FEYENOORD

Feyenoord rekent in eenzijdige derby simpel af met Sparta

Lutsharel Geertruida werkt de 2-0 voor Feyenoord binnen tegen Sparta
Lutsharel Geertruida werkt de 2-0 voor Feyenoord binnen tegen Sparta © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Feyenoord heeft zondagavond de Rotterdamse derby tegen Sparta eenvoudig gewonnen. De ploeg van trainer Arne Slot maakte in de tweede helft het verschil: 2-0. De bezoekers, sterk op vreemde bodem dit seizoen, kwamen helemaal niet in het stuk voor in De Kuip. Feyenoord hield voor de vijfde keer op rij de nul (competitie en beker) en hoefde zich niet bovenmatig in te spannen richting het duel met AS Roma van komende donderdag.
De derby tussen Zuid en West moest even op gang komen. In de eerste twintig minuten gebeurde er niets noemenswaardigs. Feyenoord had de bal, Sparta zakte in en loerde op een counter via de drie snelle aanvallers. Maar die aanvallers, Shunsuke Mito, Charles-Andreas Brym en Koki Saito, kwamen er niet aan te pas.
Arne Slot vond Feyenoord-Sparta (2-0) 'geen overdreven leuke wedstrijd'
Het vuurwerk bij Feyenoord, dat in een te laag tempo speelde, ontbrak ook. Calvin Stengs schoot ruim over en Yankuba Minteh - hij speelde rechts voorin en niet Bart Nieuwkoop - pegelde ook ongecontroleerd over het doel van keeper Nick Olij. Na 25 minuten voetballen kon Mike Eerdhuijzen een scherpe voorzet van Quilindschy Hartman ternauwernood wegwerken.
Nick Olij over Feyenoord-Sparta (2-0): 'Wat wil je hier?'
In die periode draaide Feyenoord wel de duimschroeven kortstondig aan. Sparta wist de bal geen moment meer in de ploeg te houden en Feyenoord werd gevaarlijker. Stengs en Ayase Ueda (hij startte in de basis vanwege de absentie van Santiago Gimenez) wisten de score echter niet te openen.

Fout Wellenreuther

De openingstreffer van Feyenoord hing in die fase in de lucht, maar het offensief ebde weg na een opmerkelijke fout van keeper Timon Wellenreuther. Hij liep met de bal in zijn handen een meter uit zijn strafschopgebied en dat leverde Sparta een vrije trap op. Arno Verschueren pegelde die bal, van zeventien meter, tegen de aanstormende Minteh aan.
Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk na de verloren derby: 'Zoveel kansen heeft Feyenoord niet gehad'
Pas in de slotfase van de eerste helft veerde het publiek weer even op. Een schot van afstand van Thomas Beelen werd sierlijk over de lat getikt door Olij en Hartman zocht het doel een meter te hoog.
Quilindschy Hartman in duel met Mito
Quilindschy Hartman in duel met Mito © Yannick Verhoeven/VK Sportphoto

Grote kans Paixão

Beide trainers, die al veel spelers misten, wisselden niet in de rust. Sparta kwam na twee minuten in de tweede helft heel goed weg. Igor Paixão kopte de bal, geheel vrijstaand, naast het doel van Olij. De volgende poging van Minteh ging weer huizenhoog over.
Feyenoord bleef zoeken naar een gaatje, voerde de druk op, maar de ongelukkige Ueda peerde de bal vak S in. De openingstreffer viel korte tijd later alsnog na een overtreding van Django Warmerdam op Minteh. Na advies van de VAR wees scheidsrechter Pol van Boekel naar de stip. Dávid Hancko faalde niet vanaf elf meter: 1-0.
Dávid Hancko viert de 1-0 voor Feyenoord tegen Sparta
Dávid Hancko viert de 1-0 voor Feyenoord tegen Sparta © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Met Luka Ivanusec en Antoni Milambo in de ploeg voor Stengs en Paixão verdubbelde Feyenoord de marge razendsnel. Ivanusec leverde een prachtige assist op de vrijstaande Geertruida, die van dichtbij Olij passeerde: 2-0.
Dávid Hancko scoort tegen Sparta en verlengt zijn contract bij Feyenoord
Met die goal was de spanning er helemaal af. Sparta was totaal niet bij machte om het de stadgenoot ook maar enigszins lastig te maken. Trainer Jeroen Rijsdijk haalde zijn twee Japanse aanvallers Mito en Saito zelfs naar de kant voor Metinho en Djevencio van der Kust.

Doelpunt afgekeurd

Feyenoord geloofde het, met de wedstrijd tegen AS Roma voor de boeg, ook wel. Ueda aasde nog wel op een doelpunt, maar Olij wilde daar niet aan meewerken. Een doelpunt van Mats Wieffer na een corner werd nog afgekeurd vanwege een handsbal. In de slotfase had Brym de slotfase nog spannend kunnen maken, maar hij verprutste een grote kans.
Feyenoord blijft stevig op de tweede plaats staan in de eredivisie. Sparta zakt op doelsaldo een plek, van negen naar tien.
Scoreverloop:
57' David Hancko 1-0 (penalty)
63' Lutsharel Geertruida 2-0
Opstelling Feyenoord: Wellenreuther; Geertruida (82. Lingr), Beelen (69. Nieuwkoop), Hancko, Hartman; Wieffer, Zerrouki, Stengs (62. Milambo); Minteh (69. Jahanbakhsh), Ueda, Paixão (62. Ivanusec).
Opstelling Sparta: Olij; Bakari, Meissen, Eerdhuijzen, Warmerdam; Clement, Verschueren, Kitolano (82. El Dahri), Mito (73. Metinho), Brym, Saito (73. Van der Kust)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl