nieuws

Haringvlietsluizen blijven voorlopig dicht

Haringvlietsluizen.cropresize.tmp.cropresize.tmp.cropresize.tmp.jpg
Haringvlietsluizen.cropresize.tmp.cropresize.tmp.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De Haringvlietsluizen worden voorlopig niet open gezet, zoals wel al jaren de planning is. Dat is vrijdag bekend gemaakt tijdens een informatieavond in Oudenhoorn.
In 2000 is besloten dat de sluizen op een kier zouden worden gezet om de oorspronkelijke getijden te herstellen. Eerst zou de openstelling in 2005 een feit moeten zijn, maar dat is tot twee keer toe uitgesteld. In 2007 is december 2010 aangewezen als moment waarop de sluizen zouden moeten worden geopend.
Maar het is de provincie Zuid-Holland niet gelukt om op tijd genoeg grond aan te kopen voor de aanleg van een zoetwaterkanaal. Het kanaal is nodig voor de landbouw. De boeren kunnen het zoute water dat vanuit zee het Haringvliet in loopt niet gebruiken.
De provincie heeft problemen met de aankoop van grond door de gestegen grondprijzen. Rijkswaterstaat en het ministerie van Landbouw vinden nu dat gekeken moet worden naar een alternatief kanaaltracé dat goedkoper is. Zolang dat niet is gevonden kunnen de Haringvlietsluizen nog niet open, vinden de ministeries.
Voor de zomer moet duidelijk worden wanneer de sluizen wel op een kier kunnen worden gezet.
Voordat de sluizen in het Haringvliet in 1970 dichtgingen, was er een natuurlijke overgang van zoet rivierwater naar het zoute zeewater. De flora en fauna zijn door de afsluiting grotendeels verdwenen.