nieuws

Akkoord over cao in metaalsector

Vakbonden en werkgevers in de metalektro hebben een akkoord over een nieuwe cao bereikt, wordt gemeld in vakbondskringen. Acties worden opgeschort totdat de leden van de vakbonden akkoord gaan. Ook in onze regio waren er felle cao-acties zoals in Alblasserdam en Papendrecht.
Leden van FNV, CNV en de Unie reizen vrijdagmiddag af naar het hoofdkantoor van werkgeversorganisatie FME om de overeenkomst te ondertekenen. De deal komt na maanden van stakingen bij bedrijven als Fokker, Brush, IHC en Damen Shipyards
In het conceptakkoord is onder meer een loonsverhoging in drie stappen afgesproken. Werknemers in de sector krijgen er vanaf deze maand 3,5 procent bij, gevolgd door twee loonsverhogingen in augustus dit jaar (58 euro) en januari 2020 (116 euro). Ook krijgt een aantal uitzendkrachten een vaste baan.
De patstelling tussen werkgever en werknemers duurde al sinds deze zomer, waarbij de gemoederen soms hoog opliepen. Zo sprak FME van bedreiging toen vakbondsleden in november het pand van de werkgeversorganisatie binnengingen, iets wat de bonden tegenspraken.
De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl