BRANDWEER

Brandweerlieden met PTSS nauwelijks op de radar

Brandweerlieden aan het werk
Brandweerlieden aan het werk © MediaTv
De brandweer heeft geen zicht op het aantal brandweerlieden dat een trauma heeft opgelopen door hun werk, blijkt uit onderzoek van Zembla. Ook schiet de zorg en ondersteuning tekort van brandweermensen die wel binnen de organisatie aan de bel trekken. Slechts één regio - Rotterdam-Rijnmond - heeft een psycholoog in dienst.
Volgens de officiële cijfers is het aantal brandweermensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) in ons land beperkt tot een handvol. Maar op basis van internationaal onderzoek loopt het werkelijke aantal mogelijk op tot zo'n 1500. De directeuren van twee grote veiligheidsregio’s, Rotterdam-Rijnmond en Amsterdam-Amstelland, geven in Zembla toe dat de nazorg al jarenlang tekortschiet.
Posttraumatische stressstoornis of PTSS is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van schokkende, traumatische ervaringen. Als je zo'n ervaring niet goed verwerkt, dan kan je PTSS ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks). Je kunt je hierdoor zo slecht voelen dat het moeilijk is om de dagelijkse dingen te doen. (Bron: Hersenstichting)
Brandweermensen zeggen in het programma niet goed voorbereid te worden op de impact van aangrijpende gebeurtenissen, zoals verdrinkingen, beknellingen en suïcides.

Baby's en kleine kinderen

Daar komt bij dat de brandweer steeds meer reanimaties uitvoert. Zembla stelt vast dat de brandweer van alle hulpdiensten inmiddels veruit de meeste reanimaties verricht, omdat ze vaak als eerste ter plaatse zijn. Alleen in Amsterdam en Rotterdam deed de brandweer er vorig jaar al zo’n 2.000. “Als ik van mensen afscheid neem voor hun pensioen, dan hebben ze soms meer dan 1500 reanimaties meegemaakt”, zegt de Amsterdamse brandweercommandant Tijs van Lieshout.
Bij 80 procent van de reanimaties overlijdt het slachtoffer, waaronder soms ook baby’s en kleine kinderen. “Wat ik aan dood heb gezien”, zegt een brandweerman in Zembla, “dat kan je brein niet aan."

Beroepsziekte

Doordat PTSS nog geen erkende beroepsziekte is bij de brandweer, moeten de medewerkers zelf psychologische hulp zoeken na een heftige brand of reanimatie. Doordat PTTS niet geldt als beroepsziekte worden mensen die erdoor uitvallen gekort op hun salaris.
In 2015 beloofde de brandweertop onderzoek te doen naar de omvang van PTSS en de ondersteuning van getraumatiseerde brandweerlieden te verbeteren. De directeuren van de twee veiligheidsregio's roepen alle veiligheidsregio's op PTSS te erkennen als beroepsziekte bij brandweerlieden, zoals bij de politie en binnen Defensie al wel gebeurt. Of en wanneer dat zou gaan gebeuren, is niet bekend

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl