EXPLOSIE ROTTERDAM

Aboutaleb over controle op drugslabs: 'We zijn afhankelijk van de signalen van burgers'

Aboutaleb te gast bij Rijnmond
Aboutaleb te gast bij Rijnmond © Rijnmond
Alle Rotterdamse panden controleren op drugslabs is niet te doen, zegt burgemeester Aboutaleb in het programma In Gesprek Met op TV Rijnmond. De stadsbestuurder reageert op de gemeenteraad, die vindt dat de aanpak van drugslabs in de stad moet worden aangescherpt.
"Wij zijn, vrees ik, voor een groot deel afhankelijk van de signalen van burgers", zegt Aboutaleb. "Zij hebben de oren en ogen en in dit geval ook nog neuzen. Het is - ook als de gemeenteraad dat zou willen - onmogelijk om fysiek alle panden in Rotterdam regelmatig te controleren. De vragen van de gemeenteraad ga ik beantwoorden. Ik ben ook benieuwd hoe de gemeenteraad dat voor zichzelf ziet, om meer controles te doen."

Opslag vuurwerk

Na de explosie werd bekend dat er in de buurt van de Schammenkamp zo'n 5000 kilo vuurwerk lag opgeslagen, tientallen meters naast de garagebox waar de grote explosie plaatsvond. Hoewel dat legaal is, vindt Arjen Littooij, de algemeen directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, dat dat moet worden herzien. Aboutaleb is het daar mee eens, zegt hij. "Het was er veilig opgeslagen, maar je leest uit onderzoeksrapporten dat de opinie daarover aan het wijzigen is en dat deskundigen hierover zeggen dat je dit niet langer in woonwijken moet doen. Daarover wil ik in gesprek."

Angst buurtbewoners

Tijdens bijeenkomst waar de burgemeester vrijdagmiddag aanwezig was, is ook duidelijk geworden dat een aantal buurtbewoners niet terug wil naar hun eigen wijk. Buurtbewoner Nick Schrooten stelde een kijkersvraag en vroeg aan Aboutaleb of hij met zijn gezin urgentie kon krijgen om naar een 'betere wijk' te verhuizen. "Ik ga er niet in mee dat dit een slechte wijk is", reageerde de burgemeester in de uitzending. "Als zoiets ontstaat (een explosie red.) dan zijn gevoelens van onveiligheid altijd aan de orde. Dat heeft ook te maken met de psychologische verwerking van zo'n gebeurtenis."
Als de woningen veilig zijn verklaard, kan de gemeente niet anders dan de buurtbewoners vragen om naar hun woningen terug te keren, reageert de burgemeester. Volgens Aboutaleb is wonen in een omgeving waar een explosie plaatsvond ook geen criterium voor urgentie. "Daarbij kan de huurder altijd spreken met de verhuurder. Wellicht zijn er nog andere woningen, waar ze naartoe kunnen. Dat is een kwestie van vraag en aanbod. Daar zit de gemeente en overheid niet tussen."

Tijdens explosie op werkbezoek

De burgemeester was tijdens de explosie aan de Schammenkamp in Latijns-Amerika. Vanuit enkele buurtbewoners van de Schammenkamp klonk er kritiek op Aboutaleb, omdat hij niet zichtbaar zou zijn. De stadsbestuurder heeft wel overwogen om terug te komen naar Rotterdam en zijn gezicht te laten zien aan Zuidwijk. "Nadat het bericht bij mij binnenkwam en de ernst van de explosie aan de orde was, heb ik contact gehad met hulpverleners."
De locoburgemeester, politiechef en de directeur van de veiligheidsregio gaven hem toen een positief signaal: "Ze zeiden: we redden ons wel." In plaats van terugkeren naar Rotterdam, is de burgemeester daarin meegegaan. Bij het afzeggen van de reis in Latijns-Amerika zou Aboutaleb ook een aantal presidenten en lokale drugsbestrijders niet hebben kunnen spreken, vertelt hij. "De balans die we toen gemaakt hebben, is om de locoburgemeester in positie te houden."
Bekijk onderstaand de gehele aflevering van In Gesprek Met terug. Hierin vertelt burgemeester Aboutaleb ook uitgebreid over zijn dienstreis naar Zuid-Amerika en zijn mening over het legaliseren van harddrugs.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl