CARNAVAL

Rozenburgse Ger (81) stort zich nog altijd op carnaval: ‘Het blijft fantastisch, je kunt het doen tot je doodgaat’

Ger Bosveld (81) is nog altijd verzot op carnaval
Ger Bosveld (81) is nog altijd verzot op carnaval © OPEN Rotterdam
De Smooksnuivers in Rozenburg maken er dit weekend weer een feestje van. De carnavalsvereniging van het dorp aan de rand van het Botlekgebied heeft een harde kern carnavalsfanaten die al jaren met elkaar hossen en zingen. De 81-jarige Ger Bosveld is een van hen.
Zo'n 45 jaar geleden raakte Bosveld toevallig bij het carnavalsfeest betrokken. Aan OPEN Rotterdam vertelt hij dat hij na een zaalvoetbalwedstrijd van vrienden de vraag kreeg of hij wilde invallen voor de Raad van Elf. Met een zwarte broek aan en een wit overhemd meldde Bosveld zich op het opgegeven adres. Daar kreeg hij een cape, een steek en een strikje en het duurt niet lang voordat hij besmet is met het carnavalsvirus: "In De Schans gingen we de zaal in met muziek en dan loop je er maar achteraan. Dat was mijn eerste ervaring met carnavalsvereniging De Smooksnuivers."
Nu, 45 jaar later, is Bosveld een schat aan mooie herinneringen rijker en bestaan De Smooksnuivers nog altijd. Renate Gerrese is nu voorzitter van de vereniging. De oudere, trouwe leden zijn belangrijk, zegt ze. "Het is echt een feest om met elkaar te vieren, jong en oud samen. Zonder de ouderen had het al veel eerder opgehouden."

Prinsenketting

Als Ger Bosveld terugkijkt op al die jaren carnaval in Rozenburg, is zijn aanstelling als Prins Carnaval toch wel het mooiste moment. Met trots laat hij de prinsenketting zien: "Deze is dus van het jaar ‘89/’90, die doe ik nog elk jaar om." Hij vouwt netjes de steek van de prins open en zet die op zijn hoofd: "Nu is het compleet, het feest kan beginnen."
Het is een grote eer om Prins Carnaval te zijn, zegt Ger: "Je bent het ceremoniële uiterlijk van de vereniging. Een praalwagen speciaal voor mij als prins, de optocht, veel publiek…" Hij kijkt er met plezier op terug.
Uit het fotoalbum van Ger Bosveld: prins Carnaval in '89/'90
Uit het fotoalbum van Ger Bosveld: prins Carnaval in '89/'90 © OPEN Rotterdam
"Je bent los van alles, je mag alles, niks is verboden, nou ja je kan geen gekke dingen doen maar je mag jezelf zijn zonder restricties. Nou, wat wil je nog meer?", beschrijft Bosveld wat het carnavalsgevoel voor hem inhoudt.
Er is de afgelopen jaren veel veranderd als het gaat om het carnavalsfeest in Rozenburg. De optocht is er niet meer en er is ook niet genoeg animo voor een vaste Raad van Elf. Het aantal leden van De Smooksnuivers loopt terug, maar volgens Bosveld en Gerrese blijft het carnaval voor een kleine, harde kern belangrijk. En dus wordt er deze zaterdagmiddag carnaval gevierd in Rozenburg. Er is een groot feest op het plein voor het verenigingshuis aan de Laan van Nieuw Blankenburg. Ger Bosveld is daar natuurlijk bij. "Het blijft fantastisch, je kunt het doen tot je doodgaat."
Dit is een verhaal in samenwerking met onze mediapartner OPEN Rotterdam

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl