nieuws

Rokerspalen en peukendovers in Rotterdam

ROTTERDAM - Op drukke plekken in Rotterdam worden rokerspalen en peukendovers geplaatst. De gemeente bindt zo de strijd aan tegen sigarettenpeuken op straat. Sinds het rookverbod in de horeca in juli 2008 werd ingevoerd, wordt er veel op straat gerookt.
Het gevolg is dat de straten bezaaid liggen met peuken. Voor de medewerkers van de Roteb is het monnikenwerk om ze tussen de stoeptegels uit te pulken. Bovendien is het slecht voor het milieu. Eén sigarettenfilter bevat meer dan 4000 chemische afvalstoffen waarvan sommige pas na jaren op natuurlijke wijze afbreken.
De rokerspalen en peukendovers worden vooralsnog op het Poolsterplein, Weena, Marconiplein, Zuidplein en Binnenwegplein geplaatst. De asbakken worden getest op gebruiksvriendelijkheid en gemeten wordt of de stoeper schoner worden en gekeken wordt.
Eerder is al geëxperimenteerd met een asbaktegel in de stoep. Die bleek niet handig in gebruik. Rokers vonden dat ze te veel moesten bukken om hun peuken erin te werpen. De rokerspalen en peukendover zijn heup- en middelhoogte gemaakt.
Wethouder Lucas Bolsius, zelf geen roker, heeft de eerste rokerspaal en peukendover in gebruik genomen. 'Blijven mensen hun peuken op straat gooien, dan kunnen stadswachten boetes gaan uitdelen', aldus de wethouder.