COLD CASE

Cornelis werd in zijn eigen buurtsuper doodgeschoten, 22 jaar later is de dader nog altijd niet gepakt

Ali Speksnijder vraagt opnieuw aandacht voor de dood van haar broer Cornelis in 2002
Ali Speksnijder vraagt opnieuw aandacht voor de dood van haar broer Cornelis in 2002 © Rijnmond/Privé
Hij was in 2002 achter de kassa van zijn eigen buurtsupermarkt in Krimpen aan den IJssel aan het werk, toen de 34-jarige Cornelis Speksnijder werd doodgeschoten. Bijna 22 jaar later zitten de nabestaanden van Cornelis nog altijd met vragen: wie loste het schot en waarom? “Het hoe en waarom is juist zo belangrijk om het een plek te kunnen geven”, zegt zus Ali. “Ik doe een oproep aan de moordenaar: 'Alsjeblieft, het is al zo lang geleden, het is toch ondraaglijk dat je dit geheim al zo lang met je mee moet dragen?'"
Voor zus Ali Speksnijder is er voor altijd een leven voor en na 2 augustus 2002. "Zijn dood is een deel van ons leven en blijft doorsijpelen. Mijn ouders zijn hun kind kwijt en wij onze broer. Zijn leven is ontnomen en dat recht heeft niemand. Als je zoiets begaat moet er een veroordeling aan vastzitten. We hopen zó eindelijk eens antwoord te krijgen op de vraag: waarom? Beseft diegene niet wat hiermee veroorzaakt is?"
Cornelis werd in zijn eigen winkel doodgeschoten, maar de dader is 22 jaar later nog altijd niet gepakt

Een gil en harde knal

Cornelis had de winkel, de A-markt in Krimpen aan den IJssel, tien jaar eerder overgenomen van zijn vader. “Het was mijn vaders' levenswerk. Het was ook zijn enige hobby, dus hij hielp nog vaak in de winkel”, vertelt Ali.
Hij en nog een andere medewerker waren achter in de winkel bezig, toen ze aan de voorkant een gil en een harde knal hoorde. Toen ze naar voren liepen, zag zijn vader Cornelis liggen en een man de winkel uitlopen. Cornelis bleek met één schot te zijn neergeschoten en overleed ter plekke.
Cornelis Speksnijder
Cornelis Speksnijder © Rijnmond
Ali woonde op dat moment boven de winkel. “Ik wist dat hij paracetamoldoosjes aan het prijzen was vlak voor hij overleed. Toen ik beneden kwam, zag ik dat prijsapparaat op de grond liggen. Dat was heftig om te zien: het was het laatste wat hij in zijn handen heeft gehad.”
De politie denkt dat Cornelis het slachtoffer is geworden van een mislukte overval. Er werd volgens zus Ali die dag niets buitgemaakt uit de winkel. Zijn dood betekende meteen het einde van de buurtsuper, want geen van de achtergebleven familieleden had de ambitie nog om daarmee door te gaan. “Dat op deze manier de winkel zou stoppen, had niemand voorzien.”

Levenswerk

“Die winkel was in eerste instantie het levenswerk van mijn ouders. De dader heeft een streep door álles gezet. Diegene heeft zoveel keuzes gemaakt en is zo bepalend geweest: die heeft ervoor gekozen een wapen in zijn zak te steken en daarmee naar buiten gegaan, die heeft ervoor gekozen naar déze winkel te gaan én die heeft ervoor gekozen om dat wapen te gebruiken. Met dit als resultaat", zegt Ali emotioneel.
"Je wil zo graag weten waarom diegene deze keuzes heeft gemaakt en waarom diegene de trekker heeft overgehaald. Aan zo'n daad zit een straf vast. We krijgen Cornelis er niet mee terug, maar we hopen wel dat er een straf komt.”
Ali Speksnijder, de zus van Cornelis, doet een oproep aan de dader om zich te melden.
Ali Speksnijder, de zus van Cornelis, doet een oproep aan de dader om zich te melden. © Rijnmond

'De zon is al verduisterd wanneer zij opkomt'

De supermarkt is inmiddels een andere winkel. Op de stoep voor de winkel ligt een steen tegen zinloos geweld. In de gevel zit een plaquette ter nagedachtenis aan Cornelis. “Daar heeft mijn vader destijds voor gekozen. Wij zijn er blij mee”, zegt Ali.
Op de gedenksteen staat de tekst ‘De zon is al verduisterd wanneer zij opkomt’. Het is een tekst uit de Bijbel. “Die zin zegt voor ons alles over de gevolgen van de moord op Cornelis. Het laat zien en benoemt nogmaals wat er is gebeurd en wat dat met ons heeft gedaan.”
De plaquette ter nagedachtenis aan Cornelis Speksnijder. In de stoep zit een zinloos geweld-steen
De plaquette ter nagedachtenis aan Cornelis Speksnijder. In de stoep zit een zinloos geweld-steen © Rijnmond

Coldcasekalender

Niet lang na de moord werd een verdachte opgepakt, maar deze man bleek een waterdicht alibi te hebben en werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
De zaak werd in 2020 nog op de coldcasekalender van de politie gezet. Dat is een kalender die de politie tussen 2017 tot 2021 ieder jaar uitbracht met daarop tientallen coldcasezaken. De kalenders werden uitgedeeld in onder meer gevangenissen, in de hoop op nieuwe aanknopingspunten. Dat bleek in de zaak van Cornelis niet het geval.
Via de Peter R. De Vries Foundation doet Ali nu een oproep aan het publiek. Aan de dader, of aan iemand in zijn directe omgeving die hier meer over weet. “Wil jij ons helpen in deze lange zoektocht?”, vraagt ze in een video die de stichting dinsdag naar buiten heeft gebracht. “Ik doe een oproep aan de moordenaar: 'Alsjeblieft, het is zo lang geleden: het is toch ondragelijk dat je dít met je mee moet dragen?'”
Ali Speksnijder
Ali Speksnijder © Rijnmond

'Je kunt pas rouwen als je antwoorden hebt'

In Nederland zijn volgens de Peter R. de Vries Foundation meer dan duizend onopgeloste moord- en vermissingszaken. Duizenden nabestaanden zitten nog altijd in het ongewis wat er is gebeurd met hun geliefde of wie de dader is geweest. Als campagne tegen het enorme aantal cold cases in Nederland vraagt de stichting elke week van dit jaar aandacht voor een onopgeloste moord- of vermissingszaak.
“Het feit dat deze zaak na bijna 22 jaar nog niet is opgelost, is verschrikkelijk voor familie”, zegt Kelly de Vries van de Peter R. de Vries Foundation. “Voor de politie lijkt het op een overval die verkeerd is gegaan. De kans bestaat dan ook dat het niet met voorbedachte rade is gepleegd en dat de dader geen relationele connectie heeft met het slachtoffer. Dan is het moeilijker om iemand op te sporen. Daarom is het erg belangrijk dat er aandacht voor deze zaak blijft. We hopen dat iemand zich gaat melden of dat er mensen zijn die een verdachte situatie hebben gezien.”
Naast dat de oproep van de stichting bij kan dragen aan nieuwe tips in bepaalde zaken, noemt De Vries het ook belangrijk dat de nabestaanden gezien blijven worden. “En dat zij aan de samenleving kunnen laten zien dat zoiets, ook na 22 jaar, nooit een plekje krijgt. Je kunt pas rouwen als je antwoorden krijgt op de vragen wie dit heeft gedaan en waarom.”
“We hopen dat er een besef gaat komen in de samenleving en de politiek dat er meer capaciteit moet komen voor coldcaseonderzoek. De politie doet zijn best, maar zij kunnen ook niet alle zaken tegelijk onderzoeken", stelt De Vries. "We vragen daarom ook meer aandacht voor méér capaciteit.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl