NIEUWS

Dit is waarom het spandoek 'Kerkdriel groet Feyenoord' niet meer te zien is in De Kuip

Diana en Frans Verhoeven kijken de wedstrijden van Feyenoord vanuit hun woonkamer.
Diana en Frans Verhoeven kijken de wedstrijden van Feyenoord vanuit hun woonkamer. © Rijnmond
Elke thuiswedstrijd was het een vertrouwd gezicht in vak V van de Kuip. Frans Verhoeven die op zijn klompen zijn zelfgemaakte vlag ‘Kerkdriel groet Feyenoord’ ophangt naast de 'V’ op de trap.
Vijftig jaar geleden nam Frans Verhoeven (68) voor het eerst zijn verkering Diana (63) mee naar de Kuip. Later ging het hele gezin naar alle thuis- en uitwedstrijden én naar Europa. Hun vlag: ‘Kerkdriel Groet Feyenoord’ wapperde dertig jaar op vak V, tot afgelopen september. Door ziekte kan Diana niet meer naar het stadion komen en kijken ze thuis.
Frans hangt zijn vlag op in vak V.
Frans hangt zijn vlag op in vak V. © Eigen foto
Op de bank in Kerkdriel vertelt Frans Verhoeven (68): “Ik ben altijd al naar Feyenoord gegaan, vanaf mijn 14e. Dat jaar, 1970 won Feyenoord de Europacup toevallig.” Oudere vrienden gaan regelmatig naar de Kuip en Frans mag mee. “Zo is het een beetje gegroeid, Feyenoorders komen nou eenmaal overal vandaan.” Hij komt zelf uit Velddriel, een klein dorpje naast Kerkdriel. Frans: “Als ik maandagochtend op de bus naar school stapte naar Den Bosch had ik de hele weg discussie met Ajacieden uit Kerkdriel.”
Diana komt uit Kerkdriel, maar het lot wil dat de twee elkaar in Delft ontmoeten. Ze is mee met een vriendin die daar moet voetballen, Frans heeft een paar biertjes op en slaat een arm om haar middel en zegt: “Kom hier schat.” Diana, zittend op een ziekenhuisbed in de woonkamer, mét Feyenoorddekbedovertrek: “Het was 9 juni 1974, als de dag van gisteren weet ik het nog.” En zo begint ook al snel de liefde van Diana voor Feyenoord. “Hij zei: ‘Wat wil je dan: naar het café of naar het voetballen’ en ik zei: ‘Doe maar voetballen.’ De eerste keer in het stadion was ik meteen verkocht.” Frans: “De sfeer was altijd heel leuk he, de Kuip is een heiligdom.” Ze trouwen als Diana zwanger raakt, ze is dan 16. Frans bouwt hun huis naast dat van Diana's ouders, die een stuk grond hebben in Kerkdriel.
Trouwfoto van Diana en Frans.
Trouwfoto van Diana en Frans. © Eigen foto
Hun dochter Miranda is vier jaar als ze het eerst meegaat, naar Feyenoord-Ajax. Frans: “We zaten naast het uitvak, in een gemengd vak, dat kon toen nog. Toen de wedstrijd begon werd er een vuurwerkbom ons vak ingegooid, daar was ze flink van geschrokken, maar dat was wel meteen een goede doop. Vanaf toen ging ze regelmatig mee.”
In 1993 wordt Feyenoord kampioen in Groningen. Frans: “Ondanks dat we op vakantie waren in een huisje in Maastricht wilde mijn zoon daar per se naartoe. Mijn dochter was ook al wat ouder inmiddels en daarna zijn we eigenlijk naar alle uitwedstrijden als gezin gegaan. Het was altijd veilig, dat kon gewoon, het was eigenlijk veel gezelliger dan nu.” Er ontstaat een vriendengroep van Feyenoorders die uit alle omstreken komen. Diana: “Uit Brabant, Utrecht, Arnhem, echt overal vandaan. We verzamelden bij de McDonalds naast de Kuip, daar dronken we 's morgens eerst een bakje koffie, dan richting Varkenoord en dan naar de Kuip, naar het plein.”
Het hele gezin met vrienden in Mönchengladbach, met links Frans.
Het hele gezin met vrienden in Mönchengladbach, met links Frans. © Eigen foto
De legendarische Kerkdriel Groet Feyenoord-vlag wordt in diezelfde periode door Frans en zoon Jurgen samen beschilderd. Frans: “Een man die rolluiken maakt heeft er een paar ringen ingeschoten, om hem op te hangen. Ik heb er een paar sportschoenen aangebonden zodat de vlag niet opwaait en mensen er last van hebben.”
Als thuisgebrachte partners van hun kinderen toevallig voor Feyenoord waren, konden ze op goedkeuring rekenen, zegt Diana. Van Frans hadden ze ook niet met een Ajacied hoeven thuis te komen. "Het is ook net wie je treft, je hebt ze erbij zitten die echt gaan lopen jennen. Ik heb altijd in de bouw gewerkt en dan had je zo'n type die iedere keer zat te pesten als Feyenoord had verloren. Op het laatst zei ik: ‘Manneke, je moet hiermee stoppen want eerdaags dan grijp ik je.’ Een beetje jennen hoort erbij, maar je moet me niet vernederen waar mensen bij zijn.” Een andere Ajacied uit de buurt stopte steevast een krant onder de ruitenwisser van Frans bij slechte resultaten uit Rotterdam.
Frans met vlag in Zaragoza.
Frans met vlag in Zaragoza. © Eigen foto
Hun kinderen gaan nog steeds trouw naar het stadion, inclusief drie kleinzoons, die allemaal vernoemd zijn naar Feyenoordspelers: Coen (naar Moulijn), Jens Willem (niet naar Toornstra, wél naar Van Hanegem) en Glenn József (niet naar naar Loovens, wél naar Kiprich). Ze zitten met een groep vrienden in vak U, direct naast V. Frans: “We hebben daar één keer gezeten maar dat is toch heel anders dan je eigen vak, je eigen ritme.” Diana: “Ik vond dat ook niks, gij bent dat nummer nou eenmaal gewend: rij 23, die stoel is van ons.”
Mooie herinneringen zijn er genoeg, aan de winst van de UEFA-cup, of de 4-2 tegen Ajax met de hattrick van Guidetti. Diana: “Dat had ik nog voorspeld in de McDonalds, ik zei: Guidetti maakt er drie!” Ook de tijd van Kiprich, Taument, Blinker en De Wolf is voor Frans een hoogtepunt.

Verslaafd aan de club

Het echtpaar heeft jarenlang een Diamondkaart en gaat naar álle uitwedstrijden. Dat betekent soms dat ze naar Utrecht moeten rijden om daar in een trein naar Den Bosch te stappen, dat pal naast Kerkdriel ligt. Frans: “Ik weet nog dat we in Eindhoven met 3-1 wonnen en we verplicht met de trein moesten vanuit Rotterdam en de trein werd beschoten door PSV-supporters.” Voor wedstrijden in de Kuip zijn ze drie uur van tevoren al aanwezig, om te kunnen parkeren. En als ze 's ochtends thuiskomen van een Europese wedstrijd moet Frans soms meteen door naar zijn werk. Hoe ze zo fanatiek zijn geworden? Frans: “Ja kijk, dat zit gewoon in je bloed. Je bent dan eenmaal verslaafd aan de club.” Diana: “En het was gezellig.”
Diana krijgt op een bepaald moment gezondheidsproblemen, aan haar enkel, schouder en rug. In totaal wordt ze negen keer geopereerd en de verwachting is dat ze nog niet klaar is. Vanaf 2008 kijkt ze de wedstrijden in een rolstoel in de Maaszaal, de kantine onder de Maastribune. Er ís een speciale plek in het stadion voor rolstoelen, maar daar wil Frans niet zitten. Diana: “Ik snap goed dat als je altijd op die plaatsen hebt gezeten, dat je niet daar de overkant wilt verhuizen. In het begin stond ik in de hoek beneden tussen V en U en dan kwam Frans in de rust naar beneden en dronken we samen een kopje koffie of thee. Tot ik door Bertus, een steward, werd weggestuurd, want het moet daar vrij blijven voor de ambulance.” Frans: “Dat was niet de gezelligste man.”
Slaapkamer Diana en Frans.
Slaapkamer Diana en Frans. © Rijnmond
Vanaf vorig jaar september lukt het Diana helemaal niet meer om naar het stadion te komen, door schildklierproblemen is ze benauwd, angst voor corona speelt ook mee. Diana: “Je hebt mensen die binnen roken, dan krijg ik bijna geen adem en als je er iets van zegt hebben ze een grote mond.” Frans: “Op een gegeven moment moest ik kiezen, nou dan kies ik toch voor de veiligheid, dat is heel makkelijk.” Of hij weleens heeft overwogen om dan alleen te gaan? “Ja, dat zegt Diana ook. Maar ik kan haar niet de hele dag alleen thuislaten, dat doe ik niet. In gedachten ben ik dan toch thuis.”
De vlag van Frans in actie, tijdens het zingen van 'Komen wij uit Rotterdam'.
De vlag van Frans in actie, tijdens het zingen van 'Komen wij uit Rotterdam'. © Facebookpagina 'Vak W'
Alle wedstrijden worden gekeken op ESPN. Of ze het stadion missen? Het blijft lang stil. Diana: “Ja, toch wel.” Frans: “Het is toch wel heel anders.” Vervelen hoeft Frans zich niet, ondanks zijn pensioen werkt hij nog zes nachten in de week. "Ik sta om 2 uur op en half 7 ben ik thuis. Ik ben nu al twee nachten natgeregend maar als het weer goed is vind ik het wel lekker.” Ze hopen dat als Diana's gezondheid verbetert, ze toch weer naar het stadion kunnen en Kerkdriel, vanaf zijn trouwe plek in vak V, Feyenoord weer groet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl