FC RIJNMOND

FC Rijnmond praat na over de tactiek van Sparta in de derby en de kansen van Feyenoord tegen AS Roma

Bart Nolles, Robert Maaskant, Sinclair Bischop, Geert den Ouden
Bart Nolles, Robert Maaskant, Sinclair Bischop, Geert den Ouden © Rijnmond
De stadsderby tussen Feyenoord en Sparta was een teleurstellend voetbalgevecht. In FC Rijnmond praten Sinclair Bischop, Geert den Ouden en Robert Maaskant na over de 2-0 winst van Feyenoord. En ze kijken uit naar komende donderdag, wanneer in De Kuip AS Roma langs komt voor de tussenronde van de Europa League.
Maaskant was niet vermaakt, maar genoot wel van de tweede goal van Feyenoord. “Als je tegen een Sparta speelt, dat zo compact en gegroepeerd staat… dan is die 2-0 tactisch gezien heel knap. Dit is echt de manier om een goal te maken tegen een team dat met zoveel man bij het eigen zestien meter gebied staat. Het gebeurde alleen wat laat in de wedstrijd.”
FC Rijnmond 12 februari 2024 over de derby Feyenoord - Sparta

Kritiek op Sparta

Bij Sparta zwelt de kritiek aan en wordt de negativiteit bij de achterban met de week heftiger. Sinclair Bischop begrijpt het wel. “Met name thuis houdt het voetbal niet over en wordt er veel verloren. Er is een negatief sentiment.” Geert den Ouden begrijpt niet zo goed waarom en neemt het op voor Rijsdijk, die zich fel uitsprak tegen het hoge verwachtingspatroon. “Rijsdijk mag een statement maken daartegen. Als je kijkt hoe stabiel Sparta vorig jaar was en hoeveel hij nu moet wisselen. Dat verklaart wel de wisselvalligheid.”
Den Ouden is kritisch op Feyenoord, dat in zijn ogen dit seizoen nog niet goed speelt. “Ik vind dat Feyenoord in de verste verte nog niet laat zien wat ze kunnen. Cijfermatig gezien hebben ze een beter seizoen dan vorig jaar. Als je het voetbal vergelijkt met vorig jaar, dan kan het nog beter. Natuurlijk heeft Feyenoord blessures nu, maar ik vond het een plichtmatige overwinning.”

Wel of geen penalty

Feyenoord brak de ban na een klein uur spelen, door een benutte strafschop van David Hancko. De bal ging op de stip nadat de VAR de scheidsrechter naar de kant riep voor een overtreding van Warmerdam op Minteh. “Zeker een strafschop,” zegt Den Ouden, die zelf ook fluit. “Minteh brengt zichzelf uit balans, maar Warmerdam komt met twee benen op hem in. Het maakt niet uit dat de bal al weg is.”
Robert Maaskant denkt ook dat het klopt, maar zou de regel graag aangepast zien worden: “Ik vind wel dat we voor dit soort situaties, als de bal al richting of over de achterlijn gaat, het gevaar al weg is, beter een indirecte vrije trap kunnen geven.” Den Ouden: “Nee, dan ga je de onkunde van verdedigers belonen. En je maakt de regels dan nog ingewikkelder. Terwijl het juist makkelijker moet worden.”

Kansen tegen AS Roma

Feyenoord zou, net als tegen Sparta, in de Europese ontmoeting met AS Roma weer terug kunnen vallen op Thomas Beelen als vervanger van Gernot Trauner. “Beelen heeft ook gisteren weer bewezen dat hij het aan kan,” vindt Bischop. “Ik wil hem nog wel testen, donderdag tegen AS Roma. Het oogt achterin wat stabieler achterin bij Feyenoord de laatste tijd. Al had Vlap moeten scoren (Twente-thuis red.) en had Lang (PSV-thuis red.) een penalty moeten krijgen.”
Robert Maaskant heeft meer twijfels : “Ik moet het nog zien, ik vind het wel een risico om met hem te starten tegen AS Roma… Het wordt tijd om een keer niet dat Nederlandse verhaal te herhalen. Dat we zoveel bal hebben gehad en goed gespeeld en toch weer verliezen.”

Drukke transferzomer op komst

Deze winter hadden er al vier spelers bij Feyenoord eventueel kunnen vertrekken. Komende zomer volgt er waarschijnlijk wel een exodus. “Hancko heeft zijn contract verlengd, maar PSG was al concreet deze winter. Van Hartman verwacht ik dat hij een stap kan maken, Geertruida had al weg kunnen zijn. Veel spelers willen nu ook blijven met oog op het EK, dat gaat deze zomer anders zijn.”
Of Lutsharel Geertruida veel gaat spelen op het EK, daarover twijfelt Maaskant. “Hij staat nu weer rechtsback. Op die plek heeft hij Dumfries voor zich. Hoe langer hij op deze positie bij Feyenoord speelt, hoe kleiner de kans dat hij in Oranje zijn basisplaats kan behouden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl