EXPLOSIE ROTTERDAM

Aboutaleb bezoekt rampplek en spreekt met slachtoffers: 'Wanneer komt de hulp?'

Burgemeester Aboutaleb ging op de plek van de explosie in gesprek met omwonenden.
Burgemeester Aboutaleb ging op de plek van de explosie in gesprek met omwonenden. © JB Media
Burgemeester Aboutaleb heeft een bezoek gebracht aan de Schammenkamp in Rotterdam, waar op 29 januari een explosie plaatsvond met drie doden. Tijdens het bezoek kreeg de burgemeester een rondleiding en werd er gesproken met betrokkenen.
Het is de eerste keer dat burgemeester Aboutaleb de Schammenkamp bezocht. Op het moment van de explosie en de dagen erna was hij op werkbezoek in Zuid-Amerika. Zijn afwezigheid was verklaarbaar, maar leverde hem toch kritiek op.
Zo nam Yasmina, de nicht van het 22-jarige slachtoffer Ilyas, het Aboutaleb kwalijk dat hij geen contact met de nabestaanden had opgenomen. “Dat is heel erg jammer van onze burgemeester. Er is geen steun, hij heeft überhaupt geen berichtje gestuurd of een belletje gepleegd.”
De resten van de panden aan de Schammenkamp worden opgeruimd
De resten van de panden aan de Schammenkamp worden opgeruimd © Rijnmond

Onvrede

Vrijdag bracht Aboutaleb zijn eerste bezoek aan de rampplek. Een omwonende greep meteen zijn kans bij de burgemeester en vertelde Aboutaleb wat hij vindt. "Ik heb zorgen over de wijk," vertelde hij aan de burgemeester. "Deze mensen (de brandweer, red.) weten niets. Dit had niet mogen plaatsvinden. We missen de regelmeter, iemand die weet wat hier speelt."
Een andere bewoner sloot zich daarbij aan: "Zo'n vuurwerkbedrijf dat hier zit, dat mag toch niet?" Daarmee stemde de burgemeester in, maar redeneerde hij ook: "In een grote stad zijn dit helaas onvermijdelijke dingen."
Zelfs ambulancepersoneel hielp mee om het vuurwerk uit de loods te halen
Zelfs ambulancepersoneel hielp mee om het vuurwerk uit de loods te halen © MediaTV
Almir Hot - die een van de slachtoffers heeft gered na de explosie - had gemengde gevoelens na zijn gesprek met Aboutaleb. "Mijn vraag is: wanneer komt de hulp? Het enige wat ik vraag, is slachtofferhulp. Geen lintje." De afgelopen dagen kon Hot alleen maar denken aan de explosie. "Die jongen die help, help, help roept is het enige wat ik hoor. Dat is het ergste wat er bestaat. Ik ben blij dat we tenminste één iemand eruit hebben kunnen halen."

Op de koffie bij de burgemeester

De omwonenden en betrokkenen waarmee Aboutaleb heeft gesproken, zijn allemaal uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek bij de burgemeester. Of daarmee hun gevoel is veranderd, moet nog blijken. "Ik hoop dat hij me belt. Het enige wat ik wil, is met die man onder vier ogen spreken."

Brandweeroptreden

Aboutaleb kreeg ook een rondleiding door de brandweer. Dat betekende veel voor hoofdofficier van de brandweer Henk Steens: "Ik vond het een prima gesprek en we zijn blij dat de burgemeester bereid is deze kant uit te komen. Ook bij onze collega's maakte de explosie en de enorme schade het indruk. Het is gelukkig niet iedere dag dat je dit soort dingen meemaakt."
Terug zijn op de plek waar het allemaal gebeurde, deed dan ook veel met Steens: "Je ruikt meteen een geur als je in de straat loopt en dat kan een associatie oproepen. Als ik hier rondloop dan denk ik: we hebben hier hard gewerkt en veilig met elkaar kunnen werken. Maar het zal ook moeten slijten bij ons."
De vlammen sloegen uit het pand na de explosie.
De vlammen sloegen uit het pand na de explosie. © still uit video

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl