TUINBOUW

Voor chrysantenkweker Wouter is zonlicht dé manier om duurzaam te kweken

Chrysantenkweker Wouter won onlangs twee prijzen met zijn bedrijf
Chrysantenkweker Wouter won onlangs twee prijzen met zijn bedrijf © Rijnmond
“Kijk, dit zijn ze dan!”, zegt Wouter Duijvesteijn trots als hij langs zijn chrysanten loopt. Ze zijn allemaal wit, waardoor het lijkt alsof het gesneeuwd heeft. Maar zo voelt het niet. Het is binnen 18 graden. “Dat komt door de zon die op het glazen dak staat.” De kweker, gevestigd in Hoek van Holland, maakt veel gebruik van de zon om zo duurzaam mogelijk te kweken. Niet voor niets kreeg zijn bedrijf een duurzaamheidsprijs.
Innovatie is van groot belang voor het bedrijf van Duijvesteijn. “Mensen denken meestal aan gebruik van gifstoffen, energie slurpende kassen en veel gasgebruik wanneer ze aan tuinbouw denken. Dat het een vervuilende industrie is.”
Dat idee gaat echt niet meer op volgens Duijvesteijn. “Dat was ooit waar, maar inmiddels hebben we al veel verbeterd.” Dat ging niet zonder vallen en opstaan. “Kwekers hadden het er moeilijk mee. Twintig jaar geleden voelde het alsof we ineens niks meer mochten. Maar het heeft er wel toe geleid dat wij hier in Nederland op een heel hoog niveau biologisch kweken.”
De witte chrysanten op de loopband
De witte chrysanten op de loopband © Rijnmond

De zon

“Normaal gesproken is het hier helemaal stil, maar uitgerekend nu niet”, verontschuldigt Duijvesteijn zich. “Dat is het allermooiste aan een kas: als je de deur achter je sluit, hoor je bijna niks.” Maar nu klinkt dus hier en daar geluid. Een man bungelt op een platform boven de planten. Hij trekt zich vooruit met behulp van kabels.
Het is bijna kunst zo moeiteloos gaat het, terwijl het ongetwijfeld een klus is die veel kracht kost. Er komt een constante nevel van het zwevende platform af. Dat komt uit de waterspuit die de man vast heeft. Hij maakt het glazen dak schoon. Dat is erg belangrijk, want zo komt de zon er goed doorheen.
De kas is eigenlijk een grote zonnecollector, legt Duijvesteijn uit. “Zonnestraling bestaat uit alle kleuren licht, waaronder infrarood licht. Infraroodlicht wordt, wanneer dat door de kas naar binnen komt, omgezet in warmte. Dus de kassen worden verwarmd door infraroodlicht en het licht zelf stimuleert de groei van de bloem.”
In januari nam het bedrijf van Wouter Duijvesteijn twee prijzen in ontvangst: de International Grower of the Year Awards in de categorie snijbloemen en een tweede plaats in de categorie duurzaamheid.

Experimenteren

Dankzij de zon bespaart het bedrijf flink wat. “Volgens onze berekening hebben we door het jaar heen vier keer meer warmte dan dat we daadwerkelijk nodig hebben.” Nu is het zo dat daar vooral van geprofiteerd wordt in de warmere maanden.
De bedoeling is dat de extra warmte het hele jaar door ingezet kan worden. Duijvesteijn zegt dat kwekers daarom experimenteren met het opslaan van de zomerwarmte. “Dat doen ze door putten te maken. Waar in de zomer warmte in gestopt wordt. Dat kan dan in de winter met warmtepompen weer gebruikt worden.”

Uitdaging

Daarnaast heeft hij een gasturbine staan. Die worden gebruikt wanneer er een tekort is aan zonne- en windenergie. Bij het opwekken van energie met gasturbines komt restwarmte vrij. Dat wordt gebruikt als kasverwarming. En als extra bijkomstigheid komt CO2 vrij. CO2 is belangrijk bij de groei van bloemen. Volgens Duijvesteijn is de opwekking van stroom bij tuinbouw erg handig, want: “Dan kan jij ’s avonds Netflix kijken en gebruiken wij alle afval die bij het maakproces van stroom komt kijken.”
Duijvesteijn ziet kansen in zijn industrie als het gaat om de energietransitie laten slagen. De rol van tuinbouw zou wat hem betreft mogen groeien. Hij geeft aan hard op zoek te zijn naar een oplossing om ook zonder aardgas te zorgen dat er voldoende CO2 in de kas is. Die uitdaging gaat hij graag aan.
In de kas van de chrysantenkwekerij hangen lampen die roze licht geven
In de kas van de chrysantenkwekerij hangen lampen die roze licht geven © Rijnmond

Transportbeweging

Wat betreft transport valt er nog veel te winnen volgens Duijvesteijn: “We moeten gewoon van die vrachtwagens af!”, zegt hij stellig. Hij vindt dat de vrachtwagens die in de industrie gebruikt worden niet efficiënt genoeg worden ingezet. “Het maakt al heel veel verschil of de dozen, waar de bloemen in bewaard worden, al gevouwen worden geleverd of dat je dat zelf doet.”
Ook geeft Duijvesteijn aan dat de vrachtwagens prima meer spullen kunnen vervoeren. “Dus zowel dozen als ander soort verpakkingen en grondstoffen die nodig zijn.” Duijvesteijns bedrijf doet dit al: “We hebben uitgerekend wat we hiermee per dag besparen. Het antwoord: een vrachtwagen die de hele dag non-stop zou rijden.”
Ook op het terrein zelf wil de kweker zo min mogelijk transportbeweging. Er is een ingenieus systeem aangelegd. De bloemen worden geplukt en op een band gelegd. Deze band vervoert de bloemen onder de grond naar het volgende station. Daar worden ze gekeurd, geschikt en ingepakt.

Vernieuwing

Het bedrijf heeft zich voorgenomen om elke drie maanden een concrete verduurzaming door te voeren. Er is onder andere een accusysteem gekocht. “Zodat we als er veel zon en wind zijn, zelf stroom kunnen maken en dat ’s avonds kunnen gebruiken.”
Daarnaast heeft het bedrijf een nieuwe koelcel neergezet. Deze verbruikt 60 procent minder stroom dan de vorige. “Als ik het heb over concrete verduurzaming, dan heb ik het niet over overstappen op papieren bekertjes.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl