SPORT

Ex-alcoholist Thomas (75) loopt kwart marathon met rollator: 'Een cadeautje van meneer Heineken'

Thomas met rollator in training voor de kwart marathon
Thomas met rollator in training voor de kwart marathon © Rijnmond
Door zijn jarenlange alcoholmisbruik raakte Thomas Ederzeel (75) alles kwijt. Zijn vrouw ging bij hem weg en hij kreeg een zenuwaandoening waardoor hij nu alleen nog met een rollator kan lopen. Achter zijn rollator traint hij dagelijks voor de kwart marathon van Rotterdam. Dat is even doorbijten voor Thomas, maar: "We gaan ervoor."
Alcohol speelde altijd al een grote rol in het leven van Rotterdammer Thomas. Als kind kreeg hij tijdens verjaardagsfeestjes zijn eerste slokjes. “'Moet je eens proeven hoe lekker', werd dan tegen mij gezegd.” Het begon problematisch te worden toen hij rond zijn dertigste echt veel ging drinken. Tot hij werd opgenomen in een kliniek en afkickte. Thomas kreeg een nieuwe verslaving: het lopen van marathons.
Ex-alcoholverslaafde Thomas traint met rollator voor de kwart marathon
In een schoenendoos bewaart hij zijn marathonmedailles, van New York tot Rotterdam. Zijn beste tijd was rond de 3:00 uur, zegt hij vol trots. Rond zijn 55ste sloeg het noodlot opnieuw toe. Zijn lichaam bleek versleten en hij kreeg een nieuwe heup en knieën.
Dat is het moment waarop hij stiekem weer naar de fles greep, in de hoop dat zijn vrouw er niet achter zou komen. “Ik had niets meer om handen en toen is het bergafwaarts gegaan. Ik verstopte overal blikjes bier, zoals in de tuin van de buren. Ik kwam er een keer om vijf uur ’s ochtends achter dat ze de blikjes hadden weggehaald. Ik stond toen voor zeven uur al voor de deur van de supermarkt om bier te halen. Ik moest drinken en werd gek als ik het niet had.”

Leugens

Het is een pijnlijke periode in zijn leven. “Ik ontkende dat ik dronk en heb mijn ex-vrouw zo lang hiermee in de maling genomen. Geestelijk maakte ik haar kapot. Ik schaamde me er ook voor dat ik het nodig had.” Tot overmaat van ramp viel Thomas ook van de trap en brak een paar wervels. Na een paar dagen ziekenhuis ging hij weer de kliniek in om van zijn verslaving af te komen.
Die veertien maanden in 'rehab' werden een openbaring voor hem. “Ik ben bang van alcohol geworden. Ik zag in de kliniek wat een alcoholverslaving met mensen kan doen. De een had leverkanker, de ander had maagkanker of Korsakoff (ernstige geheugenproblemen, red.)."
De jarenlange verslaving eiste ook fysiek zijn tol. Hij kreeg de zenuwaandoening neuropathie, waardoor hij geen gevoel meer heeft in zijn handen en voeten. “Ik kan bijvoorbeeld geen kleine dingen oppakken met mijn handen en het voelt alsof ik op watten loop."
"De artsen hebben gezegd: 'Als je nog meer drinkt, dan kun je helemaal niet meer lopen'. Ik had ook geen controle meer over mijn lichaam en viel vaak. Ik ben een keer in de sloot terechtgekomen en mensen hebben mij eruit gehaald. Ik zat onder het kroos.” Thomas heeft constant pijn en kan zijn huis niet meer schoonmaken. Daar heeft hij nu thuishulp voor.
Tot overmaat van ramp wilde zijn toenmalige vrouw van hem scheiden vanwege zijn alcoholverslaving en leugens. “Dat is het ergste wat er is. We waren veertig jaar samen. Maar waarschijnlijk zou ik hetzelfde doen door al die leugens. Ik zat in een web van alcohol en kwam er niet meer uit. Ik dacht alleen maar aan bier, bier, bier. Het is heel egoïstisch, je bent alleen met jezelf bezig. Het is een langzame zelfmoord die je pleegt.”

Rollator

Thomas is nu drie jaar clean. Hij gaat nu ook om met mensen die hem niet stimuleren om te drinken en hij heeft weer goed contact met zijn ex-vrouw. Het lopen is nog steeds een passie voor hem en elke dag loopt hij minimaal tien kilometer. Met zijn rollator, omdat hij door zijn zenuwaandoening niet zelfstandig deze afstand kan lopen.
Via een oproep zag hij de Rijnmond Pop-up Run, een loop van vijf kilometer om de Kralingse Plas. Hij eindigde van de tweehonderd mensen als laatste, maar hij had de smaak wel weer te pakken. “Ik was blij dat ik mee mocht doen en heb allemaal nieuwe mensen ontmoet die mij hebben geïnspireerd."
Meteen na deze loop schreef Thomas zich in voor de kwart marathon van Rotterdam in april, ook met rollator. Hij traint nu elke dag, door weer en wind. “We gaan ervoor! Ik loop zeven dagen per week tien tot vijftien kilometer.”
Thomas heeft weer plezier in het leven. “Lopen geeft mij weer vrijheid. Nu geniet ik van alles wat ik zie en ben blij dat ik met rollator kan lopen. Ik leef met constante pijn en lopen is een afleiding.”
Hij wil ook anderen wijzen op de gevaren van alcohol. “Doe het niet. Het is een sluipmoordenaar. Het begint met een biertje en wordt steeds meer. Die rollator zie ik als een cadeau van meneer Heineken. Maar het kan ook erger met je aflopen.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl