CHRISNATUURLIJK

Lekker schoon met Chris Natuurlijk van 17 februari

De Nestkastenbrigade van het Kralingse Bos maakt de nestkasten schoon
De Nestkastenbrigade van het Kralingse Bos maakt de nestkasten schoon © Rijnmond
Begin je weekend zaterdag om 08:00 uur lekker schoon met Chris Natuurlijk en de Nestkastenbrigade die vogels in het Kralingse Bos schone nestkastjes bezorgt, de schone haven van Jan Rotmans, helaas geen schone handen als herenboer in Rhoon en schone en vieze luchtjes uit de Geuratlas.
Het is De Week van de Nestkast. Vogelbescherming wil vogels helpen bij het vinden van geschikte nestgelegenheid en roept iedereen op om een vogelhuisje in de tuin op te hangen. In het Kralingse Bos hangen al nestkastjes. Die moeten allemaal schoongemaakt worden, zodat ze klaar zijn voor de lente en het broedseizoen. Chris Natuurlijk gaat op pad met de Nestkastenbrigade, een samenwerkingsverband van vrijwilligers van het Kralingse Bos en IVN Natuureducatie.
Marius Huender van de Nestkastenbrigade uit het Kralingse Bos met de resten van een oud vogelnest uit een nestkastje.
Marius Huender van de Nestkastenbrigade uit het Kralingse Bos met de resten van een oud vogelnest uit een nestkastje. © Rijnmond

De haven over vijftig jaar: Schoon, klimaatvriendelijk en circulair

Dat er over vijftig jaar nog een haven bestaat in Rotterdam, daar is Jan Rotmans van overtuigd, “maar dan moet het wel anders dan nu”.
De hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid aan de Rotterdamse Erasmusuniversiteit, blikt in Chris Natuurlijk vooruit op de talkshow “Hoe ziet onze havenstad er over 50 jaar uit”, van het Maritiem Museum Rotterdam op donderdag 22 februari op locatie in debatcentrum Arminius in Rotterdam .
In Chris Natuurlijk vertelt hij dat we de draai moeten gaan maken naar een schone, duurzame en circulaire haven en daar is leiderschap voor nodig, want er moeten keuzes worden gemaakt: “Containeroverslag, petrochemie en fossiele industrie, dat zijn pijlers waar de haven nu op draait. Met een van de drie moeten we stoppen of misschien wel met allemaal en we moeten er iets nieuws voor in de plaats brengen.” Volgens Rotmans moeten we weer dingen gaan maken van alle grondstoffen die in de haven binnenkomen, in plaats van ze binnen te halen en weer door te voeren:
“We zouden bijvoorbeeld alle elektronica kunnen verzamelen, de bruikbare grondstoffen er uithalen om daar weer iets nieuws van te maken. “ Voor een circulaire economie heb je ruimte nodig en die zou je volgens de klimaatprofessor kunnen vinden in de Spaanse Polder of het Westland.
“We moeten weer van de haven gaan houden en de haven van ons en dat kan alleen als de haven schoon, klimaatvriendelijk en circulair is. Dat is een cultuuromslag die moet plaatsvinden en daarom moet iedereen meedenken. "
Jan Rotmans: In de toekomst moet de haven schoon, duurzaam en circulair zijn.
Jan Rotmans: In de toekomst moet de haven schoon, duurzaam en circulair zijn. © Rijnmond

Nog dit jaar groenten van de Herenboerderij in Rhoon

De Herenboerderij is in opmars, ook in Rhoon beginnen mensen met elkaar een coöperatie die op een duurzame manier groenten, fruit en op termijn ook eieren en vlees gaat produceren met hulp van een boer die in dienst is bij de coöperatie. Dat een boer het werk gaat doen, betekent nog niet dat je als lid van een herenboerderij schone handen houdt: “Integendeel”, zegt voorzitter Martijn Stortenbeker van de stichting Herenboeren Rhoon, “het is juist leuk om in de natuur bezig te zijn en af en toe onkruid te wieden. Hoe meer handen meehelpen , hoe meer soorten groenten kunnen worden geteeld.”
Bij zorgboerderij De Buytenhof in Rhoon heeft de stichting een stuk land waar de herenboeren dit jaar voorzichtig gaan beginnen met het telen van groenten en graan. Boer Wiard Visser van de Buytenhof helpt het eerste jaar nog mee. Samen met voorzitter Stortenbeker vertelt hij in Chris Natuurlijk over het teeltplan voor de herenboeren. In februari zijn er nog twee informatieavonden over de nieuwe Herenboerderij in Rhoon.
Herenboer Martijn Stortenbeker (l) en Wiard Visser van de Buytenhof op het land van de nieuwe Herenboerderij in Rhoon
Herenboer Martijn Stortenbeker (l) en Wiard Visser van de Buytenhof op het land van de nieuwe Herenboerderij in Rhoon © Rijnmond

Lekker lezen en lekker ruiken

Hmmmm, wat ruik ik? Gert-Jan van Rietschoten bespreekt onder meer het boek “De neuswijzer “, waarin je alles kunt lezen wat je wilt weten over neus en geur. Ook Bloedlijn, de nieuwe historische roman van Simone van der Vlugt die zich voor een deel afspeelt in Schiedam en het boek Bomen en bossen van Ton Lemaire worden besproken door de boekhandelaar uit Rotterdam-IJsselmonde.
Hmmm, wat ruik ik?
Hmmm, wat ruik ik? © Rijnmond

Zaterdag 17 februari van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl