nieuws

Geen fraude met Nederlandse pulsvisserij

© ANP (Niels Wendstedt
Nederlandse vissers hebben geen fraude gepleegd bij het pulsvissen. Dat concludeert het Europese anti-fraudebureau OLAF na een kort vooronderzoek. Milieuorganisaties uit heel Europa hadden een klacht tegen Nederland bij het bureau neergelegd.
Volgens hen gebruikte Nederland wetenschapssubsidies als dekmantel voor commerciële visvangst. Ook zouden de winsten die zijn behaald met het vissen, teruggeboekt moeten worden naar een rekening in Brussel, zeggen de milieu-organisaties.
OLAF stelt dat er geen verdenking is van fraude of van onregelmatigheden die het openen van een onderzoek rechtvaardigen.

Omstreden

Pulsvissen is een vismethode waarbij elektriciteit wordt gebruikt om vissen te lokken. Milieuorganisaties zeggen dat deze manier van vissen al het leven uit de zee haalt.
In Nederland hebben ongeveer tachtig kotters een Europese ontheffing om te pulsvissen. Ook op Goeree-Overflakkee zijn veel vissers die zo werken.
Vorig jaar stemde het Europees Parlement voor een totaalverbod op pulsvissen. De gemeente Goeree-Overflakkee liet toen al weten dat ze een verbod op het pulsvissen onacceptabel vonden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl