EXPLOSIE ROTTERDAM

Ondernemers van de Schammenkamp hebben na explosie veel kopzorgen: 'We werken 20 uur per dag'

l: De resten van de bakkerij met daarnaast de muur van de loods van de toko r: Paul van Toko Heezen
l: De resten van de bakkerij met daarnaast de muur van de loods van de toko r: Paul van Toko Heezen © Rijnmond
De grootste schrik is weg, maar dat geldt niet voor de schade en zorgen. Hoe gaat het bijna twee weken na de verwoestende explosie aan de Schammenkamp – met de getroffen ondernemers in Rotterdam-Zuidwijk?
Als Ayten Ekici – eigenaresse van Almina Patisserie – wordt gevraagd naar hoe het nu met haar gaat, is haar antwoord even kort als duidelijk. “Bij ons gaat het slecht.”
Woorden van diezelfde strekking gebruikt Barbara van der Leije, haar buurvrouw aan het Sluzenkamp, een hofje achter de Schammenkamp. Zij zag haar opslag vol met koelkasten, wasmachines en magnetrons met de grond gelijkgemaakt worden. Van der Leije zit er misschien nog wel meer doorheen dan vlak na de explosie. “Er komt van alles op je af nu. De spullen worden opgeruimd, je krijgt te horen: het is een drugslab. Het is gewoon alles bij elkaar.”
De verwoeste bakkerij met daarnaast de loods van Toko Heezen
De verwoeste bakkerij met daarnaast de loods van Toko Heezen © Rijnmond
Net als de opslag met witgoedartikelen, ligt de bakkerij van Ekici direct achter de plek waar het mogelijke drugslab ontplofte. Eén van de medewerkers was op dat moment zelfs in de bakkerij. Hij wist zichzelf in veiligheid te brengen en raakte niet gewond. De bakkerij brandde in de uren die volgden volledig af.
“Ik ben alles kwijt”, zegt Ekici. “Ik kan er niet eens een borstel of een lepel uit halen. Er zijn geen ovens meer, geen mixers, niets. En waar moet je dat nu allemaal vandaan halen?”
De ravage op de Schammenkamp
De ravage op de Schammenkamp © MediaTV

Alles nat en onder het roet

In de toko van Paul Heezen is het een levendig geheel. In de keuken wordt druk gekookt. Van Bami goreng en Ayam smoor tot Sayur loduh. Klanten komen als vanouds langs om Indische gerechten te halen. Er lijkt niets aan de hand. Maar als je door de achterdeur kijkt, zie je de verwoesting van de explosie. "Onze bedrijfshal staat recht naast de verwoeste panden", vertelt eigenaar Heezen.
Zijn loods van 450 vierkante meter staat nog overeind, maar daar is ook alles mee gezegd. De buitenmuur is gitzwart. Op de vloer liggen plassen met bluswater. De ruit van de keuken is dichtgetimmerd en op de zakken met rijst ligt een dikke laag roet.
Het eten uit de bedrijfshal moet afgevoerd worden. Een flinke klap voor het familiebedrijf. Volgende week wordt gekeken met de verzekering of - en hoe - het gebouw gered kan worden. "Dit is wel de grootste tegenslag van het bedrijf sinds het overlijden van mijn opa."
Een gedeelte van de aangetaste voorraad van de toko
Een gedeelte van de aangetaste voorraad van de toko © Rijnmond
De toko gaat hem aan het hart. Hij is de derde generatie Heezen die het bedrijf leidt. Als kind hielp hij zijn vader al in de winkel. De impact op het bedrijf is groot. Ze koken nu alleen in de winkel voor klanten en niet meer op industriële schaal voor catering en de bemanning van schepen. Dat was namelijk alleen mogelijk in de grote keuken in de loods. Hij heeft nu een omzetverlies van zo'n 80 procent.
Paul is daarom met spoed op zoek naar een tijdelijke bedrijfshal met keuken en plek voor opslag. "Dit mag ons er niet onder krijgen."
Eigenaar Paul in zijn toko
Eigenaar Paul in zijn toko © Rijnmond

Knokken om bedrijf draaiende te houden

De bakkerij van Ekici bij de Schammenkamp was nog maar sinds korte tijd in bedrijf. Vanaf de zomer van vorig jaar werden er Turkse lekkernijen gebakken voor de eigen patisserie aan de Beijerlandselaan, maar ook voor zeven andere filialen in de omgeving.
Dat is nu niet meer mogelijk. Daarom dient een ander pand van Almina Patisserie – op de Groene Hilledijk – inmiddels als bakkerij. Maar de productie daar komt niet in de buurt bij wat er dagelijks werd gemaakt in de vernietigde bakkerij.
De grote keuken van de toko ligt er nu verlaten bij
De grote keuken van de toko ligt er nu verlaten bij © Rijnmond
“Onze groothandel is weg, daar werd alles gebakken en gedaan. We proberen er wat van te maken nu, maar ik ben nog steeds op zoek naar een bakruimte. Binnenkort is het ook Ramadan. We kunnen nu helemaal nergens iets afleveren, alleen aan onze eigen zaak.”
Ondanks alles weigert Ekici bij de pakken neer te gaan zitten. “Ik heb lopende zaken, wat moet ik dan?”, vraagt ze zich hardop af. “Anders kun je die ook sluiten. Ik kan wel bij de gemeente gaan huilen, maar ik vraag me af: wat krijg ik? Steun, geld, een nieuwe ruimte? Met mijn man, kinderen en de hele familie proberen we zo snel mogelijk weer op onze benen te staan. We werken twintig uur per dag. Je moet.”
De ravage na de ontploffing
De ravage na de ontploffing © MediaTV

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl