EXPLOSIE ROTTERDAM

Twee weken na verwoestende explosie maakt de een alweer grapjes, maar leeft de ander nog in angst

Verwoeste woningen aan Schammenkamp na explosie in drugslab
Verwoeste woningen aan Schammenkamp na explosie in drugslab © Rijnmond
Het is nog altijd een troosteloze aanblik ruim twee weken na de verwoestende explosie aan de Schammenkamp in Rotterdam-Zuidwijk. Een gezin kijkt vanaf de galerij naar de brokstukken van hun woning. Aan de zijgevel bungelt een half toiletkastje, de spiegel aan de muur is nog intact. Als een wondertje komt hun roze mixer met mengkom ongeschonden uit het puin. Verder is er niets meer over van hun woning.
Nog twee andere dubbele bovenwoningen zijn ook volledig vernietigd. Eerst door de explosie, daarna volgde een felle brand en toen de sloop voor het bergen van de lichamen en het politieonderzoek.
Schuin boven het pand waar de explosie is ontstaan, woonde Kamal met zijn gezin. Ze waren thuis op het moment van de explosie. Met hun twee kleine kinderen van twee en vier jaar weten ze net op tijd buiten te komen en te ontsnappen via het trappenhuis. Samen met zijn vrouw is hij even terug in hun oude straatje. Hun huisbaas begeleidt ze.
Dit is alles dat over is van woning van Kamal en zijn gezin
Dit is alles dat over is van woning van Kamal en zijn gezin © Rijnmond
Terug naar de Schammenkamp kunnen ze nooit meer. Voor hen wordt vervangende woonruimte geregeld. De bewoners van vier andere appartementen – links en rechts van de rampplek – zitten nog altijd in onzekerheid. Ze mogen voor het eerst eventjes hun huis in om spullen te pakken maar of ze ooit terug kunnen keren, is nog niet bekend.

Engeltje op schouder

Kamal en zijn vrouw zijn kunnen het twee weken na de ramp nog nauwelijks bevatten. Ze spreken Spaans en Marokkaans maar niet zo goed Nederlands. Een gesprek verloopt met handen en voeten, en het is ze eigenlijk snel te veel. Als ze vanachter het hek naar de brokstukken kijken, realiseren ze zich dat ze een engeltje op hun schouder hebben gehad dat ze zijn ontkomen.
Dat vindt ook de particuliere eigenaar Van Hennik. “Het is ellendig wat er is gebeurd.” Sinds de verwoestende explosie is hij iedere dag op de rampplek te vinden. Hij helpt zijn huurders om nog spullen te vinden en bekijkt met experts hoe verder. “Hopelijk hebben we snel duidelijkheid. We willen verder.”
Verwoeste woningen en bedrijfsunits aan Schammenkamp
Verwoeste woningen en bedrijfsunits aan Schammenkamp © Rijnmond
De bewoners van zeven appartementen die recht boven de rampplek woonden, zijn het zwaarst getroffen. Onder hen zijn gezinnen en familieleden van verdachte Jalal O. Hij zit vast op verdenking van het runnen van een drugslab in het bedrijfspand dat op maandagavond 29 januari ontplofte.
De bewoners die voorgoed hun huis kwijt zijn – drie in totaal – krijgen een sociale huurwoning aangeboden van een van de Rotterdamse woningcorporaties. De andere bewoners verblijven bij familie, vrienden of zitten tijdelijk in een gemeubileerde crisiswoning.
Hun huis staat er nog maar hoe groot de schade is, is nog onduidelijk. Zij mogen om de beurt en onder begeleiding naar binnen om spullen eruit te halen. Daarna gaat een constructeur beoordelen of wat nog overeind staat, te hergebruiken is.

Angst, onzeker en geschrokken

Sinds begin deze week is er overal aan de Schammenkamp weer stroom en verwarming. Dat betekent dat alle bewoners – op zeven na – weer terug naar huis kunnen. Alleen niet iedereen durft dat.
Wijkmanager Ronald Bijnaar merkt dat de explosie grote impact heeft op veel bewoners. “Je kan je bijna niet voorstellen hoe hard die knal is geweest. Mensen die verder weg wonen, hebben die klap gehoord. Moet je voorstellen hoe het moet zijn geweest voor de mensen die er dicht op hebben gezeten. Die zijn geschrokken, angstig en onzeker geworden.” De gemeente probeert ze te helpen en te begeleiden naar professionele hulp.

Man met bank door plafond maakt (alweer) grapjes

Met de man die na de explosie met zijn bank door het plafond viel en ternauwernood uit de vlammenzee wist te komen, gaat het naar omstandigheden goed. Zijn been zit in het gips en hij herstelt van een aantal brand- en glaswonden. Hij verblijft bij vrienden en wil zo snel mogelijk een andere woning in de buurt vinden.
Hij is in de wijkhub in Zuidwijk langs geweest. “Hij maakte alweer grapjes en ik zag iemand met van nature een vrolijke inborst. Dan kijk je van wauw, dat iemand er zo in kan staan, dat is heel ontroerend”, vertelt wijkmanager Bijnaar.
Ook vindt hij alle inzamelingsacties ‘hartverwarmend’. “Mensen leven mee, willen iets doen en dingen geven.” Er zijn acties op touw gezet door supermarkt Plus die naast de rampplek zit en door voetbalvereniging SV Charlois waar een jongetje voetbalt die zijn huis kwijt is. “Er is zoveel ingezameld dat we hebben moeten zeggen: stop, er is voldoende.”
De loods waar puin van Schammenkamp ligt opgeslagen en bewoners kunnen zoeken naar eigendommen
De loods waar puin van Schammenkamp ligt opgeslagen en bewoners kunnen zoeken naar eigendommen © Gemeente Rotterdam

Spullen uit puin gered

Op de rampplek is een grijper bezig met het weghalen van de brokstukken. Dat gebeurt zo zorgvuldig mogelijk. Op deze manier zijn meerdere eigendommen ongeschonden uit het puin gehaald. Koffers met kleding, tassen, een muziekinstrument, paspoort en een bankpas zijn zo nog gevonden. "Dat is heel netjes gedaan door degene die aan het knijpen is geweest”, vertelt Esther Kruik van de gemeente Rotterdam.
Het puin is daarna verplaatst naar een loods waar de bewoners van de appartementen en gebruikers van de bedrijfspanden zelf konden kijken of er nog eigendommen te vinden waren. “Ik had stokken neergelegd zodat ze het puin konden opwippen en zoeken naar hun spullen”, vertelt Kruik. Vooral kleding en keukengerei zijn teruggevonden.
Van foto’s, belangrijke papieren en speelgoed is nauwelijks iets teruggevonden. Die zijn voor het grootste gedeelte verbrand en verschrompeld. Toch was het fijn om nog spullen terug te vinden, vertelt Kruik. “Moet je je voorstellen dat je helemaal niets meer hebt, dan is het heel mooi als je iets terugvindt en iemand hoort zeggen: ‘Dit is van mij’.”
Binnen een week moet duidelijk worden wat overeind kan blijven staan en hersteld worden of dat ook de bedrijfspanden en woningen links en rechts van de rampplek gesloopt moeten worden.
Links en rechts van de rampplek wordt onderzocht of die hersteld kunnen worden
Links en rechts van de rampplek wordt onderzocht of die hersteld kunnen worden © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl