bewijzen in De Kuip, voor het Legioen."

Dromen van de beker

Daarvoor kijkt Nakata stiekem al wat verder dan de derby van zondag. "Feyenoord heeft grote kans om de beker te winnen. Ueda zal in de basis staan in de halve finale (Gimenez is geschorst na zijn gele kaart tegen AZ, red.). Hij moet de kar trekken en Feyenoord naar de finale brengen."
Ueda zit bij hetzelfde zaakwaarnemersbureau dat in het verleden ook de belangen van Shinji Ono behartigde. Ono maakte begin deze eeuw furore in De Kuip en beëindigde in december op 44-jarige leeftijd zijn carrière. De oud-middenvelder verwelkomde Ueda een halfjaar geleden nog op een speciale manier bij Feyenoord.
"Feyenoord won de UEFA Cup met Ono", weet Nakata. "Keisuke Honda werd met VVV-Venlo kampioen van de Jupiler League. En Ritsu Doan won met PSV al eens de beker. Als Feyenoord de KNVB Beker wint, is Ueda de eerste Japanse speler die met de beker in de handen kan genieten van de Coolsingel. Dat is een van mijn dromen."
Eerst maar eens komende zondag. Feyenoord met Ueda tegen Sparta met Saito en Mito. Nakata denkt dat er in eerste instantie vanuit Japan niet heel veel interesse voor de Rotterdamse derby zal zijn. "Helaas heeft geen enkele Japanse zender de uitzendrechten van de eredivisie. Maar als één van de drie een belangrijk doelpunt maakt? Dan gaat deze editie van Feyenoord-Sparta een heel ander verhaal worden in Japan."
Vanaf volgende week wordt dit overigens anders. De Eredivisie is de komende anderhalf jaar live te zien in Japan. De betaalzender FujiTV heeft de rechten verworven om tot en met het seizoen 2024/25 wedstrijden van Nederlandse bodem uit te zenden.
Feyenoord-Sparta begint zondagavond om 20:00 uur en is van begin tot eind live te volgen op Radio Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl