Waarom een afrikaantje niet uit Afrika komt

Het afrikaantje komt niet uit Afrika en een tulp heet zo omdat de vorm ervan op een tulband lijkt. Gert Fortgens geeft binnenkort een lezing over plantennamen in een tuin in Rotterdam-Kralingen.

Hartje winter in Trompenburg Tuinen. De hamamelis geurt zoet en bloeit uitbundig in geel, oranje en rood. Alsof het lente is. Omdat de hamamelis in januari en februari bloeit, wordt hij ook wel toverhazelaar genoemd.

Anekdotes over planten

Gert Fortgens, directeur van Trompenburg Tuinen & Arboretum, schudt de anekdotes over de namen van planten uit zijn mouw. Op 2 februari geeft hij er een lezing over in de tuin in Rotterdam-Kralingen. De zakdoekjesboom bijvoorbeeld heeft zijn naam te danken aan de prachtige witte bloemen die in de lente aan de boom komen. Alsof er witte zakdoekjes in hangen. “Die zakdoekjesboom heet in Engeland dan weer dovetree - duivenboom, omdat het net is alsof er witte duifjes in zitten.”

Namen van planten kunnen verschillen per land en zelfs per streek. "Op een gegeven moment heeft een en het zelfde plantje talloze namen."

In zijn lezing op 2 februari vertelt Fortgens ook over de wetenschappelijke namen van planten, bedacht volgens een systeem van de Zweedse wetenschapper Linnaeus, zodat iedere wetenschapper weet over welke plant het gaat.

Luister zaterdag 26 januari van 08:00 tot 08.00 uur op Radio Rijnmond naar Chris Natuurlijk.

Meer over dit onderwerp:
chrisnatuurlijk Chris Natuurlijk
Deel dit artikel: