NIEUWS

Tientallen miljoenen euro's naar omgeving Rijnmond voor duurzaam wonen en bestaanszekerheid

Een deel van de regio die in de toekomst extra aandacht krijgt
Een deel van de regio die in de toekomst extra aandacht krijgt © Gemeente Gorinchem
De regio Waterweg, Drechtsteden-Gorinchem en Zuid-Hollandse Delta krijgen ruim 52 miljoen van het Rijk om onder meer duurzaam wonen te stimuleren en kansenongelijkheid aan te pakken. Het is voor die laatste twee gebieden de tweede keer dat er vanuit Den Haag miljoenen in de regio geïnvesteerd worden.
Het geld dat de regio's ontvangen komt vanuit de zogenaamde Regio Deal. Dat is een samenwerking tussen de Rijksoverheid en regio's met als doel de kwaliteit van leven, wonen en werken te verbeteren. In 2020 kregen Drechtsteden en Zuid-Hollandse Delta ook al ruim 22 en 7,5 miljoen. De Waterwegregio krijgt voor het eerst een financiële injectie; een bedrag van 17,7 miljoen.

Andere thema's

Met de investering willen de regio's grote onderwerpen zoals bestaanszekerheid, kansenongelijkheid en de leefbaarheid in de wijk meer aandacht geven. Zo moet er meer kans op werk komen, hulp bij sociale vernieuwingen in de wijk ontstaan en duurzame bedrijvigheid worden gestimuleerd. Ook is er aandacht voor de natuur. De oevers van rivieren worden bijvoorbeeld veranderd waardoor ze 'gezonder, groener en beter verbonden' zijn.
Concreet worden er in alle drie de regio's verschillende projecten uit het onderwijs, bedrijfsleven en de overheid uitgevoerd. De ideeën moeten bijdragen aan een regio die toekomstbestendig is. In Rotterdam wordt daarvoor samengewerkt met onder andere mbo-instelling Zadkine en sociale voorziening Stroomopwaarts. In de regio Drechtsteden wordt nog bepaald wat de invulling gaat zijn.

Nieuwe financiering

Het is de tweede keer dat de regio Drechtsteden-Gorinchem een bijdrage van het Rijk krijgt. De eerste som geld stamt uit 2020 en moest een impuls geven aan de crisisbestendigheid van het gebied en verbetering van de omgeving. Eind 2025 loopt het beleid af dat met dat bedrag is gefinancierd. Ook andere regio's zoals de Veluwe, Noord-Holland en Noord-Limburg krijgen in de nieuwe ronde geld toegewezen.
De regio Zuid-Hollandse Delta gaat met de nieuwe financiering door met hun huidige plan dat ook metgeld van de Regio Deal is uitgevoerd. Zij richten zich op onder andere landschap, toerisme en onderwijs. De regio heeft te maken met ontgroening en vergrijzing, een tekort aan arbeidskrachten en een hoge vraag naar goed opgeleid personeel.

Rondes

Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht en voorzitter Smart Delta Drechtsteen: "Deze tweede Regio Deal toont aan dat het Rijk zich bewust is van de potentie van deze regio. Tegelijkertijd worden de flinke uitdagingen waar wij in deze regio voor staan niet onderschat." Burgemeester Aboutaleb laat ook weten blij te zijn met de financiële steun: "Die gaan we duurzaam investeren in de regio zodat de mensen die er wonen en werken erop vooruitgaan.”
In totaal krijgen de drie regio's een bedrag dat neerkomt op 52,7 miljoen euro. Het geld dat vanuit de Regio Deal is vrijgekomen, is onderdeel van een pot van in totaal 900 miljoen euro. Het is de vijfde ronde die het Rijk vanuit de pot organiseert. De zesde ronde zal naar verwachting eind 2024 zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl