nieuws

'Ik denk nog elke dag aan moorden op prostituees'

ROTTERDAM - Het cold caseteam van de Rotterdamse recherche besloot eerder deze week het onderzoek naar de moorden op prostituees in de jaren tachtig te heropenen. “Dat is fantastisch, beter laat dan nooit”, zegt Piet Kamper. Hij was destijds werkzaam bij de Stichting de Bulldog, die verslaafde prostituees opving en begeleidde.
De prostituees waren actief op de GJ de Jonghweg in Rotterdam. Piet Kamper (65) maakte al het leed mee op de tippelzone. Een rauwe, vreselijke tijd. “Er gaat geen dag voorbij of ik denk aan de moorden van toen”.
Hij omschrijft de tippelzone als ‘een jungle’. “Ik heb regelmatig hoerenlopers van de vrouwen afgehaald. Dan was hij bezig zo’n meisje te wurgen. Het waren perverse idioten. Het geweld was aan de orde van de dag”. Kamper hield de prostituees goed in de gaten. “Ik noteerde de kentekens van de klanten en sprak af met de prostituee waar zij gingen afwerken. Als zij na 20 minuten nog niet terug was, ging ik kijken”.

Kentekens genoteerd

De hulpverlener heeft de duizenden kentekens die hij had verzameld aan de politie aangeboden, toen de zone werd opgeschrikt door een golf van moorden. “Maar ze hadden geen interesse. Ik denk dat het komt, omdat er ook mensen in hogere functies tussen de hoerenlopers zaten. Hun belangen telden zwaarder dan het lot van de vrouwen”.
Piet Kamper zegt nooit het gevoel te hebben gehad, dat de politie in die tijd alles op alles heeft gezet om de moorden op te lossen. “Rotterdam gaf ook niet om die prostituees. De meeste mensen veegden er hun achterwerk mee af”.
De prostituees gingen destijds ‘gewoon’ door met hun werk, ondanks de moorden. Volgens Kamper hadden de vrouwen het idee dat ze geen andere keus hadden. “Ik zei dan tegen ze: jij kan het volgende slachtoffer zijn. Maar dan zie je wat drugs doen met een mens. Ze moesten geld voor de dope en ze wisten dat ze een gevaarlijk beroep hadden”.
Prostituees werden bedreigd
De vrouwen werden ook geïntimideerd en bedreigd, om geen verklaringen af te leggen. “Ik heb een keer zo’n vent zo afgetuigd dat hij, laat ik het zo zeggen, een paar dagen minder goed kon functioneren”.
Hij is blij dat het cold caseteam de draad van het onderzoek nu weer oppakt. “Hier heb ik al die jaren op gewacht. Die kentekens heb ik niet meer, die heb ik bewust verbrand. Het zou anders levensbedreigend voor mij kunnen zijn, want er zullen altijd mensen zijn die denken: hij heeft mijn kenteken, dan ga ik even verhaal halen”.
Kamper is wel bereid mee te werken aan een nieuw politieonderzoek. “Ik ben elke seconde van de dag bereid te vertellen wat ik weet over de tippelzone”.

Foto's: Piet Kamper nu en destijds bij de Bulldog