MARATHON ROTTERDAM 2024

Marathon topper Kiptum verongelukt, de man die Rotterdam het wereldrecord moest bezorgen

De wereldrecordhouder zou zijn eigen record gaan aanvechten in Rotterdam
De wereldrecordhouder zou zijn eigen record gaan aanvechten in Rotterdam © NOS
Hij zou 14 april moeten schitteren op de Rotterdamse marathon, maar de wereldrecordhouder op de marathon Kelvin Kiptum (24) is zondag om het leven gekomen door een verkeersongeval in Kenia. Dat heeft de Keniaanse minister van Sport zondag bekendgemaakt.
De auto waarin de atleet zat raakte tussen Kaptaget en Eldoret van de weg en kwam tot stilstand tegen een boom. Niet alleen chauffeur Kiptum kwam daarbij om, ook zijn coach Gervais Hakizimana. Een derde inzittende liep zware verwondingen op.
Het nieuws van Kiptums overlijden komt hard binnen bij de organisatie van de marathon, zegt directeur Wilbert Lek. "Toen we dit bericht vanochtend kregen waren we in shock. Het is heel tragisch, onze gedachten gaan natuurlijk uit naar zijn familie."
De nog maar 24-jarige hardloper zat nog in de bloei van zijn leven en was druk bezig met de voorbereiding van de marathon over twee maanden, vertelt hij. "Ik heb hem ontmoet bij zijn aankondiging in Rotterdam vorig jaar. Hij heeft zo'n liefde voor het hardlopen en is daarnaast een fijn mens, vriendelijk en bescheiden."
Wat het voor impact gaat hebben op de wedstrijd, weet de directeur nog niet. Dat is iets voor de komende dagen volgens hem. "We gaan in ieder geval bij zijn overlijden stilstaan 14 april. Het staat buiten kijk dat hij een groots atleet wasen zo moeten we hem ook blijven herinneren."

'Trainen, eten, slapen'

In april zou Kiptum in Rotterdam zijn eigen wereldrecord gaan aanvallen. De Keniaan Kiptum maakte pas in 2022 zijn debuut op de marathon en verraste vorig jaar oktober door in Chicago het wereldrecord van Eliud Kipchoge uit de boeken te lopen. Hij kwam tot een tijd van 2.00,35. Ook zijn overige twee marathons in Valencia in 2022 en in Londen in 2023, wist hij te winnen.
De hoop was dat Kiptum in Rotterdam voor het eerst onder de twee uur zou komen.
Kiptum zou begin april in Rotterdam aan de start verschijnen om daar zijn eigen wereldrecord aan te vallen. In november vertelde hij over zijn trainingsschema, dat een stuk zwaarder was dan dat van de meeste marathonlopers. "Ik loop elke ochtend 25 kilometer en in de avond nog twaalf of dertien kilometer. Het gaat allemaal om trainen, eten en slapen."
Door zijn trainingsschema zag Kiptum zijn familie maar een keer per week, vertelde hij. "Het is een bewuste keuze, in overeenstemming met mijn vrouw, om 100 procent te focussen op mijn doelen."
Kiptum wilde zich in Rotterdam voorbereiden op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Hij was één van de tien vooraf geselecteerden voor het Keniaanse team. In Parijs zou hij de strijd aangaan met Kipchoge, maar dat duel zal er niet komen.

'Onze toekomst'

Met Kiptum is Kenia een van zijn grootste sporthelden ontvallen. William Ruto, de president van het land, reageerde op X: "Kelvin Kiptum was een ster. Zijn mentale kracht en discipline waren ongeëvenaard. Hij was onze toekomst."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl